ZAHODNA OBALA ZDA IN ALJASKA, 23 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Potovanje v katerem so zajeti izjemni nacionalni parki zahodne obale ZDA in Aljaske. Velika naravna raznolikost Aljaske in nacionalnih parkov Yellowstone, Death Valley, Yosemite, se na potovanju meša z metropolami Denver, Salt Lake City, Las Vegas in San Francisco.

NARODNI PARKI IN VELEMESTA ZAHODNE OBALE ZDA IN ALJASKE, 23 DNI

POTOVANJE PO ZVEZNIH DRŽAVAH COLORADO, WYOMING, UTAH, ARIZONA, NEVADA  IN ALJASKA. IZJEMNI NACIONALNI PARKI YELLOWSTONE, GRAND CANYON - DEATH VALLEY - YOSEMITE - DENALI IN KENAI FJORDS,  LUČI IN IGRALNICE LAS VEGASA, ZALIVI, MOSTOVI IN TRAMVAJI  SAN FRANCISCA....   

ODHOD: VSAK DAN
 

01.DAN: LJUBLJANA/TRST/BENETKE – DENVER
Polet proti Denverju. Prihod v Denver. Prevzem avta na letališču in vožnja do hotela. Namestitev. Prosto. Nočitev.

02.DAN: DENVER
Dan namenjen ogledu glavnega mesta zvezne države Colorado. Ker Denver stoji na 1.609 metrih nad morjem zato se ga je prijel vzdevek “Mile High City” ali miljo visoko mesto. (1 milja je 1.609 metrov). Lahko si pogledate enega od številnih muzejev, Colorado State Capitol ali naredite izlet v Red Rock Amphitheatre. Nočitev.

03.DAN: DENVER – NACIONALNI PARK ROCKY MOUNTAIN–CASPER (630 KM)
Pot vas bo vodila severno od Denverja proti Casperju. Pojdite dovolj zgoda (priporočamo odhod okrog 07.00 ure), da boste imeli dovolj časa, da se na poti ustavite in pogledate narodni park Rocky Mountain. Park se razteza od vlažnih, zelenih dolin, ki so na višini cca. 2.300 metrov do skalnih vrhov, ki so višji od 4.200 metrov. Sama cesta vas popelje čez 3.000 metrov višine. V parku živijo številne živali od črnih medvedov, orlov, kojotov, muflonov….. Nadaljevanje vožnje skozi Cheyenne do Casperja. Nočitev.

04.DAN: CASPER–THERMOPOLIS–CODY (345 KM)
Vožnja skozi gorovje Big Horn do Codiya. Na poti se ustavite v Thermopolisu v katerem sta se v času "divjega zahoda" ustavljala tudi znana revolverasa Butch Cassidy in Sundance Kid. Mesto je dobilo ime po termalnih izvirih. Ob Hot Spring State Parku ne smete  zamuditi ogleda Wyoming Dinosaur Centra. Nadaljevanje vožnje do Codiya.  Codiyev najbolj znani prebivalec je bil Buffalo Bil Cody. Preden je postal showman, ki je s svojo predstavo o življenju na divjem zahodu zabaval po ZDA se je Buffalo Bil preživljal z lovom in kot hiter jahač pri kurirski službi Pony Express, ki je bila predhodnica današnjih kurirskih služb kot so na primer DHL, UPS ali TNT. Prihod v Cody. Zvečer priporočamo ogled rodea. Cody je  izhodišče za narodni park Yellowstone. Nočitev.

