MEHIKA - JUKATAN

Program

CANCUN - CHITZEN ITZA – MERIDA – CELESTUN – UXMAL – KABAH – CAMPECHE – CHETUMAL – TULUM – RIVIERA MAYA

Odhodi so možni vsak dan.

PROGRAM:

1. DAN: BENETKE/LJUBLJANA - CANCUN (obroki na letalu)
Polet proti Cancunu s prestopom.

2. DAN: CANCUN - CHITZEN ITZA
Prihod v Cancun, prevzem vozila na letališču. Sledi približno 2 uri in pol vožnje do Chitzen Itze. Po tem, ko se nastanite, sledi ogled prestolnice Majev med 5. in 10 stoletjem našega štetja in kasnje prestolnica Tultekov, ki so se na to območje preselili iz svoje prejšnje prestolnice Tule, enega najobsežnejšega arheološkega kompleksa na polotoku. Ogled templja Kukulkan (piramida), ki so jo Maji uporabljali v posvetne namene in za preučevanje astronimije. Na vsaki strani piramide je 91 stopnic (4x91), kar skupaj z vrhnjo ploščado šteje kar 365 stopnic - dni, vsako izmed devetih nadstropij piramide je razdeljeno s stopnišči na 18 delov - 18 mesecev v sončnem letu Majev. Na vsaki strani piramide se nahaja 52 plošč, ki ponazarjajo število let v enem ciklusu( v na našem koledarju stoletje). Najspektalularnejši dogodek se zgodi vsako leto 21. marca in 21. septembra (na enakonočje), ko sonce kamnitih trikotnikov na severnem stopnišču v določenem položaju sonca, oblikujejo valovito kačo. Celoten prizor traja točno 3 ure in 22 minut.Nočitev
(hotel 4* v bližini arheološke cone - standard room).

3. DAN: CHITZEN ITZA - MERIDA - UXMAL (zajtrk)
Po zajtrku nadaljevanje vožnje proti Meridi (cca 2 uri).
Ogled enega najlepših kolonijalnih mest v Mehiki, ki je dobilo ime po šranskem mestu Merida. Do središča mesta se zapeljite po aveniji Pasejo Montejo ob kateri bostevideli številne palače, ki so jih zgradili s prodjo henekena. Nato se zapeljite do Zocala, glavnega trga, kjer si lahko pogledate mestno hišo, katedralo..
Pot nadaljujte do Uxmala (cca 90 min vožnje). Nočitev. (hotel 4* Uxmal - standard room).

4. DAN: UXMAL - KABAH - CAMPECHE (zajtrk)
Po zajtrku ogled Uxmala, ki je bilo eno najpomembnejših mest Majev na Jukatanu. V mestu primerljivemu z velikimi mesti grške in rimske kulture, najdemo eno najzahtevnejših in najdovršenejših gradbenih del v konstrukcijah fasad templjev in palač. Kvaliteta in izdelava mask v ometu vzbujata pri obiskovalcih spoštovanje do takratnih graditeljev. Ogled piramide čarovnikov, Guvernerjeve palače, velike piramide, južnega templja in ostalih znamenitosti. Po ogledih nadaljevanje poti do po stari cesti proti Champecheju. Na poti se lahko po cca 20 minutah voznje vstavite še v enem starodavnem mestu Majev Kabahu. Iz Kabaha do Campecheja je še približno 2 uri vožnje. Nočitev (hotel 4*, standard room)

5. DAN: CAMPECHE - CHETUMAL  (zajtrk)
Po zajtrku vas čaka cca 430 km dolga vožnja skozi  Escarcago on biosfero Calakmul do Campecheja, ki stoji na obali karibskega morja. Nočitev (hotel 4* - standard room).

6. DAN: CHETUMAL - TULUM - PLAYA DEL CARMEN (zajtrk, all inclusive)
Po zajtrku sledi 3 urna vožnja do Tuluma, najbolj znanega majevskega pristaniškega mesta. Ogled Tuluma in nato nadaljevanje vožnje (cca 1 uro) ob Rivieri Mayi do Playe del Carmen. Nočitev. (hotel 4*, standard room)

7. - 10. DAN: PLAYA DEL CARMEN ( all inclusive)
Prosto za sončenje, kopanje in ostale aktivnosti. Ogleda Xelho, plavanje z delfini,...)

11. DAN: PLAYA DEL CARMEN - CANCUN (zajtrk, obroki na letalu)
Po zajtrku vožnja na letališče (cca 1 uro vožnje) in oddaja vozila.

12. DAN: BENETKE / LJUBLJANA (obroki na letalu)
Prihod v Benetke ali Ljubljano. Konec potovanja.

CENA: od 1.490 EUR na osebo
(mininalno 2 potnika)

Cena vključuje:
- letalsko vozovnico
- čekirano prtljago + ročno prtljago
- nočitve, navedene v programu
- najem vozila z zavarovanji

Cena ne vključuje:
- ogledov, vstopnin
- goriva, cestnin, morebitnih kazni, parkirnin

Cepljenje ni potrebno.

Za vstop v Mehiko vizum ni potreben, veljavnost potnega lista mora biti še vsaj 6 mesecev od izstopa iz države.

POMEMBNO: Za najem vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje in kreditno kartico (voznik). Brez kreditne kartice voznika najem vozila ni možen. Ob prevzemu blokirajo depozit, ki pa ga ob vračilu vozila  vrnili (če avto vrnete nepoškodovan).