RUSIJA–MONGOLIJA–KITAJSKA, 16 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Slovenija–Moskva–Kremelj–Vladivostok–Nižni Novgorod–Perm–Omsk–Jekaterinburg–Krasnojarsk–Irkutsk–Listvyanka–Bajkalsko jezero–Ulan Ude–Ulan Bator–Gorkhi Terelj–puščava Gobi–Veliki kitajski zid–Peking–Ming Tombs–Slovenija

1. DAN: Prihod v Moskvo

Polet iz Ljubljane ali bližnjega letališča do Domodedova (Moskve). Transfer do hotela in 2 nočitvi.

2. DAN: Kremelj (Rdeči trg)

Po zajtrku si oglejte Moskvo, glavno in največje mesto v Rusiji. Razprostira se na 880 km² ob reki Moskvi. Prebivalstvo v Moskvi narašča, ima cca. 11,2 milijona prebivalcev. Mesto leži v okrožju Osrednje Rusije (geografsko sicer na skrajnem zahodu države). Obiščite največjo znamenitost Kremelj, ki je 27,5 hektarja velika obzidana utrdba, nekdanji sedež ruskih carjev, danes pa sedež predsednika države. Obdan je z zidovi in s stolpi, ob njem je Rdeči trg z Leninovim mavzolejem. Na južnem koncu Rdečega trga stoji cerkev Svetega Vasilija Blaženega, na severni strani trga pa čudovita stavba zgodovinskega muzeja in na vzhodu trga zgradba veleblagovnice GUM. Oglejte si še postaje moskovske podzemne železnice, saj so med najlepšimi na svetu.

3. DAN: Kremelj in izlet z ladjo po reki Moskvi

Odpravite se na izlet z ladjico po reki Moskvi. Med potjo si lahko ogledate stadion Luzhniki, Sparrow Hills z Univerzo Lomossov in zlato kupolo cerkve Kristusa Odrešenika.

Stadion Luzhniki je bil zgrajen v letih 1955–56 kot Centralni Leninov Stadion . Uradno je bil odprt 31. julija 1956. Predstavljal je nacionalni stadion Sovjetske zveze, sedaj pa je nacionalni stadion Rusije. Bil je glavno prizorišče poletnih olimpijskih iger 1980. leta in je lahko sprejel 103.000 ljudi. Leta 1992 je bil preimenovan v Luzhniki Stadion, 1996. leta pa so ga renovirali in mu povečali kapaciteto gledalcev.

4.–6. DAN: Potujte po transsibirski železnici

Potujte po transsibirski železnici, zgrajeni med leti 1891 in 1916. Ogromna železnica predstavlja mrežo železnic, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami ruskega Daljnega Vzhoda.  Dolžina železnice je 9.288 km in prečka kar 8 časovnih pasov in nosi ime najdaljše železnice na svetu. Glavna smer poteka od Moskve do Vladistoka in gre skozi Nižni Novgorod ob Volgi, Perm ob Kami, Jekaterinburg v Uralu, Omsk ob Irtišu, Krasnojarsk ob Jeniseju, Irkutsk pri južnem skrajnem delu Bajkalskega jezera, Čito in Habarovsk. Leta 2002 so progo dokončno elektrificirali. Okoli 30 % ruskega izvoza poteka po tej poti.

7. DAN: Seznanitev s Sibirijo

Zjutraj prispete s Trans-Siberian Railway v Irkutsk, kjer si lahko ogledate Epiphany Cathedral. Nato vas čaka kratka vožnja do Listvyanka na obali Bajkalskega jezera. Po kratkem počitku si vzemite čas za sprehod po vasi do Cerskijs Rock. Vrh gore ponuja čudovit razgled na Angara in Bajkalsko jezero. V izjemnem limnološkem muzeju v Listvjanki (limnologija = veda o stoječih sladkih voda oz. jezerih) si preberite vse o občutljivem ekosistemu Bajkalskega jezera in njegovih prebivalcev. 1 nočitev v Listvyanki.

