MEHIKA - GVATEMALA, 17 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Potovanje po deželi Majev.

MEHIKA - GVATEMALA, 17 DNI

ODHOD: VSAK DAN

1.dan: LJUBLJANA/BENETKE - MEXICO CITY
Polet proti Mexicu Citiyu. Prihod v Mexico City. Transfer do hotela. Namestitev. Nočitev.

2.dan: MEXICO CITY – TEOTIHUACAN – MEXICO CITY (zajtrk, večerja)
Zajtrk.  Azteško mesto Tenochtitlan, so  začeli graditi leta 1325,  gradnja pa je trajala skoraj dve stoletji. Rezultat dela je bilo mesto z urejenimi kanali, cestami in piramidami, ki so se zaradi načina izdelave ometa  sijale v sončni svetlobi. Na vrhovih piramid so vzvišeno stali templji posvečeni božanstvom takratne civilizacije. Danes je Mexico City največje mesto na svetu z več kot 20 milioni prebivalcev.  Leži na 2300 metrih nadmorske višine z ugodno klimo skozi vse leto. Kljub nevzdržni rasti in urbanizaciji hrani Mexico City v sebi čar nekdanjih dni in nekaj tega bomo deležni  tudi mi. Pričnemo z svetovno znanim antropološkim muzejem v katerem se nahajajo najdbe iz celotne Mehike. Nadaljujemo z glavnim mestnim trgom Zocalom, predsedniško palačo, mestno Katedralo in ogledom fresk  Diega Riviere nato pa se odpeljemo do  arheološkega kompleksa Teotihuacan ali Mesta bogov . To v zgodovini najpomembnejše mesto Srednje Amerike je bilo glavni  center in osrednja os, kjer se je prepletalo večina mitologij Mehike . Bilo je stičišče  med  zemljo in nebesi,  človekom in bogom. Po prihodu se sprehodimo  po Aveniji Mrtvih in si ogledamo  tempelj  Quetzalcoatl, Citadelo, Piramido sonca, Piramido lune, Trg lune in ostale znamenitosti. Na koncus se polni vtisov vrnemo v  Mexico City.  Nočitev.

3.dan: MEXICO CITY – TAXCO – MEXICO CITY (zajtrk, kosilo, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku celodnevni izlet v idilično kolonijalno mestece Taxco. Po prihodu  v Taxco ogled mesta. Tu so nekoč bili največji rudniki srebra v južni in srednji Ameriki. Sprehod po značilnih ozkih ulicah s tradicionalnimi mehiškimi hišami, prodajalnami srebra in osrednjim trgom nad katerim kraljuje ena najlepših cerkva v Mehiki. Kosilo. Popoldne prosto za samostojne sprehode in drugo do povratka v Mexico City. Prihod v Mexico City. Večerja. Nočitev.

4.dan: MEXICO CITY–TUXTLA GUTIEREZ–KANJON SUMIDERO-SAN CRISTOBAL (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku transfer na letališče in polet letala ob 10.30 uri proti Tuxtli Gutirezu. Prihod v Tuxtlo Gutierez, glavno mesto province Chiapas ob 12.00 uri. Nato ogled ene največjih mehiških naravnih znamenitosti kanjona Sumidero. Po prihodu vožnja po spektakularnem kanjonu, katerega stene se dvigajo 1.000 metrov nad reko, globina reke na tem delu pa dosega 150 metrov. Po ogledu vožnja do živopisnega mesteca San Cristobal de las Casas, izhodišča za ogled indijanskih vasi v njegovi bližini. Mesto se nahaja na nadmorski višini preko 2000 m. Nastanitev v hotelu. Večerja.  Nočitev.

5.dan: SAN CRISTOBAL – SAN JUAN CHAMULA – ZINACANTAN – SAN CRISTOBAL (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled indijanskih vasi v okolici San Cristobala, med katerimi je zagotovo najbolj zanimiva vasica San Juan Chamula. Tradicija  Majev je pri njih še vedno živa in v katoliških cerkvah se odvijajo rituali, ki so po obliki bogoslužja dosti bližji poganstvu. Po ogledu San Juan Chamule, ogled še druge indijanske vasi Zinacantana in  tipičnih  hiš. Vrnitev v San Cristobal. Popoldne prosto za samostojne sprehode in oglede San Cristobala. Večerja. Nočitev.

06.dan: SAN CRISTOBAL – CHICICASTENANGO (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti gvatemalski meji. Po prihodu na mejo in opravljeni kontroli nadaljevanje vožnje proti Chicicastenangu. Kosilo na poti. Prihod v Chicicastenango v večernih urah. Namestitev. Večerja. Nočitev.

