SRI LANKA + AYURVEDA 14 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Ayurveda je tradicionalni sistem medicine, ki izvira iz starodavne Indije. Beseda "Ayurveda" izvira iz sanskrtskih izrazov "ayur" (kar pomeni življenje) in "veda" (kar pomeni znanje). Ayurveda se osredotoča na ohranjanje dobrega zdravja in preprečevanje bolezni s pomočjo holističnega pristopa, ki vključuje telesno, duševno in duhovno ravnovesje.

Ayurveda temelji na prepričanju, da je človeško telo del kozmične energije in da je zdravje rezultat harmoničnega ravnovesja med telesom, umom in duhom. Sistem temelji na petih elementih (eter, zrak, ogenj, voda, zemlja), ki tvorijo tri energijske principe, imenovane doshe (Vata, Pitta, Kapha). Vsakdo ima edinstveno kombinacijo teh dosh, kar določa njegovo fizično in psihično stanje.

Ayurveda uporablja širok spekter pristopov za ohranjanje in obnovitev ravnovesja. Med najpomembnejšimi praksami so prehrana, zeliščna zdravila, joga, meditacija, masaža, detox terapije, dihalne vaje in uporaba aromaterapije. Namen teh praks je spodbuditi samozdravljenje telesa, podpreti imunski sistem, odpraviti neravnovesja in ohranjati dobro zdravje.

Ayurveda ni le medicinski sistem, ampak tudi filozofija življenja. Poudarja pomen uravnoteženega življenjskega sloga, vključno s pravilno prehrano, redno vadbo, spanjem, ohranjanjem pozitivnih misli ter skladnostjo z naravnimi ritmi in cikli. Ayurvedski pristop k zdravju temelji na individualizaciji, pri čemer se upošteva edinstvena konstitucija in potrebe posameznika.

1.dan:   polet v COLOMBO
Polet iz Ljubljane ali bližnjega letališča proti Colombu..

2.dan: COLOMBO – NEGOMBO - SIGIRIYA
Prihod v Colombo v jutranjih urah.  Po srečanju z vodičem vožnja proti notranjosti dežele. Prvi postanek v ribiški vasici Negombo in ogled ribjega trga na prostem. Na peščeni plaži boste lahko opazovali različne vrste rib, ki jih domačini prodajajo sveže ali posušene. Sveže in posušene položijo kar na tla v neskončniv vrstah, ki se vijejo preko cele plaže. Z izjemo divjega smradu posušenih rib je vse ostalo prava paša za oči.  Nadaljevanje vožnje med prijetnimi vasicami  na podeželju.  Nekatere strehe hiš so narejene kar iz palminih vej med njimi pa tekajo otroci ki se običajno veselo polivajo z vodo. Vožnja skozi neskončno  zelenje do   najbolj znanega zavetišča za slone a Aziji. Tu skrbijo za osamljene, bolne in poškodovane slone pa tudi za slonje sirote, ki so izgubile mamo in bi v divjini prepuščene sami sebi poginile. Opazovali boste lahko slone pri umivanju v reki in hranjenju. Nadaljevanje vožnje skozi prečudovito okolico do hotela  kjer boste preživeli prvo noč v divjini. Namestitev. Večerja in nočitev.

