Program

Glasgow–Glengoyne–Loch Lomond–Glen Coe–Edinburgh–Queensferry

1. DAN: Prihod v Glasgow
Polet iz Ljubljane ali bližnjega letališča do letališča v Edinburgh-u. Transfer do hotela Grand Central v Glasgowu.

2. DAN: Ogled stvaritev arhitekta Mackintosh-a
Pustite se zapeljati skozi mesto Glasgow po poti arhitekturnih biserov škotskega arhitekta Charles Rennie Mackintosh-a. Njegove pomembnejše stvaritve izvirajo iz leta 1900, vpliv na njih je imela doba moderne in japonizma. Obiščite Mackintosch-eva najslavnejša dela: šolo umetnosti Glasgow, cerkev Mackintosh in čajno sobo Willow. Za razliko od ostalih cerkva v Glasgow-u, Mackintosh-eva cerkev nima visokega zvonika in spominja na normanski grad.

3. DAN: Obisk žgajnarne Glengoyne (viski Glengoyne)
Odpravite se na dnevni izlet malo stran od Glasgow-a, do hiše Hill, še en biser Mackintosh-eve arhitekture. Oblikoval je zgradbo in njeno notranjost, bil je navdušen nad cvetličnimi detajli. Poleg Mackintosh-evih značilnih japonskih prvin občutite tudi vpliv tradicionalnih škotskih arhitektov in secesijskega sloga. Preprostost zunanjosti v nasprotju z Mackintosh-evim eksotičnim bogatim dekorjem notranjosti hiš.Nato obiščite še destilarno v Glengoyn-u, ki je bila ustanovljena leta 1833 in velja za eno najlepših žganjarn na Škotskem. Ime izvira iz besede Glenguin, kar v keltskem jeziku pomeni dolina divjih gosi. Tam lahko okusite Glengoyne viski, ki je eden redkih škotskih viskijev, pri katerem skaljenega ječmena ne sušijo s kurjenjem šote pod tlemi sušilnice. V destilarni verjamemo, da to viskiju omogoča čistejšo aromo, v njem pa prevladuje okus po orehih. Polnijo ga pri starosti 10, 12, 17, 21 in 28 let.

4. DAN:  Panoramska vožnja Loch Lomond–Glen Coe                 
Privoščite si panoramsko vožnjo po škotskem višavju, slikoviti pokrajini, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Pojdite do mogočnega jezera Loch Lomond, do spektakularnega visokogorskega škotskega sveta. Od tam se odpeljite do visoke planote Glen Coe, ki je poznana kot »Planota solza« po krutem umoru klana MacDonalds; pokrajina ostrega skalovja, občudovanja vrednega pogorja in idiličnega jezera. 4 nočitve v Edinburgh-u.

5. DAN: Razsvetljeni Edinburgh
Oglejte si prestolnico Škotske – Edinburgh in spoznajte slavna škotska razsvetljenca Davida Huma ter Adama Smitha. Hume je bil filozof, zgodovinar in ekonomist empirističnih načel, ki je vplival na Kantovo delo z naslovom Kritika čistega uma. Humova filozofija je na mesto razuma postavila kot odločilno sestavino človeške duševnosti njeno čustveno in nagonsko stran. Njegov zaupni prijatelj Smith pa je prav tako pomemben del razsvetljenstva, utemeljitelj klasične nacionalne ekonomije. Poleg zanimivih postaj obeh razsvetljencev, vam mesto ponuja tudi druge znamenitosti, stari in novi del mesta, palačo Holyroodhouse in grad Edinburgh. Preživite noč v najboljšem hotelu v Edinburghu – hotelu Balmoral.

6. DAN: Z vlakom do Queensferryja
Izlet z vlakom v okolico Edinburgha, kamor se vsakodnevno peljejo lokalni prebivalci do Severnega Queensferryja in si vzemite čas za kosilo v zgodovinskem Hawes Inn-u v Južnem Queensferry-ju ter se sprehodite po poti znanega pisatelja in pesnika Roberta Luisa Stevensona, ki slovi po delih Zaklad otoka, svetovnem romanu Dr. Jekyll in g. Hyde ter novela Ugrabljeni, kjer se je odvijal odlomek iz knjige v tamkajšnji restavraciji.

7. DAN: Edinburgh – »Severne Atene«
Pred povratkom domov si oglejte še grad Edinburgh, veličasten dvorec na vulkanskem skalovju v starem delu mesta. Notranjost gradu razkriva vpogled v škotsko zgodovino, kjer med drugim najdete sobo Marie Stuarts, opazujete kronske dragulje v veličastni dvorani gradu. Nato obiščite še Royal Mille, veleblagovnico Princess Street, Holyroodhouse, kraljičino rezidenco v mestu. Večerjate lahko v centru mesta, kjer si vtisnete spomine potovanja.

8. DAN: Vrnitev v Slovenijo

CENA: od 795 eur na osebo
CENA z nočitvami v hotelu Grand Central: od 1140 eur na osebo 


Termini: 
julij, avgust, september, oktober 2020

Cena vključuje: 
- letalsko vozovnico iz Ljubljane, z ročno prtljago
- najem vozila 
- 3x nočitev z zajtrkom v hotelu Grand Central
- 4x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*