07.dan: CHICHICASTENANGO – PANAJACEL (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Chitchicastenanga, majhnega mesteca med gorami /2030 m/ obkroženega z dolinami   iz katerih ob nedeljah in četrtkih prihajajo množice tam živečih Indijancev, da bi na "Nedeljskem trgu" prodali, kupili ali zamenjali svoje najrazličnejše blago. Že v zgodnjih jutranjih urah mestece spremeni svoj izgled. Na mestu, kjer ste se še včeraj mirno sprehajali sedaj stoji nepregledna truma stojnic , na katerih okolišnji prebivalci  prodajajo in trgujejo z blagom in izdelki, ki jih vsako nedeljo znova prinesejo v ta namen. Tukaj si lahko kupite pravo indijansko obleko v najživopisnejših barvah, lesene maske okrajnih božanstev, nakit najrazličnejših oblik, sadje - zelenjavo in pečene slaščice, makarone, začimbe, igračke in seveda milo. Sejem traja ves dan in priporočamo vam, da najugodnejše kupčije sklepate tik pred koncem. Ogled cerkve St. Thomas in prisostvovanje prireditvam, ki se na semanji dan dogajajo v njeni okolici. Nato vožnja do Panajacela, mesteca ob jezeru Atitlan, ki leži med tremi vulkani Namestitev. Večerja. Nočitev.

08.dan: PANAJACEL – JEZERO ATITLAN – ANTIGUA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja s čolnom po jezeru Atitlan in obisk mesteca Santiago Atitlan, ki je ena izmed 12 indijanskih vasi, ki ležijo ob bregu jezera. Santiago Atitlan je znan po svojih prebivalcih - Tzutuhil Maje - in po nespremenjenemu načinu življenja, ki se je ohranil iz preteklih časov. Ženske tega mesteca še zmeraj nosijo oblačila okrašena z raznobarvnim ptičjim perjem prepletenim z rožami. Ogled mesteca in vrnitev v Panajacel in vožnja do nekdanje prestolnice srednje Amerike Antigue. Namestitev. Večerja. Nočitev.

09.dan: ANTIGUA GUATEMALA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Antigue, negdanjega glavnega mesta Gvatemale. Od ustanovitve leta 1542  je Anigua preživela že 16 rušilnih potresov. Sprehod po starem kolonijalnem mestu in ogled: Cerkev Sv. Frančiška, Kapucinski samostan, Merced, Univerzo Sv. Carla Borromera in ostale zanimivosti. Kosilo. Po kosilu prosto za samostojne oglede mesta, ki je pravi biser španske kolonialne arhitekture. Večerja. Nočitev.

10.dan: ANTIGUA GUATEMALA – FLORES – TIKAL – FLORES (zajtrk, kosilo, večerja)
Zajtrk. Transfer na letališče in polet letala pb 06.30 proti Floresu. Prihod v Flores ob 07.30 uri in nato vožnja do Tikala. Vrhovi piramid, ki se hrepeneč po večernem soncu vzdigujejo preko najvišjih krošenj  okolišnjega pragozda, gruče vriskajočih opic skakajočih po mogočnih krošnjah starodavnih dreves, dih jemajoči kriki, ki prodirajo iz srca pragozda  prepleteni z milioni glasov regajočih drevesnih žab in najrazličnejših živali temu donedavna skrivnemu mestu v džungli dajejo misitčni prizvok. Ogled ostankov starega  mesta Majev, ki se je prepletlo z  pragozdom Peten. V Tikalu  neke izmed  piramid  segajo tudi več kot 45 metrov v višino. Maji so začeli naseljevati mesto že 700 let p.n.š. najverjetneje  zaradi bogatih zalog kremenovega kamna v okolici, ki je v takratnih časih prestavljal zelo pomemben in dragocen material za  izdelovanje orodja in orožja in za trgovino z drugimi ljudstvi. Kasneje se je Tikal razvil v bogato trgovsko in religiozno središče Majev. Tako je v 5.st. n.š.  v mestu živelo že okoli 100.000 prebivalcev. Odkritje in izkopavanja v Tikalu sta se zaradi pragozda, ki zarašča ostanke mesta začela komaj v poznem 19.st. Kosilo v Tikalu. Povratek v Flores v poznih popoldanskih urah. Namestitev. Večerja. Nočitev.

11.dan: FLORES - EL NARANJO – PALENQUE (zajtrk, večerja)
Zgodnji zajtrk in vožnja do El Naranja. Vkrcanje na motorni čoln in vožnja po reki San Pedro do mehiške meje. Prečkanje meje v La Palmi in nato vožnja z avtobusom do Palenqa. Prihod v Palenque. Namestitev. Večerja. Nočitev.