3.dan: SIGIRIYA - POLONNARUWA
Zajtrk. Sledi celodnevni izlet. Začeli boste z najzanimivejšim ogledom današnjega dne in sicer vzponom na  znamenito levjo skalo v Sigiriyi (UNESCO). Na vrhu skale, ki je pravzaprav ogromen monolit ki se vzdiguje iz zelenja  in katerega sprednja stran je včasih bila isklesana v obliki levje glave so tamkajšnji kralji zgradili palače z bazeni saj so se tam počutili varne in zaščitene.Ogromna levja glava se je pred časom zrušila , ostale pa so še dve ogromni levji šapi z grozljivimi kremplji med katerimi vodi  cca1200 stopnic do vrha skale.   Med potjo si boste lahko ogledali svetovno znane freske Lepotice iz Sigiriye naslikane kar v votlino v skali.  Lepotice iz Sigirije  iz 5.st. so že v starih časih privabljale na ogled popotnike iz vsega sveta in eden med njimi, ki jih je omenil v zapiskih o svojih potovanjih je bil tudi Marco Polo. Angleški arheolog John Still pa je leta 1907 zapisal: "Zdi se, da je bila celotna stena hriba ogromna galerija slik ... morda največja slika na svetu"  Poslikave so pokrivale večino zahodne stene skale, območje, dolgo 140 m in visoko 40 m  V napisih, ki so jih našli na skali  je omenjenih 500 dam na teh slikah. Vendar pa je večina za vedno izgubljenih.   Po adrenalinskem vzponu na vrh monolita se odpre  čudovit razgled na okolico daleč naokoli. Sprehod po vrhu skale in ogled ostankov palač in bazenov ter ostali arheoloških ostankov. Ko si ogledamo vse in se naužijemo čudovitega razgleda se spustimo iz skale in odpeljemo v nekdanjo glavno mesto pokrajine , Polunaruwo (UNESCO).  Polunaruwa je bila zgrajena že pred 10.st. kot vojaška postojanka Singhalskega kraljestva, ko pa  jo je v 10.st. zasedel kralj  Raja Raja Chola iz diastije Chola je v njej začel graditi templje in stavbe in jo spreminjati v center pokrajine. Največji razvoj pa je doživela po letu 1070 ko je tu vladal kralj po imenu Prakramabahu, ki je imel neverjetno vizijo in sicer, da ne sme niti ena kaplja vode ki pade iz neba oditi v nemar. V ta na namen je zgradil neverjeten namakalni kompleks za namakanje polj okoli mesta katerega ostanke si lahko ogledamo še danes in ki je še danes v uporabi.  Ogled začnemo z ostanki kraljeve palače, kraljevega kopališča, hindujskega templja Siva Devalaya,  budističnega tempelja z originalno streho Thuparama Vihare, templja - Vatadage, tempelja Hetadage, tempelja Gal Vihare , templja Lankatileke Vihare in Thivanka. Po ogledu povratek v hotel  in večerja. V primeru , da bi vam bil kakšen tempelj odveč pa se lahko vrnete prej v hotel in uživate na bazenu ali si privoščite kako tradicionalno masažo.  Nočitev.

4.dan: DAMBULLA – MATALE - KANDI
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Dambulli. Postanek za ogled znamenitih templjev v skali v katerih se nahaja 175 kipcev bude. Glavna znamenitost pa so stenske poslikave na 2.100 kvadratnih metrih. Razen da je največji in najbolje ohranjen verski kompleks je Dambulla eden najlepših skalnatih kompleksov na Sri Lanki. Poslikave in kipci v votlinskih tempjih datirajo v 1.stoletje po Kristusu vendar so jih v 11. 12. in 18. stoletju obnovili in na novo pobarvali. Nadaljevanje poti proti Kandyu z vmesnim postankom v vrtu začimb. Ogled pridelave začimb po katerih je Sri Lanka /Ceylon/ zaslovela po vsem svetu saj so jo na začetku uporabljali prav kot kolonijo znano po izvozu čaja in zeliščih.  Prikaz gojenja zeliščnih rastlin in uporabe za hrano ali druge namene. . Za spoznavanje začimb boste morali uporabiti vse svoje čute in na koncu boste presenečeni kaj vse še niste vedeli o njih.  Popoldne prihod v Kandi in namestitev v hotelu . Pozno popoldne boste obiskali najbolj znan tempelj na Sri Lanki  v katerem naj bi po izročilu hranili Budin zob.  Veliki tempelj Budinega zoba (UNESCO) je edinstven verski objekt, ki še vedno aktivno deluje.  Nahaja se v kompleksu palače nekdanjega kraljestva Kandy. Že od nekdaj velja , da ima tisti, ki ima v lasti sveto relikvijo (Budin zob)   v lasti tudi  kraljestvo Sri Lanke. V templju se vsak dan opravljao obredi zjutraj , popoldne in zvečer. Vsako sredo pa se opravi simbolično kopanje relikvije.  Mazilo sestavljeno iz vode in zdravilnih rastlin s katerim mazilijo Budin zob se po opravljenih ceremonijah kot čudodelno zdravilna tekočina razdeli med zbrane obiskovalce. Da bi bil dan še bolj izpolnjen pa sledi še tradicionalna predstava v kateri boste lahko videli folklorne plese iz Sri Lanke in v kolikor želite zraven še malo zaplesali.  Večerja in nočitev.