8. DAN: Tektonsko Bajkalsko jezero

Popeljite se do obale Bajkalskega jezera, ki je jezero superlativov, saj spada tudi med Unescovo svetovno dediščino, saj je najgloblje (1743 m), najstarejše (25 milijonov let), največje sladkovodno jezero na svetu in najbolj skrivnostno jezero na svetu ter je največji sladkovodni rezervoar na Zemlji, saj predstavlja kar petino svetovne zaloge sladke vode. V njem živi 1500 živalskih vrst in 2000 rastlinskih vrst. Pod jezerom leži globoka, 25 do 30 milijonov let stara celinska razpoka, ki vsebuje debele, nedotaknjene plasti usedlin. Globina usedlin na nekaterih predelih jezera meri tudi do 6.400 m. Usedlin se ni dotaknila velika poledenitev, tako da ohranjajo podatke o zgodovini Zemlje. Doslej so raziskave segle do obdobja pred 250.000 leti. Geološka razpoka je še razmeroma mlada in aktivna. Širi se s hitrostjo okoli dva centimetra na leto. Območje Bajkalskega jezera je tudi seizmično aktivno z večjimi potresi skoraj vsako leto. Na področju okoli jezera je več termalnih vrelcev. V jezero priteka več kot 340 rek, od tega sedem največjih: Selenga, Čikuj, Hilok, Uda, Turka, Barguzin in Zgornja Agara, odteka pa edino reka Angara. Na jezeru je 22 otokov, največji med njimi je Olhon, dolg kar 72 km.

Uživajte v 2-urni vožnji z ladjico po Bajkalskem jezeru, v lepem vremenu si lahko privoščite tudi piknik ob jezeru. V popoldanskih urah se vrnite nazaj v Irkutsk. Na poti obiščite muzej na prostem Talcy, ki se nahaja na polotoku Angara. 1 nočitev v Irkutsk-u.

9. DAN: Trans-Mongolian Railway

Zjutraj se zapeljite s Trans-Siberian Railway mimo gorske pokrajine okoli jezera Baikal v Ulan-Ude, ki je glavno mesto Buryatia republike. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1666, mimo so potekale pomembne trgovske poti med Rusijo, Kitajsko in Mongolijo, zato je Ulan-Ude pomembno trgovsko in industrijsko središče vzhodne Sibirije, ki se nahaja na 5640. kilometru transsibirske železnice. Je dom Burjatov, Evenkov in ruskega naroda. Mesto samo ima že azijski pridih, morda zaradi kulturne mešanice in bližine Mongolije. Obstaja okoli 400 000 prebivalcev, vendar je zelo mirno mesto in lokalni ljudje so prijazni do obiskovalcev.

Uland-Ude leži v sredini transsibirske poti in se poveže s transmongolijsko železnico, s katero se odpeljete v prostrane stepe Mongolije. 1 noč preživite na vlaku.

10. DAN: Center budizma Ulan Bator

V dopoldanskem času prispete v mongolsko prestolnico Ulan Bator. Po zajtrku v hotelu obiščite samostan Gandan, budistični center. V samostanu, obdanem s sijajnim zlatim kipom Bude, lahko sledite meditativnim obredom. Zatem se sprehodite skozi mesto stepske metropole. V Prirodoslovnem muzeju boste videli eksponate dinozavrov,  ki so bili delno najdeni v puščavi Gobi. Nadaljujte v 80 km oddaljeni Terelj narodni park. Tu lahko preživite večer z nomadi v yurt taboru, v jurta šotorih, trdnih svetovno poznanih nomadskih šotorih, ki so jih v Mongoliji uporabljali že v 12. stoletju.

11. DAN: »Mongolska Švica« (Gorkhi Terelj nacionalni park)

Po zajtrku pojdite na kratek pohod na Turtle Rock. Očarale vas bodo reke, zeleni griči in opojen macesnov gozd. Zanimivo je spoznati izvirno kulturo nomadov, ki živijo v tej slikoviti pokrajini. Mongoli so tradicionalno nomadski ljudje (ježa na konjih). Do sredine prejšnjega stoletja je bil njihov vsakdan neločljivo povezan s konji. V popoldanskih urah se odpeljite nazaj v Ulan Bator, kjer preživite noč. Zvečer uživajte v folklorni predstavi.

12. DAN: Skozi puščavo Gobi

Pojdite zopet po transsibirski železnici, kjer vas bo pot vodila skozi različne gorske travnike in stepe, na koncu pa boste dosegli rob puščave Gobi, ki je največja puščava v osrednji Aziji. Leži v Mongoliji in na Kitajskem., njena površina znaša 1 300 000 kvadratnih kilometrov. Večji del puščave Gobi je pokrit s stenami in previsi, samo manjši del je pokrit s peskom. Puščavo Gobi na severu obdaja Altajsko gorovje in mongolska stepa, na jugazahodu meji na Tiber, na jugovzhodu pa na Severno kitajsko ravnino.

Puščava Gobi je bila v zgodovini tudi del Mongolskega imperija, na njenem območju so se nahajala pomembna mesta ob Svileni cesti. Zvečer odidite čez mejo na Kitajsko.

