UZBEKISTAN-KIRGIZIJA, 12 DNI

Pošljite povpraševanje

Program


 TAŠKENT – KHIVA – BUHARA – SHAKRISABZ – SAMARKAND – BIŠKEK – JEZERO ISSYK KHUL

Odhod: VSAK DAN

Ozemlje med rekama Amu in Sir, v Uzbekistanu v osrednji Aziji, je zibelka starodavnih perzijskih civilizacij starih več tisoč let. Nekatera mesta v Uzbekistanu sodijo med najstarejša na svetu. Skozi Uzbekistan, pa je vodila tudi nekoč najpomembnejša kopenska trgovska pot med Kitajsko, Bližnjim vzhodom in Evropo, Svilena pot. Buhara, Samarkand in Khiva, velika središča na tej poti, še danes izžarevajo bogastvo, arhitekturno domiselnost in dejavnost tistega časa, in sodijo med svetovne zgodovinske in arhitekturne dragulje.

1.dan: LJUBLJANA – ISTANBUL - TAŠKENT
Polet letala ob 14.30 uri proti Istanbulu. Prihod v Istanbul ob 17.15 uri in nadaljevanje poleta proti Taškentu ob 18.55 uri. Obroki na letalu.

2.dan: TAŠKENT (zajtrk, večerja)
Prihod v Taškent ob 02.20 uri in po opravljenih obmejnih formalnostih transfer do hotela. Namestitev. Zajtrk. Dopoldne prosto za počitek. Nato ogled 2000 let starega glavnega mesta Uzbekistana, Taškenta. Po katastrofalnem potresu leta 1966 so mesto obnovili, zato je danes Taškent moderno mesto. Ogled glavnega trga Amir Temur,trga Neodvisnosti, ogled starega dela mesta z Chor Su bazarjem, ki je največja takšna tržnica v Uzbekistanu, ogled muzeja uporabnih umetnosti. Večerja. Nočitev.

3.dan: TAŠKENT – URGENCH – KHIVA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Transfer na letališče in poleta letala ob 07.00 uri proti Urgenchu. Prihod v Urgench ob 09.30 uri. Nato vožnja skozi polja bombaža do starodavnega mesta Khive, ki je bila eno pomembnejših središč na svileni poti iz Kitajske proti Kaspijskemu jezeru in Volgi. Mesto so ustanovili v 8. stoletju kot trgovsko središče, v 16. stoletju pa je postalo središče Timurskega imperija, ki si je svoje bogastvo zagotavljalo s trgovino s sužnji. Khiva ima najbolje ohranjeno starodavno mestno središče v celotni osrednji Aziji. Ogled več mošej in medres iz 16., 17., 18. stoletja, katerih strehe so v značilni turkizni barvi. (Mošeje in medrese Said-bey, mošeje in minareta Juma, medrese Arab-khana…) Po ogledu namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

4.dan: KHIVA – BUHARA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku 450 kilometrov dolga vožnja po starodavni svileni poti ob reki Amu Dharya in skozi puščavo Kizil Kum proti Buhari. Postanki na poti. Prihod v Buharo, ki so jo zaradi barve stavb poimenovali ‘Rjavo mesto’, v popoldanskih urah. Transfer do hotela. Večerja. Nočitev.

5.dan: BUHARA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Buhare, katere starodavno mestno središče je arhitekturni dragulj. Staro središče sestavljajo velike kraljeve trdnjave, številne medrese, javna kopališča in ostanki velikanske tržnice. Ogled mavzoleja Samanides, Lyabi Kauza, Poi Kalona. Nato sledi Ogled mavzoleja Chasma-I Ayub in medrese Ulungbek ter ostankov starodavne trdnjave iz 1. stoletja pred našim štetjem… Večerja. Nočitev.

6.dan: BUHARA – SHAKRISABZ – SAMARKAND (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Shakrisabu, rojstnemu mestu enega največjih svetovnih osvajalcev Timuurlenka. Prihod v Shakrisabz. Nato ogled rojstnega kraja drugega največjega svetovnega osvajalca Timurlenka. Ogled ostankov nekoč izjemne palače Ak Saraj, ogled mavzolejev Jakhongir in Omar Shayk, v katerih sta pokopana Timurlenkov oče in učitelj. Nadaljevanje vožnje proti Samarkandu. Prihod v največji biser na svileni poti v večernih urah. Namestitev. Večerja. Nočitev.

