INDIJA - PO POTI MAHARADŽ

Pošljite povpraševanje

Program

MANDAWA - BIKANER - KHIMSAR - JODHPUR - LUNI - RANAKPUR UDAIPUR - SARDARGATH..

PO POTI MAHARADŽ

1.dan: LJUBLJANA – DELHI

Polet proti Delhiju z vmesnim prestopom.

2.dan: DELHI
Prihod v Delhi v dopoldanskih urah in transfer do hotela. Namestitev. Po krajšem počitku ogled mesta. . Ogledali si bomo kompleks Qutub Minar, spomenik iz časov muslimanske oblasti v Indiji iz 1193 leta, Indijska vrata - slavolok zmage posvečen 90.000 padlim indijskim vojakom v prvi svetovni vojni, Lakshmi Narayan - moderen hindujski tempelj zgrajen leta 1938  posvečen bogu Višnuju in njegovi spremljevalki boginji blaginje in izobilja Laxmi, Ray Ghat - trg in mesto kjer so bili  kremirani Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru in Indira Ghandi, Jami Masjid - najlepšo mošejo v starem Delhiju, ki je obenem največja v Indiji, nato vožnja ob Rdeči trdnjavi  zgrajeni med letoma 1638 in 1648 z 18 kilometrov dolgim obzidjem, ki na nekaterih predelih dosega višino 33 metrov.. Po ogledu vožnja skozi najbolj znano ulico Chandni Chowk in možnost nakupa najrazličnejšega blaga in izdelkov. Večerja in nočitev.

3.dan: DELHI – MANDAWA  / cca 260 km 4,5 ur vožnje /
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti puščavskemu mestu Mandawa, ki je vse do danes uspelo ohraniti  svoj romantični šarm in slovi po čudovitih  Havelijih ali mogočnih bogatih hišah, ki bi jih lahko imenovali kar majhni dvorci ter po svoji trdnjavi v centru mesta, ki je danes spremenjena  v romantični  hotel iz katerega se razlega krasen razgled po mestu. Popoldne prosto za individualne sprehode in oglede ter večerja. Nočitev.

4.dan: MANDAWA – BIKANER  / cca 200 km , 5 ur vožnje/
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti mestu Bikaner, ki se nahaja v osrčju znamenite puščave Thar, ki je  je največja puščava v Indiji in naravna ločnica med Indijo in Pakistanom.   Bikaner je bil nekoč pomembna postaja na karavanski poti  iz Centralne Azije. Dobro ohranjeni mestni zidovi, stolpi in zgodovinske stavbe  še zmeraj vzbujajo vtis srednjeveškega puščavskega metropolisa. Živahno življenje na mestnih ulicah na katerih se drenjajo kamele  in njihovi vodniki, živopisne konjske  vprege , barvito oblečeni prebivalci in obiskovalci ter vsemogoč mišmaš še dodatno podkrepijo občutek, da se zares nahajamo v  srednjeveškem puščavskem  velemestu. Med glavne mestne znamenitosti   spada impozantna Lalgarh palača za katere gradnjo so bila v začetku leta 1926 namenjena skromna sredstva, ki so se med gradnjo močno povečala ,da bi se na koncu skromna palača  spremenila v veličastven  primer evropske arhitekture v Indiji . Impozantna stavba , bogato  okrasje  ter  bahata notranja oprema so več kot zadosten razlog, da se ta gradbeno delo uvršča v sam vrh svetovnih mojstrovin. Seveda je s kančkom indijskega smisla za dober posel tudi ta nekdanja maharadžina palača  dandanes spremenjena v eleganten hotel.   Namestitev v hotelu in večerja ter nočitev. .

5.dan: BIKANER – KHIMSAR / 145 km – cca 3 ure /
Zajtrk. Po zajtrku začnemo z ogledom Bikanerja in njegovih znamenitosti. Tu  je trdnjava Junagarh  v kateri je na ogled več kot 30 znamenitosti med  katere sodijo palače, paviljoni in različni templji. Sprehod po trdnjavi nam bo dodobra približal način in stil življenja v času zgodnjih mogulskih dinastij. Po obisku trdnjave in njenih znamenitosti se bomo napotili na lokalno tržnico in si dali duška v intenzivnem doživljanju barv, okusov, vonjav in oblik. Po enkratnem doživetju bomo zapustili puščavski biser in se odpeljali naprej proti Khimsarju in njegovi mogočni trdnjavi sredi puščave.   V  večernem vzdušju  varno zaščiteni  za mogočnimi zidovi trdnjave  boste lahko  opazovali  igro zvezd na večernem nebu nad puščavo. Večerja in nočitev.