5.dan: KANDI –NUWARA ELIYA
Zajtrk. Po zajtrku sledi ogled mesta, ki je bil nekdanja prestolnica  goratega dela Sri Lanke in simbol upora proti okupatorjem.   Tu so prebivalci hribovitega dela otoka leta 1592 ustanovili zadnje kraljestvo na Sri Lanki, ki še ni prišlo pod okupacijo Portugalcev. Do takrat so le ti zasedli že ves obalni predel dežele. Po neuspelih poskusih, da bi osvojili mesto in upornem odporu hribovcev so Portugalci uspeli zasesti Kandy šele leta 1766. Ko pa so prišli v mesto je bilo le to prazno saj so ga vsi prebivalci zapustili raje kot bi postali ujetniki. Ko so Sri Lanko od Portugalcev prevzeli Angleži so mesto okupirali tudi oni vendar jim nikoli ni uspelo zatreti svobodnega duha v lokalnem prebivalstvu. Kandy še danes velja za simbol odpora in svobode. Zapeljali se boste skozi mesto, mimo jezera in hotela, ki si ga je kupil Steven Spilberg , mogoče kupite še kak safir ali smaragd ( raje ne ker ga po prihodu domov ne morete reklamirati ) in se nato napotite na železniško postajo. Sledi  čudovita vožnja z vlakom po panoramski poti skozi deževni gozd in naprej skozi slikovito gorsko pokrajino do končne postaje Nanu Oye. Po prihodu v vasico Nanu Oya  vas zapeljejo do tovarne za predelavo čaja  v kateri boste spoznali vse skrivnosti pridelave najkvalitetnejših svetovnih čajev - Ceylon Tea. Čaje boste lahko tudi poskušali in si jih  nakupili za na pot in za domov. Po ogledu tovarne čajev sledi vožnja do Nuwara Eliye. Prav posebno mestece se nahaja na 1868 metrih nadmorske višine. Slovi po skoraj angleški klimi in neskončnem zelenju, ki jo obdaja. Med angleži, ki so vladali kolonijam v aziji je veljala za prav posebno mesto v katerem so igrali golf lovili lisice, srne , slone in srebali izvrsten čaj. Kot zanimivost velja , da je celo indijski podkralj Lord Mt.Batten iz  Indije  z ladjo potoval na Sri Lanko  , da bi lahko v Nuwara Eliyi igral golf in užival skoraj domačo angleško klimo.  Zaradi tega se je mesteca oprijelo ime Little England. Večerja. Nočitev.

6.dan: NUWARA ELIYA – YALA NACIONALNI PARK
Z
ajtrk. Po angleškem zajtrku in tradicionalnem čaju vožnja skozi prelepo in na trenutke, divjo pokrajino med slapovi, neskončnim zelenjem, in prijetnimi vasicami proti Nacionalnem parku Yala. Biser današnje pori je zagotovo  nezahtevni  trekking na znameniti  Little  Adams Peak. Gre za sprehod po čudoviti naravi , med zelenjem,  mimo slapov  do vrha  Little Adam (1141m) od koder se nudi zares rajski razgled na naravo.  Zaradi lepote okolice je ta vrh dobil ime po Adamu, ki je živel v rajskem vrtu. Po sprehodu  vožnja v Nacionalni park Yala. Namestitev v Kampu in večerja. 

