KRETA, 8 DNI

Program

Kreta je peti največji otok v Sredozemlju, neverjetne preteklosti in prelepe sedanjosti. Tu se je rojevala antika, oplazile so jo križarske vojne, gledala je turške galeje, ki so se spopadle z Benečani, poslušala je grmenje nacističnih letal, ko so napadali otok. Ima pa tudi drugo lice, tisto lepše in bolj privlačno. Njena nrav je Sredozemlje, čutiti je težko črno vino, sonce daje okus oljkam, sredozemsko rastje diši vsepovsod. Otok nima nevarnih živali, mogoče zaradi Zeusa, kateremu je posvečen, mogoče zaradi apostola Paula, ki je tu preživel dve leti. Divje orhideje, irisi, tulipani, tamariske, libanonske cedre, palme, krasijo zavetrne in vlažne kotičke otoka. Največji biser pa je njena zibelka omike

01.DAN:     BENETKE – HERAKLION (zajtrk)

Polet proti Heraklionu. Prihod v Heraklion in prevzem avta na letališču. Krajša vožnja do hotela. Namestitev. Nato ogled   palače v Knossosu, starodavni prestolnici Minojcev. Tu se boste srečali z zgodbami o kralju Minosu, Tezeju, Minotavru, Dedalusu in Ikarju in vse to je bilo ohranjeno z besedami antičnega pesnika Homerja. Nočitev.

 

02.DAN:     HERAKLION - AGIOS NIKOLAUS – ELOUNDA - OTOK SPINALOGA -HERKLION (zajtrk) (cca. 150 km)

Zajtrk. Nato vožnja cca, 60 km vzhodno od Herakliona, kjer je čudovito mestece Agios Nikolaus, ki razvadi vsakega popotnika. V samem središču vasi je jezero, Voulismeni, majhno a hudo globoko. Pred časom so ga povezali z morjem in je sedaj prijetno pristanišče. Tu najdete vse česar si zaželi duša, ki je zaljubljena v Sredozemlje. Majhni lokalčki, domače restavracije v katerih se vam smejijo prijazni domačini, za vsakim vogalom pa diši po pečenih ribah, morju, rožmarinu in nočeh polnih mesečine. Iz malega pristanišča se vsak dan popotniki podajajo na ogled beneških utrdb, oni, zaljubljeni v antiko, pa se predajo arheološkem muzeju, ki je takoj za onim v Heraklionu. Sledi krajša vožnja do Elounde, ki je znana po lepih plažah in od koder je možno obiskati bližnji otok Spinalogo, ki je bilo zadnje zatoćišče gobavcev, hkrati pa je na njem tudi nekaj beneških utrdb. Vrnitev v Heraklion. Nočitev.

 

03.DAN:     HERAKLION - GORTYS - FESTOS - MATALA - SPILI - RETYMON  (zajtrk) (cca. 170 km)

Zajtrk. Nato vožnja čez osrednje hribovje na južno stran Krete na planoto Messara v Gortys, ki je bilo pod Rimljani glavno mesto otoka in kjer so osupljivi zapisi pravnega rimskega kanona, vklesanega na kamnite plošče. Čudovit je tudi rimski amfiteater in cerkev Agios Titos, kjer je bil prvi sedež kretske nadškofije. Sledi krajša vožnja do Festosa v katerem so izjemne izkopanine Minojske kulture. Iz Festosa je tudi lep razgled na ravnico Messara. Sledi krajša vožnja v ribiško vasico  Matala ob kateri je lepa plaža ob plaži pa so v bližini znane votline izklesane v peščenjaku. Sledi vožnja nazaj čez hribovje na severno stran otoka v Retymon. Na poti se bomo ustavili v vasici Spili v kateri je  fantastičen Beneški vodnjak. Prihod v Retymon. Namestitev. Nočitev.

 

04.DAN:     RETYMON (zajtrk)

Zajtrk. Prost dan za počitek. Možnost celodnevnega izleta na vulkanski otok Santorini. Nočitev.