6.dan: KHIMSAR – JODHPUR / 100 km – 3 ure /
Zajtrk. Današnje dopoldne je namenjeno safariju s terenskimi vozili po puščavi Thar. Me safarijem bomo obiskali okolišnje vasice in spoznali življenje ljudi v tem skrajno neprijaznem  klimatskem področju. Na safariju bo veliko možnosti za prekrasne posnetke divje in obenem tako lepe narave.
Po safariju in povratku v Khimsar sledi vožnja do naslednjega puščavskega bisera , razvpitega Jodhpurja. Prihod in namestitev v hotelu v centru mesta , idealne lokacije za sprehode in oglede mesta.
Nekaj prostega časa pred večerjo za sprehod in prvo spoznavanje mesta.  Večerja ter nočitev.

7.dan: JODHPUR – LUNI  / cca 70 km – 2 uri /
Zajtrk.  Ogled Jodhpurja, ki  je dobil vzdevek Sončo mesto zaradi izjemno prijetne klime in pretežno sončnega in jasnega vremena skozi vse leto.  Med ostalim ga imenujejo tudi Modro mesto zaradi barve  hiš v okolici trdnjave  Mehrangarh . V nasprotju s poduhovljenim mišljenjem, da so  z modro barvo označevala bivališča višjih slojev in brahmanov gre le za kemijsko reakcijo med bakrom in  ostalimi sestavinami  uporabljenimi za omete ali fasado hiš, ki je preprečevala  vdor termitov in ostale mrčesi. Mestnih znamenitosti je enostavno preveč med najbolj pomembne pa poleg razvpitih slaščic iz Jodhpurja spada Jaswant Thada, ki je bil zgrajen kot grobnica za maharadžo Jaswant Singha in je prekrasen primer indijskega stavbarstva z obvladovanjem obdelave izredno tankih plasti belega marmorja. Ogled markantne trdnjave Mehranarh katere izbrana pozicija strateško obvladuje
staro mesto.   Tu je še pompozna  Umaid Bhawan palača, ki je ena največjih privatnih rezidenc na svetu in je služila v namen Jodhpurske kraljeve družine danes pa je z odlokom zadnjega maharadže delno spremenjena v prestižni hotel iz verige Taj. Po ogledu Jodhpurja  sledi popoldanska vožnja   proti mestu Luni kjer boste nameščeni v majhni trdnjavi Chanwa iz 19.stoletja. Bogato okrašena z reliefi in ornamenti  ter razkošnimi balkoni bo trdnjava naše zavetje za prihajajočo noč . Preostanek večera namenjen sprostitvi in uživanju v okolišu. Večerja in nočitev. .

8.dan: LUNI – RANAKPUR – UDAIPUR / 290 km – cca 5ur in pol /
Zajrtk. Na poti do Udaipurja si boste ogledali Ranakpur in prav neverjetni  tempelj Adinath.  Okrasje in figuralika templja sta prav neverjetna in pravzaprav presegata meje domišljije vsaj konvencionalnega opazovalca tega  urarsko filigramskega dela v metrskih in  deset meterskih dimenzijah. Po ogledu templja vožnja proti Udaipurju, ki ga zaradi idilične lege ob jezeru  Pichola imenujejo mesto sončnega vzhoda in velja za najlepše mesto v Indiji.  Tu se bomo namestili v hotelu, ki nas bo gostil naslednje dve noči. 

9.dan: UDAIPUR
Po zajtrku pričnemo s spoznavanjem mesta po ustaljenem razporedu.  Nad mestom dominira mestna palača, ki po lepoti in grandioznosti svojih enajstih stavb  tesno sledi z nobeno stvarjo primerljivem kraljevskem  Taj Mahalu. Palačo  so gradili skozi tri stoletja od začetka ustanovitve mesta okoli dalnjega leta 1559. Sledi ogled  templja Jagdis  in   prekrasnega  vrta , ki je bil namenjen izključno ženskemu delu kraljeve družine. Popoldne si v primeru zadostne količine vode v jezeru lahko privoščite vožnjo z ladjico in pogled na Vodno palačo na marmornatem podstavku  podprtem  z granitnimi stebri.

10.dan: UDAIPUR – SARDARGARH  / cca 95km – 2uri in pol /
Zajtrk. Vožnja proti Sardargarhu  kjer nas čaka nočitev v impozantni in čudovito restavrirani  trdnjavi, ki nam bo med ostalim udobjem nudila tudi kopanje v bazenu . Sardargarh velja za najlepšo trdnjavo v Rajastanu. Prosto popoldne za uživanje in počitek. Večerja in nočitev.