Ko obiščete Mongolijo, ne morete mimo ustanovitelja in velikega kana Mongolskega cesarstva Džingiskana, rojenega Bordžigin Temüdžin, ki je strnil to največje cesarstvo v zgodovini.

Na oblast je prišel z združitvijo in s pokoritvijo številnih nomadskih plemen severovzhodne Azije. Po osamosvojitvi se je proglasil za velikega kana in začel z vojnimi pohodi proti Kara-Kitajskemu kanatu, Kavkazu, Horezmskemu cesarstvu in dinastijama Xi Xia ter Jin ter osvojil velik del Srednje Azije in Kitajske.

13. DAN: Kitajski zid

Obiščite Veliki kitajski zid (Great China Wall), starodavno kitajsko utrdbo, ki so jo gradili od konca 14. do začeteka 17. stoletja za časa dinastije Ming, s katero so želeli zaščititi Kitajsko pred vpadi mongolskih in hunskih plemen. Po legendi naj bi v kitajski zid zazidali kar trupla delavcev, ki so zaradi prenapornega dela umrli na njem, zato tudi rečemo zidu zid žalosti in krvi, toda v  njegovi notranjosti niso odkrili nobenih človeških ostankov. Po drugi legendi novejšega izvora naj bi bil Kitajski zid edini objekt človeške izdelave, viden z Lune s prostim očesom. Preživite 3 nočitve v Pekingu.

14. DAN: Imperialistično mesto Peking

Peking je velemesto na Severni Kitajski in glavno mesto Ljudske republike Kitajske. V upravni delitvi Kitajske ima Peking hkrati status mestne občine in province, podobno kot še tri velemesta na Kitajskem. Obkroža ga provinca Hebei, razen na jugovzhodu, kjer meji na mestno občino Tianjin.

Peking je z dobrimi 14 milijoni prebivalcev drugo največje mesto na Kitajskem, gledano po številu prebivalcev takoj za Šanghajem. Je tudi glavno križišče transportnih poti z več deset železnicami, cestami in avtocestami, ki povezujejo mesto v vse smeri. Peking je politično, izobraževalno in kulturno središče Kitajske, ekonomsko središče pa je postal Šanghaj, ki svoj ugled povečuje tudi na drugih področjih. Peking je leta 2008 gostil poletne olimpijske igre. 

Dopoldne obiščite največji trg na svetu – Trg nebeškega miru. Tukaj si lahko ogledate: Mao-v mavzolej, Veliko dvorano ljudstva, zgodovinski muzej in cesarsko palačo (omenjeno spada na Unescov seznam svetovne dediščine). Potem obiščite Prepovedano mesto, kjer je živel cesar dinastije Ming, kjer je največji kompleks palač na svetu, ki se razprostira na 720.000 kvadratnih metrih površine, sestavlja pa ga 980 še stoječih zgradb. Zgrajeno je bilo med leti 1407–1420. Leta 1987 je bilo proglašeno za kraj svetovne dediščine. Popoldne obiščite še Temple of Heaven.

15. DAN: Ming Tombs

Potem, ko ste obiskali Veliki kitajski zid, se ustavite še v Ming Tombs, nekropoli dinastije Ming. Dinastija Ming je bila kitajska vladarska dinastija, ki je vladala med leti 1368 in 1644. Bila je zadnja etnično hanska kitajska dinastija, ki je nasledila mongolsko dinastijo Yuan, oblast pa je predala mandžurski dinastiji Quing. Država dinastije Ming se je imenovala tudi Veliki imperij Mingov. Čeprav je Peking glavno mesto Mingov leta 1644 padel, so ostanki mingovskega prestola in moči (zdaj znani kot Južni Ming) preživeli do leta 1662.

Ta dinastija se je začela s kitajskimi trgovci v času kulturnega razcveta, ki so raziskali ves Indijski ocean in z vzponom kitajske umetnosti, še posebno proizvodnje porcelana. »Ming« sicer pomeni svetel.

Pod vladavino Mingov je bila med drugim zgrajena ogromna vojna mornarica in vojska s štirijambornimi ladjami z nosilnostjo 1500 ton in pehoto z milijonom vojakov. Vsako leto so v severni Kitajski pridobili preko 100.000 ton železa, v tistem času pa so številne knjige tiskali s tiskarskimi stroji. Zgodnja mingovska Kitajska je bila v svojem obdobju najnaprednejša država na Zemlji. Ljudstvo je med njeno naslednico, dinastijo Quing, močno nasprotovalo vladavini »tujcev« in obnova dinastije Ming je služila za mobilizacijo ljudstva vse do sodobne dobe.

16. DAN: Vrnitev iz Pekinga v Slovenijo