 

05.DAN:     RETYMON – PLAKHIAS – KOMITADOS – SOTESKA IMBROS – CHANIA (zajtrk) (cca. 140 km)

Zajtrk. Nato vožnja skozi bele gore na južno stran otoka do vasice Plakhias znane po čudovitih plažah. Sledi vožnja do čudovite beneške utrdbe Fragkokastelo, ki je bila zgrajena v 14. stoletju. Sledi vožnja do vasice Komitados, ki stoji na koncu soteske Imbros, ki je še ena izmed lepot Krete. Lažja kot Samarija, je prav primerna za družine z otroki. Zanjo potrebujete 2-3 ure, zapeljejo vas do vasice Ibros in tam začenjate pot navzdol. Za one, ki imajo radi čudovita kraška polja, pa je primeren enourni sprehod do Askifoua. Prelepa ravnina med divjimi gorami, prepolna oljčnih nasadov, artičok in zgodnje zelenjave. In sredi ničesar, raj za počitnikovanje. Sledi vožnja v Chanio, drugo največje mesto na Kreti. Namestitev. Nočitev.

 

06.DAN:     CHANIA- KASTELO – ELOS – ELAFONISSIA – AGIA SOFIA CAVES – POTAMIDA – CHANIA (cca. 120 km)

Zajtrk. Sledi vožnja proti Kasteliju in naprej na jugozahodni del otoka. Ustavili se bomo v zeleni oazi, vasici Elos. Sledi nadaljevanje vožnje do samostana Chryssoskalitiss, ki stoji pred plažami Elafonissia. Ko se bomo vraćali v Chanio se bomo ustavili še v jamah Agia Sofia in vasici Potamida v kateri delajo izvrstne sirove kolače. Vrnitev v Chanio. Nočitev.

 

07.DAN:     CHANIA – AXOS – HERAKLION (zajtrk) (cca. 160 km)

Zajtrk. Nato vožnja na vzhodno stran otoka proti Heraklionu. Na poti se bomo pred Herakliononm ustavili v vasici Axos. Axos je vasica, kjer lahko otipate čas, ki se je ustavil. Najmodernejša zgradba je cerkev, ki je bila zgrajena pred stoletji, belo pobarvane hiše, ki živijo s soncem. Ustavili se bomo pred vasjo in se sprehodili  med njenimi zidovi. Mogoče vam ponudijo fige, mogoče si z obiskom zaslužimo kozarec vina… Nadaljenvanje vožnje do Herakliona. Namestitev. Nočitev.

 

08.DAN:     HERAKLION – BENETKE (zajtrk)

Zajtrk. Vožnja na letališče in oddaja avta. Polet proti Benetkam. Prihod v Benetke. Konec potovanja.

CENA: na vprašanje

 

Potovanje je primerno tako v poletnem kot zimskem času.

 

 

Cena vključuje: letalsko karto v ekonomskem razredu Benetke - Heraklion - Benetje, namestitev v dvo posteljnih sobah na osnovi zajtrka v hotelih po programu na osnovi zajtrka, najem avta (srednja kategorija CITROEN C4 ALI PODOBNO, neomejeno število km, kasko zavarovanje, zavarovanje proti kraji avta (ne zavaruje osebnih stvari), zavarovanje odškodninske odgovornosti do 500.000 EUR, 1 voznik, vse takse.

 

Cena ne vključuje: stroškov po osebnih naročilih, vse vstopnine in oglede, ves bencin, morebitne parkirnine, cestnine, prometne prekrške, dodatnega voznika (cca. 5 EUR NA DAN) GPS, vse kar ni napisano pod cena vključuje.

 

Za najem avta potrebujete vozniško dovoljenje in VISA ali MASTERCARD kreditno kartico. Ob prevzemu bodo na kartici blokirali cca 300 EUR, ki jih bodo vrnili ob vračilu avta, če bo ta nepoškodovan.