11.dan: SARDARGARH – JAIPUR /cca300km – 5 ur in pol /
Zajtrk. Nato vožnja proti rožnatem mestu Jaipur glavnemu mestu pokrajine Rajastan. - znanemu po rožnati barvi peščenca , ki so ga uporabljali kot gradbeni material za gradnjo hiš v mestu . Po prihodu namestitev v hotelu in priložnost za sprehode in ogled mestnega utripa in že stoletja aktivne in živahne  glavne ulice. Večerja in nočitev. 

12.dan: JAIPUR - AMBER - JAIPUR /11 KM/
Zajtrk. Po zajtrku izlet v Amber, staro prestolnico dežele Jaipur / do leta 1728/ oddaljeno samo 11 KM od Jaipurja. Začetki gradnje trdnjave - palače Amber, segajo tja v leto 1592, v čase Raya Man Singha, poveljnika Akbarjeve armade v Rajputu. Trdnjavska  palača je nameščena na vrhu hriba iz katerega se širi prekrasen pogled na okolišnje jezero in terasasto gričevje.  Veličastno stopnišče palače vodi do Diwan - i - Am - dvorane za avdienco,   Jagmandir - dvorane zmage,  Sukh Niwas - dvorane užitkov, Templja Boginje Kali in drugih zanimivosti. Po ogledu palače, spust iz hriba na slonih./ možen tudi vzpon na slonih / Popoldne povratek v Jaipur in ogled mesta. Ogledali si bomo mestno palačo v središču starega mesta, znano po svoji velikosti in mnoštvu znamenitosti, ki se nahajajo v njej in v kateri še živi prejšnji Maharadža , Jantar Mantar observatorij postavljen leta 1728, največji in najbolje opremljen izmed petih, ki jih je postavil Jai Singh. Vožnja mimo Hawa Mahal, Palače Vetrov najbolj znane stavbe in nekakšnega zaščitnega znaka Jaipurja. Petnadstropna palača rožnate barve zgrajena 1799 leta, ki gleda na glavno ulico starega mesta, je bila postavljena, da bi  vladarjevim spremljevalkam omogočila pogled na vsakdanje življenje in procesije, ki so se dogajale v mestu. Zaradi konstrukcije oken te skrivne opazovalce,  opazovani ljudje na cesti seveda niso in ne smeli videti. Vožnja skozi rezidenčno poslovni predel mesta. Večerja in nočitev.

13.dan:  JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRA /232 KM/
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Agri. Vmesni postanek v Fatehpur Sikriju, glavnemu mestu Mogulskega imperija v času od 1570 do 1586 leta. Mesto je bilo nenavadno hitro zgrajeno in prav tako hitro tudi zapuščeno. Veliki Akbar, je mesto zapustil in za svojo prestolnico postavil novo mesto Sikri - zaradi težav z oskrbovanjem z vodo. Ogled petnadstropne palače Panch Mahal namenjene za prebivanje ženskega dvora, mošeje Jami Masjid - ki naj bi bila kopija mošeje v Meki v kateri je grobnica šeika Salim Chistija, ter ostalih znamenitih stavb. Po ogledu Fatehpur Sikrija vožnja proti  Agri, ki je  bila v času mogulske oblasti v 16. in 17.st prestolnica Indije.  Po prihodu v Agro namestitev v hotelu in prosto . Večerja in nočitev.

14.dan: AGRA
Zajtrk. Po zajtrku ogled mesta. Če bi ena sama  stavba  predstavljala  neko deželo, kot  Eiffelov stolp  Francijo ali Sidneyska opera Avstralijo, potem lahko brez zadržkov rečemo, da je to v Indiji  - Taj Mahal. Po prihodu v Agro ogled mesta. Ogled Taj Mahala, ki ga je med 1631 in 1653 letom postavil Shah Jahan v spomin na svojo ženo Mumtaz Mahal, ki mu je po 17. letih skupnega življenja  umrla pri porodu njunega 14. otroka.TAJ MAHAL -  ena najčudovitejših stavb postavljenih v znak ljubezni. Po obisku in ogledu Taj Mahala, ogled Rdeče Trdnjave, katero je začel graditi leta 1565 veliki Mogulski vojskovodja Akbar in ki jo je dokončal njegov vnuk Shah Jahan. Po ogledu trdnjave, ogled grobnice Itimad - ud - Daulah, ki jo je zgradila princesa Nur Jahan / luč sveta / v spomin na svojega očeta. Popoldne ogled Sikandra - grobnice Velikega Akbarja. Večerja in nočitev.

15.dan: AGRA - DELHI  /203KM/
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Delhiju. Prihod v Delhi in popoldne polet proti Ljubljani.

16.dan: POVRATEK DOMOV