7.dan: SAMARKAND (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled Samarkanda. Starodavno mestno središče s svojo dolgo zgodovino, številnimi medresami, prelepimi džamijami in modrimi mozaiki, naredi nepozaben vtis na vse obiskovalce. Ogled Ulungbekovega observatorija, ulice Shakhi Zinda, v kateri so grobnice družin Khana Timurja in njegovega vnuka Ulungbeka, ki sta Samarkand napravila za veliko osrednje azijsko središče. Ogled trga Registan, ki je skupek medres v katerih so azurni mozaiki, majolike in številne lepo oblikovane sobe, mavzoleja Gur Emira in ostalo. Večerja. Nočitev.

8.dan: SAMARKAND – TAŠKENT (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja v Taškent, glavno mesto Uzbekistana Taškent. Prihod v Taškent. Namestitev. Popoldne prosto za samostojne sprehode in drugo. Večerja. Nočitev.

9.dan: TAŠKENT – BIŠKEK (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Transfer na letališče in polet proti Biškeku, glavnemu mestu Kirgizije. Prihod v Biškek. Transfer do hotela. Namestitev. Popoldne ogled mesta. Večerja. Nočitev.

10.dan: BIŠKEK – JEZERO ISSYK KHUL (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Vožnja do jezera Issyk Khul. Na poti postanek za ogled stolpa Burana, ki je edini ostanek nekoč veličastnega mesta Balasagin, ki je živelo med 11-13. Stoletjem. Prihod do severnega obrežja jezera. Namestitev. Popoldne prosto za sprehode in uživanje v naravi. Na jezero Issyk Khul so nekoč hodili na letovanje najvišji predstavniki Sovjetske zveze. Večerja. Nočitev.

11.dan: ISSYK KHUL – BIŠKEK (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Dopoldne izlet do Cholpon Ate, kjer boste na skalah lahko videli starodavne zapise. Ogled etnografskega muzeja. Popoldne vrnitev v Biškek. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

12.dan: BIŠKEK – ISTANBUL – LJUBLJANA
Zgodnji transfer na letališče in polet ob 04.55 uri proti Istanbulu. Obroki na letalu. Prihod v Istanbul ob 07.00 uri. Nadaljevanje poleta proti Ljubljani ob 12.40 uri. Prihod v Ljubljano ob 13.30 uri. Konec potovanja.

CENA: NA VPRAŠANJE

Cena je odvisna od sezone in cene letalske vozovnice ter števila prijavljenih potnikov.

 

Aranžma vključuje:
- letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana - Istanbul – Taskent-Urgench/Tašken - Biškek – Istanbul - Ljubljana,
- vse letališke takse,
-  stroški namestitve v dvoposteljnih sobah na osnovi pol penziona (zajtrk v hotelih, večerje v hotelih ali v lokalnih restavracijah): Taškent – Uzbekistan hotel****, Khiva – Asia***, Buhara – Bukhara Palace****, Samarkand – President****, Biškek – Ak Keme hotel****, Issyk Kul – Raduga hotel****
- vsi ogledi in vstopnine po programu,
- vsi transferji s privat vozilom in voznikom
- angleško govoreči lokalni vodiči
- organizacije potovanja.

V ceni ni všteto: vse, kar ni izrecno navedeno v programu, stroški za pridobitev uzbekistanskega in kirgiškega vizuma, stroški po osebnih naročilih, napitnine za lokalne vodiče in šoferje.

Vizumi: Za vstop v Uzbekistan potrebujete uzbekistanski vizum. Vizum boste pridobili po prihodu na letališče v Taškent. Potrebujete vsaj 6 mesecev veljaven potni list, vsaj 3 prazne strani v potnem listu, 2 sliki in izpolnjen formular.

Za vstop v Kirgizijo vizuma ne potrebujete.

CEPLJENJA: Niso potrebna.