05.DAN: CODY – NACIONALNI PARK YELLOWSTONE  (140 KM)
Velikanski narodni park Yellowstone je prvi ameriški narodni park. Ustanovljen je bil 1872 leta, večina ga stoji v zvezni državo Wyoming, manjši del pa v Montani in Idahu. Na skoraj 9.000 kvadratnih kilometrih ozemlja  je vsaj nekaj sto gejzirjev in več kot deset tisoč toplih vrelcev. Narodni park v veliki večini leži v kalderi nekdanjega super vulkana Yellowstone, ki je nastal pred okoli 640 tisoč leti. Magma se nahaja samo 8 kilometrov pod zemljo. Ob ponovnem izbruhu tega super vulkana bi po predvidevanjih umrlo 95% vsega svetovnega prebivalstva. Naslednji izbruh naj bi se zgodil čez okrog 10.000 let. Yellowstone ima svoj Grand Canyon, ki ga je ustvarila reka Yellowstone, številna  jezera (največje je jezero Yellowstone, ki obsega 352 kvadratnih kilometrov ozemlja, globoko je v povrečju 42 metrov, v njem je 6 otokov), visokogorje in bogat živalski svet. V parku živi 110 različnih vrst sesalcev, 15 različnih vrst dvoživk....

06.DAN: YELLOWSTONE
Dan namenjen raziskovanju tega izjemnega parka. V vsakem primeru ne zamudite ogleda  Nočitev.

07.DAN: YELLOWSTONE–NACIONALNI PARK GRAND TETON–JACKSON HOLE (170 KM)
Vožnja vas bo vodila skozi gorovje Grand Teton, katerega vršaci so pokriti s snegom, proti Jacksonu. Mesto je ime dobilo po lovcu na bizone v svojem centru The Jackson Town Square nudi pravo izkušnjo “divjega zahoda”. Nočitev.

08.DAN: JACKSON–SALT LAKE CITY (450 KM)
Na poti proti glavnemu mestu Utaha Salt Lake Citiyu se idilična pokrajina spremeni v puščavsko. Pred mestom boste prišli do velikega slanega jezera. Salt Lake City, središče Mormonov je znano po pesmih, ki odmevajo iz znanega Tabernacla. Nočitev.

09.DAN: SALT LAKE CITY–LAS VEGAS (690 KM)
Pot vas bo vodila skozi puščavo proti Las Vegasu. Prihod v Las Vegas, svetovno središče iger na srečo. Priporočamo vožnjo po Stripu ob katerem so vsi največj hoteli-igralnice. Namestitev. Nočitev.

10. DAN: LAS VEGAS
Dan namenjen raziskovanju Las Vegasa. Pojdite v enega velikih tematskih hotelov kot sta npr. Venice ali Ceasar Palace ali pojdite na Freemont Street. Povzpnite se na Stratosfero, več kot 250 metrov visoki stolp iz katerega je čudovit pogled na Strip in ves Las Vegas. Ne pozabite obiskati ene od prestav v Las Vegasu. Če ste pri volji se ta dan lahko zapeljete na celodnevni izlet do Grand Canyona (cca. 800 km tja in nazaj). Zgodnja jutranja vožnja (cca. 4 ure) proti Grand Canyonu. Ogled južnega roba Grand Canyona, ki sodi med največje svetovne naravne fenomene, ki je nastajal miljone let in je posledica erozije, ki sta jo povzročila veter in voda. Sprehod po južnem robu kanjona iz katerega je pogled na reko Colorado, ki se nahaja 1500 metrov nižje. Možnost panoramskega ogleda kanjona iz helikopterja z doplačilom. Nato vrnitev v Las Vegas. Vožnja čez Hoower Dam (Hoowerjev jez) do Las Vegasa. Lahko pa se na izlet v Grand Canyon zapeljete tudi z letalom. Nočitev.

11.DAN: LAS VEGAS–NACIONALNI PARK DEATH VALLEY  (200 KM)
Puščava je živa. To boste spoznali na svoji poti v Dolino Smrti, ki je v puščavi Mojave. Dolina Smrti je najnižja toćka na zahodni polobli, saj leži 100 metrov pod morsko gladino in je tako pusta ter suha, da so prvi priseljenci o dolini govorili kot o dolini v kateri ni nobenega izvira niti drevesa na katerega bi se lahko obesili Poglejte si igro barv na Zabriskie Pointu, obiščite Stow Pipe.... Temperature poleti krepko presegajo 40 C. Nočitev.