7.dan: YALA NACIONALNI PARK – AYURVEDSKI CENTER
Zajtrk. Safari po nacionalnem parku Yala, ki so ga ustanovili že leta 1900. Park je sestavljen iz 5 delov od katerih so 3 odprta za obiskovalce. Slovi po tem , da ima glede na površino, ki jo zaseda največjo gostoto leopardov na svetu.  V kolikor vam bo sreča naklonjena lahko vidite kako izmed znamenitosti parka kot so divji sloni in leopardi ali pa eno izmed 44 vrst sesalcev, ki živi v parku. Park je znan tudi po bogatstvu različnih vodnih ptic. Med 215 različnimi vrstami ptic je tudi 6 takih, ki živijo samo na Sri Lanki. Lepota narave in parka očara vse obiskovalce tudi tiste, ki so že bili na safarijih v Afriki. Po safariju vožnja proti obali v kliniko za Ayurvedo. Prihod v poznih popoldanskih urah in sprejem ter namestitev v ayurvedskem centru ob obali morja. Večerja. Nočitev.

8.dan: AYURVEDA – pomlajevalni program
Za to potovanje smo vam pripravili Ayubowan' - Pomlajevalni paket 1 teden. ( po želji lahko podaljšate na dva tedna )
Program na osnovi Panchakarme z razstrupljanjem in regeneracijo telesa. Vključuje zdravljenje z zelišči ter zdravila za povečanje telesne energije in imunosti, medtem ko Pinda Sweda (paket mlečnega riža in zelišč)  izboljša prožnost in vzdržljivost telesa.

Kako bo potekal program od prihoda naprej
Ob prihodu - posvet z ayurvedskim zdravnikom. Stalni ajurvedski zdravnik vas bo ob prihodu in dobrodošlici pregledal in ugotovil vaše stanje ter se z vami pogovoril.
Ob prihodu vam bodo izvedli   tretma v obliki ajurvedske terapije za sprostitev stopal. Ta program se imenuje "Pada Avagahanaya" ali stopalo v oljni kopeli.
Pred začetkom programa se opravi celovit zdravniški pregled.  (višji ayurvedski zdravnik). Le ta bo ugotovil tip vašega telesa in Doshase ter vam predpisal individualni načrt ayurvedskega zdravljenja, ki ustreza vašemu stanju. 
Izbor in kolikokrat boste imeli posamezno terapijo bo določil predstojnik (glavni ayurvedski zdravnik).  
Določen načrt zdravljenja bo vsak dan izvajala izkušena ekipa dobro usposobljenih , prijaznih terapevtov pod neposrednim nadzorom stalno prisotnih ayurvedskih zdravnikov.

Zdravljenje je razdeljeno v tri glavne faze

1. POORVA KARMA- faza priprave
To je pripravljalna faza. Najprej vas z različnimi tretmaji   telesno  in duševno  pripravijo  na začetek zdravljenja. Ta pripravljalna faza  izboljša in olajša proces razstrupljanja  telesa, ki sledi. V procesu priprave se uporablja naslednje postopke.

 • - Deepana & Pachana - izboljšanje apetita in prebavnih procesov  v telesu.
 • - Snehana - Uporaba olja - notranja in zunanja.
 • Grutha pana - Ghee terapija
 • Abhyanga & dhara - terapije telesa z oljem
 •  Swedana - zdravljenje s potenjem

2. PRADHAANA KARMA – faza zdravljenja
Za razstrupljanje telesa se uporablja pet očiščevalnih metod zdravljenja. "Pancha" pomeni pet in 'Karma' pomeni dejanja.