12.DAN: PALENQUE – VILAHERMOSA – MERIDA – UXMAL (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled ruševin  majevskega mesta obkroženega s smaragdnim pragozdom, ki vtisnejo vsakemu obiskovalcu nenavaden občutek. Figure kraljev in visokih svečenikov narejene v ometu na stenah templjev in palač so prav nenavadno lepe. Z uporabo posebnega načina izdelave ometa /mešanica izvlečkov dreves , kostnega in kožnega kleja/ so takratni graditelji dosegali  čudesne rezultate. Še bolj neresnično pa se zdi, da je bilo vse skupaj narejeno brez uporabe kovinskega  orodja. Ogled ruševin: Templja zapisov, Palače, Templja križa in druge znamenitosti. Nato vožnja v Villahermoso in ogled parka La Venta z znamenitimi več ton teškimi olmeškimi glavami. Transfer na letališče in polet letala ob 16.40 uri proti Meridi. Prihod v največje mesto na Yucatanu ob 17.40 uri in transfer do Uxmala. Prihod v Uxmal. Večerja. Nočitev.

13.dan: UXMAL – CHITZEN ITZA – PLAYA DEL CARMEN (zajtrk, all inclusive)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Uxmala. V mestu primerljivemu z velikimi mesti grške in rimske kulture, najdemo najzahtevnejša in najdovršenejša gradbena dela pri konstrukcijah fasad templjev in palač. Kvaliteta in izdelava mask v ometu vzbujata pri obiskovalcih  spoštovanje do takratnih graditeljev. Ogled Piramide čarovnikov, Guvernerjeve palače, Velike piramide, Južnega templja in ostalih znamenitosti. Po končanem ogledu vožnja proti Chitzen Itzi. Prihod v Chitzen Itzo. Kosilo. Nato ogled ruševin najznamenitejšega in najbolje ohranjenega mesta Majev in kasneje mesta Toltecov  na polotoku Yucatan.  Chitzen Itza je bila prestolnica Majev med  5. in 10.st. n.š. ,kasneje pa prestolnica Toltekov, ki so se sem preselili iz svoje prejšnje prestolnice Tule.  Arheološki kompleks je eden naobsežnejšh  na polotoku. Ogled templja Kukulkan - piramide ki so jo  Maji uporabljali v posvetne namene in za preučevanje astronomije. Na vsaki strani piramide je 91 stopnic /4 x 91/ kar skupaj  z vrhnjo ploščadjo šteje 365 stopnic ali dni. Vsako izmed devetih nadstropij piramide je razdeljeno s stopnišči na 18 delov - 18 mesecev v sončnem letu Majev, na vsaki strani piramide se nahaja 52 plošč , ki ponazarjajo število let v enem ciklusu v našem koledarju stoletje.  Najspektakularnejši dogodek pa se zgodi vsako leto 21 Marca in 23 Septembra ob spomladanskem in jesenskem enakonočju,  ko sence  kamnitih trikotnikov, ki se nahajajo na severnem stopnišču v določenem položaju sonca, oblikujejo valovito kačo, ki se spomladi vzdiguje / ko se dan prične daljšati/ in jeseni spušča /ko se dan prične krajšati/. Celoten prizor traja natančno 3 ure in 22 minut. Ogled notranjščine piramide, v kateri so arheologi odkrili prekrasen  prestol z rdečim jaguarjem, ki ima vložene oči in svetlikajoče proge narejene iz žada. Ogled  drugih znamenitih stavb , Templja bojevnikov, Skupino tisočih stebrov, Tržnico, Grobnico visokih svečenikov in ostale znamenitosti. Po ogledu vožnja na karibsko obalo. Prihod  v popoldanskih urah. Namestitev na osnovi All Inclusive.  Nočitev.

14. dan: PLAYA DEL CARMEN (all inclusive)
Zajtrk. Prosto za sončenje, kopanje in ostale aktivnosti. Nočitev. – all inclusive

15. dan: PLAYA DEL CARMEN (all inclusive)
Zajtrk. Prosto za sončenje, kopanje in ostale aktivnosti. Nočitev. – all inclusive

16.dan: CANCUN – LJUBLJANA/BENETKE (zajtrk, obroki na letalu)
Zajtrk. Prosto za kopanje in sončenje. Transfer na letališče in polet proti Ljubljani/Benetkam.

17.dan:  LJUBLJANA/BENETKE 
Prihod v Ljubljano/Benetke.  Konec potovanja.

CENO OBLIKUJETE SAMI na podlagi storitev, ki si jih boste izbrali.

Cena je v veliki meri odvisna od cene letalske vozovnice, števila potnikov in sezone v kateri boste potovali.

Odločite se lahko med naslednjimi storitvami, ki jih po želji vključite v progam
lokalni vodiči skozi celotno potovanje v različnih jezikih / ali brez lokalnih vodičev

prevozi in transferji, (privatni-samo za vas  ali  za več ljudi )
namestitev v hotelih izbrane kategorije z obroki po želji
vstopnine in ogledi po želji
dolžina potovanja – dolžino prilagodite vašim željam

V ceno ni vključeno: stroški po osebnih naročilih, ves bencin, cestnine, vstopnine (razen v Mexicu Citiyu) ter vse kar ni izrecno navedeno v programu.

Vizum: Ni potreben.

CEPLJENJA: Niso potrebna.