12.DAN: NACIONALNI PARK DEATH VALLEY–MAMMOTH LAKES (350 KM)
Mammoth Lakes je idealen kraj za ljubitelje narave. V okolici je 100 večjih ali manjših kristalno čistih jezer, okoli katerih so številne sprehajalne poti. Mammoth Lakes so tudi pravo nasprotje vročini Las Vegasa in Death Valleya. Nočitev.

13.DAN: MAMMOTH LAKES–NACIONALNI PARK YOSEMITE  (190–250 KM)
Vožnja čez prelaz Tigoa proti narodnemu parku Yosemiti, ki je znan po svojih borovih in smrekovih gozdovih, po prelepih slapovih in granitnih stenah. Po prihodu v Yosemite ogled slapov Bridal Weil in Yosemite in Half Dome. Popoldne prosto za lasten sprehod po dolini Yosemitov. Nočitev.

14.DAN: NACIONALNI PARK YOSEMITE–SAN FRANCISCO
Dopoldne vožnja proti San Franciscu (cca.3 ure). Priporočamo, da se v San Francisco zapeljete čez najbolj znan most na svetu Golden Gate. Namestitev. Popoldne si lahko ogledate Alcatraz, otoček v zalivu San Francisca, v katerem je nekoč bil zapor za najhujše zločince (ladje za ogled Alcatraza vozijo iz Piera 39). Nočitev.

15. DAN: SAN FRANCISCO–ANCHORAGE /ALI VRNITEV V LJUBLJANO
Dan namenjen ogledu najbolj fotografiranega in filmanega mesta na svetu, ki je nastalo v času zlate mrzlice leta 1849. Mesto stoji ob pacifiški obali ob enem najlepših zalivov na svetu. Priporočamo ogled poslovnega predela, središča mesta Union Squarea, kitajske četrti, najbolj znanega mostu na svetu Golden Gatea, Fisherman Wharfa, Lombard Streeta, Twin Peaksa iz katerega je čudoviti pogled na celotno zalivsko področje… Ne pozabite na vožnjo z znamenitimi tramvaji, ki povezujejo Union Square in Fisherman Wharf. Pozno popoldne oddaja avta na letališču in polet proti Anchoragu na Aljaski oziroma proti Ljubljani, če se odločite, da poti na Aljsko ne nadaljujete.

16.DAN: ANCHORAGE–NACIONALNI PARK DENALI (380 KM)
Prihod v Anchorage nekaj minut po polnoči. Prevzem avta in vožnja do hotela. Namestitev. Nočitev. Vožnja severno od Anchoraga skozi čudovito naravo dolin Matanuska Susitna Valleys proti največjemu narodnemu parku na Aljaski Denali. Velikanska dolina poraščena z gozdovi in izjemnimi pogledi na Alaska Range vas bo pripeljala do vstopa v nacionalni park Denali.

17.DAN: NACIONALNI PARK DENALI
Zjutraj priporočamo 6-8 urno turo z avtobusom po biseru Aljaske narodnemu parku Denali. Po Denaliju pelje ena cesta po kateri se lahko vozijo samo vozila iz narodnega parka. Narava je tako ostala maksimalno neokrnjena. V parku je veliko živalskih vrst in skoraj gotovo je, da boste videli medvede, jelene in lose. Če je vreme lepo vas na koncu ceste pričaka masivni, z ledenim oklepom obdan, severni del najbolj mrzle gore na svetu Mt. Mc Kinley. Z 6.194 metri je to najbolj visoka gora v severni Ameriki. Iz ravne tundre je pogled na goro zares impresiven. Nočitev.

18.DAN: NARODNI PARK DENALI–FAIRBANKS (195 KM)
Na okrog dve in pol urni vožnji boste lahko uživali v naravi in pokrajini reke Nenana. Pot vas bo vodila skozi gozdove, hribovito pokrajino in majhna mesteca kot so Healy, Nenana in Easter. Gre za tipični aljaški “outback”. V Easterju priporočamo ogled Yellow Eagle Gold Mine (rudnika zlata). Prihod v Fairbanks, ki mu pravijo tudi “Vrata v Arktiko”. Priporočamo ogled muzeja in naftovoda, ki povezuje polarno morje z Valdezom na Pacifiku. Nočitev.