 • Vamana Karma - terapija bruhanja ali terapevtsko bruhanje
 • Virechana Karma - očiščevalno zdravljenje
 • Nasya Karma - čiščenje nosu
 • Vasti Karma - terapija s klistirjem
 • Raktha Mokshana - puščanje krvi

3.PASCHAATH KARMA – faza po zdravljenju
Obstajajo različni tretmaji in terapije, ki se izvajajo po zaključku  zdravljenja. Z njimi  povečamo  koristi samega  zdravljenja s Panchakarmo.

 • Sansarjana Karma - Intenzivni tretmaji
 • Rasayana, Vajeekarana - pomlajevanje in zdravljenje z afrodiziaki
 • Shamana – proces umirjanja po zdravljenju

Konec zdravljenja in odhod
Pred odhodom vas bo glavni ayurvedski  zdravnik  pregledal in določil doše ter vam  svetoval  način in sredstva za zdravo življenje za v naprej.

----------------------------------------------------------------------

Kako bo potekal splošni program po dnevih.

6.50 – 7.50 - joga (6 dni v tednu razen petka)
Meditacija (enkrat tedensko ob petkih)

7.30 – 9.00 - Zajtrk
Prevzem jutranjega ayurvedskega zdravila, ki ga je določil glavni ayurvedski zdravnik

8.00 – 12.30 – Izvedba tretmajev/terapij po posameznikovem načrtu zdravljenja. Dnevno se izvajajo povprečno 4 tretmaji.

12.30 – 14.00 - Kosilo

14.00 – 17.00 - Izvajanje tretmajev/terapij po posameznikovem načrtu zdravljenja. Uporaba posebnih terapij, kot jih priporoča glavni ayurvedski zdravnik.

17.00 - 18.00 - joga (5x tedensko)

Predstavitev kuhanja (enkrat tedensko ob nedeljah)

Meditacija (enkrat tedensko ob torkih)

18.30 – 20.30 - Večerja

Prevzem večernega  ayurvedskega zdravila, ki ga je določil glavni ayurvedski zdravnik.

20.30 - 21.30 - Uvod v Ajurvedo - Predavanje zdravnika. Uporaba zelišč in začimb.

(Enkrat tedensko)

Večerna zabava (4x tedensko)

Flavtist

Kulturna oddaja

Orientalska glasba

Glasba za violino

 

Splošno

-  Brezplačna postrežba zeliščnega čaja od 10.00 do 17.00.

-  Vsi postreženi obroki so ayurvedska hrana, pripravljena pod nadzorom ayurevedskih zdravnikov.

-  V zdravilišču so vedno na voljo najmanj 4  ayurvedski zdravniki.

-  Načrte tretmajev s termini prejmejo vsi gostje dan prej.

-  Vsi tretmaji se izvajajo s privolitvijo gosta.

-  Vsa olja in zdravila, ki se uporabljajo v letovišču, ne vsebujejo težkih kovin in so 100 % rastlinskega izvora. Vsa  se proizvajajo  v priznanih zeliščarska podjetjih na Šrilanki pod nadzorom  strokovnjakov s tega področja.

 

 

 

CENA:  1790.-Eur + letalska vozovnica ( cena vozovnice se spreminja glede na čas potovanja in zasedenost letal zato je ne moremo natančno podati dokler ne izvemo datum željenega potovanja )

V ceni je vključeno vse kar je navedeno v programu. Vodenje (angleško/nemško/italijansko  )govorečega vodiča/voznika, vsi transferji, vsi ogledi, vstopnine, safari po nacionalnem parku,  zajtrk in večerja na potovanju in polni penzion v Ayurvedskem zdravilišču.

V ceno ni vključeno: viza za Sri Lanko cca 40.-Eur, ki jo uredite na internetu ter vse kar ni navedeno v programu. V kolikor se odločite za podaljšanje programa v Ayurvedskem zdravilišču nam morate to sporočiti ob prijavi.