19.DAN: FAIRBANKS–VALDEZ (650 KM)
Na današnji poti boste sledili Alaska Highway proti vzhodu. Zapustili boste Fairbanks in se vozili na jug proti Valdezu. Cesta sledi naftovodu, ki povezuje alšaka naftna polja z pristaniščem Valdez. V bližini Valdeza vožnja čez spektakularen Thompson Pass (prelaz) do Valdeza. Temu delu pravijo aljaška Švica. Obalno gorovje Aljaske zadržuje padavine, ki prihajajo iz Pacifika. Ko boste prečkali prelaz Thompson boste prišli v druge klimatske razmere. Klima ob obali je mnogo milejša kot v notranjosti Aljaske. Prihod v Valdez, ki je končna postaja naftovoda, ki teče čez celo Aljasko. Valdez je največje pristanišče za tankerje, ki zaradi mile klime lahko pristajajo skozi celotno leto. Tu se je pred več kot 30 leti zgodila največja okoljevarstvena nesreča v ZDA, ko se ja tanker poln nafte zaletel v čer in se prelomil. Nočitev.

20.DAN: VALDEZ–WHITTIER–SEWARD (145 KM)
Dan boste pričeli z trajektno vožnjo skozi znani Prince Villiam Sound do Whittierja (trajekt se rezervira ob prijavi na potovanje). V času  plovbe boste lahko videli različne morske sesalce. Po prihodu v Whittier se boste peljali skozi tunel Portage in po Seward Highwayu do Sewarda. Nočitev.

21.DAN: SEWARD–NACIONALNI PARK KENAI FJORDS–ANCHORAGE (205 KM)
Zjutraj se lahko odpravite na Wildlife&Glacier Cruise Tour v nacionalni park fjord Kenai. (doplačilo) Ta izlet je eden najlepših na Aljaski. Peljali se boste ob obali, ki je polna divjih živali, videli ledenike, ki segajo vse do morja… Popoldne vožnja po Seward Highwayu proti Anchoragu. Prihod v Anchorage in oddaja avta na letališču.

22.DAN: ANCHORAGE–LJUBLJANA/TRST/BENETKE
Polet proti Evropi v zgodnjih jutranjih urah.

23.DAN:LJUBLJANA/TRST/BENETKE
Prihod v Ljubljano/Trst/ Benetkei. Konec potovanja.

CENA: NA VPRAŠANJE

Cena je odvisna od sezone in cene letalske vozovnice ter števila prijavljenih potnikov in je veliko nižja od skupinskega potovanja.


Aranžma vključuje:
- letalsko karto v ekonomskem razredu Ljubljana//Trst/Benetke –  Denver/San Francisco – Anchorage – Ljubljana/Trst/Benetke,
- vse letališke takse,
- namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelih turistične kategorije na osnovi nočitve, ponekod tudi zajtki, a to bo določeno ob prijavi na potovanje
- najem rent a carja –  MEDIUM SIZE od Denverja do San Francisca, in MEDIUM SIZE na Aljaski,
- neomejeno število kilometrov, dodatni voznik, zavarovanje v višini 1.7 milijona evrov, 1 tank bencina v ZDA in 1 tank na Aljaski, enosmerni najem avta od Denverja do San Francisca,
- organizacija potovanja.

Cena ne vključuje: vso prehrano, stroške po osebnih naročilih, napitnine, cestnine, mostnine, vstopnine v nacionalne parke – 80 USD za vse parke (vstopnina velja za 4 osebe), stroške za gorivo, trajekt Valdez - Whittier, vse kar ni všteto pod cena vključuje.

Vizum: Za vstop v ZDA vizum ni potreben. Najmanj 10 dni pred odhodom morate izpolniti ESTO – elektronsko prijavo za vstop v ZDA.

Cepljenja: Niso potrebna.

ZA NAJEM AVTOMOBILA MORATE IMETI MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE IN KREDITNO KARTICO.