KITAJSKA S TIBETOM

Pošljite povpraševanje

Program

 

 

1. DAN: BENETKE – PEKING ( obroki na letalu )
Polet iz Benetk v Peking
2. DAN: PEKING
Pristanek v Pekingu zjutraj. Na letališču vas počaka osebni šofer / vodič, prevoz v mesto ter takoj nato ogled Tiananmena – trga Nebeškega miru, katerega izgradnjo je zasnoval Mao Cetung. Tiananmen je srce Pekinga. Na njem se nahajajo različni spomeniki in stavbe: Tiananmen vrata, Zgodovinski muzej, Muzej revolucije, velika ljudska dvorana, Qiannmen vrata, mavzolej Mao Cetunga in spomenik neznanemu heroju. Tiananmen je znan tudi po tragičnih dogodkih iz zadnjih študentskih demonstracij. Kosilo. Sledi ogled Prepovedanega mesta – cesarske palače, domovanje cesarjev dinastij Ming in Čing. Mesto je bilo 500 let zaprto za vse, razen za cesarjevo družino in namesto simbolične vstopnine, ki jo danes odštevamo za vstop, so morali nekoč za tak prekršek plačati z glavo. Ogled mnoštva stavb, spomenikov in drugih znamenitosti, ki slovijo kot najbolje ohranjeni zgodovinski kompleksi na Kitajskem. Popoldne ogled Nebeškega templja – viška arhitekturne umetnosti dinastije Ming in današnjega simbola Pekinga. Tempelj leži v 267 ha velikem parku. Ogled okroglega oltarja, kamna trojnega odmeva, zidu odmeva, molitvene dvorane in drugih znamenitosti. Sledi še ogled največjega lamaističnega samostana izven Tibeta, Lama templja. Tempelj je znan po 18 m visoki skulpturi Bude, narejene iz enega samega kosa sandalovine, znan pa je tudi po tem, da je še aktiven in da se v njem izobražujejo bodoči lamaistični duhovniki iz Tibeta in Mongolije. Transfer v hotel, večerja in nočitev.  
3. DAN: PEKING – VELIKI ZID – XIAN ( zajtrk, večerja )
Po zajtrku vožnja do Velikega zidu. Ogled Velikega zidu in prosti čas za sprehod po tem monumentalnem delu človeških rok. Vrnitev v Peking. Večerja. Transfer na železniško postajo  in odhod vlaka proti Xianu ob 19.50 uri ( 1. razred, 4 posteljni kupe ). Nočitev na vlaku.
4. DAN : XIAN ( zajtrk, večerja )
Prihod v Xian ob 08.25 uri dopoldan. Transfer do hotela, namestitev in zajtrk. Po zajtrku ogled grobnice prvega cesarja združene Kitajske, ki sodi med največja arheološka odkritja 20. stoletja, Čin Ši Huangde, v katerem se nahaja 6000 vojščakov izdelanih iz žgane gline, konj, vpreg, celotne armade, ki stoji v položaju pripravljenosti na boj, da bi sledila svojemu cesarju na pot v nesmrtnost. Popoldne ogled Xiana, mesta, ki je bilo več kot tisočletje središče Kitajske: zvonik, stolp bobnov, velika gosja pagoda, mestno obzidje, muslimanska četrt in mošeja. Večerja in nočitev.
5. DAN: XIAN – XINING – LASA ( zajtrk, večerja )
Po zajtrku transfer na letališče in polet letala ob 11.00 uri proti Xiningu v provinci Qinghai. Pristanek v Xiningu ob 12.30 uri. Transfer do mesta in nekaj časa prosto za samostojne sprehode in drugo. Transfer na železniško postajo in odhod vlaka ob 20.30 uri proti Lasi ( 1. razred, 4 posteljni kupe ). Nočitev na vlaku.
6. DAN: LASA ( večerja )
Vožnja z vlakom po planoti Tibeta. Postanki na poti. Vlak ustavi na 9 najbolj slikovitih mestih, kjer imate možnost fotografirati prečudovito pokrajino Tibeta, pogorja Kunlun, rek Čuma in Tuotuo, jezera Amdo,… Najvišja točka, ki jo vlak doseže na svoji poti do Lase je na najvišji postaji na svetu - Tangula, ko železnica doseže 5068 metrov nadmorske višine ( vlak je opremljen s kisikovimi maskami ). Prihod v Laso ob 21.40 uri. Transfer do hotela. Namestitev, večerja ter nočitev.
7. DAN: LASA – JOKHANG – POTALA – NORBULINKA ( zajtrk, kosilo, večerja )
Zajtrk. Po zajtrku sprehod po notranji romarski poti in postanek ob religioznem in življenjskem središču mesta , templju Jokhang. Tempelj je bil ustanovljen že leta 650 n. št. Od zgodnjega jutra do pozne noči po templju in tržnici Barkhor odmevajo molitve klečečih menihov zbranih iz različnih pokrajin. Posebnost templja je, da se v njem zbirajo različne budistične sekte in da samostan ne pripada nobeni izmed njih. Po ogledu Jokhanga kratka vožnja do Potale in ogled zimske palače Dalajlame. Potalo, ki dominira nad Laso je zgradil peti Dalajlama med leti 1617 – 1682. V tem času je uspel združiti Tibetance ter ustoličiti sekto rumenih klobukov kot vodilno budistično sekto Tibeta. Po ogledu Potale kosilo in nato še ogled poletne palače Dalajlam -  Norbulinke. Večerja. Nočitev.
8. DAN: LASA – SERA – DREPUNG – LASA ( zajtrk, kosilo, večerja )
Zajtrk. Po zajtrku vožnja v okolico Lase do samostana Sera, ki je znan po svojem bogastvu sakralne umetnosti. Sera je za prebivalce Tibeta simbol uporništva. Leta 1947 so tamkajšnji lame v tem samostanu želeli odstaviti Dalajlamo in v Potali ustoličiti svojega človeka. Po ogledu Sere kosilo in nato vožnja do samostana Drepung, ki je bil nekoč največji samostan v Tibetu. V njem je živelo 10 000 menihov. Ko so Tibet zasedli Kitajci, so najvišji lame tega samostana skupaj z Dalajlamo pobegnili v Indijo. Sprehod po Drepungu je podoben sprehodu skozi srednjeveško mesto, kjer se ozke ulice vijejo in vzpenjajo okoli glavnih molitvenih dvoran in šol. Samostan je znan po svojemu religioznemu, kulturnemu in zgodovinskemu bogastvu. Po ogledu vrnitev v Laso. Večerja. Nočitev.
9. DAN: LASA – GYANTZE ( zajtrk, kosilo, večerja )
Zajtrk. Nato vožnja preko več kot 5000 metrov visokega prelaza Xugola do Gyantzeja. Med potjo postanek ob jezeru Yamdrok Tso, ob katerem je nekoč stal samostan Globoke meditacije. Prihod v Gyantze, četrto največje mesto Tibeta v popoldanskih urah. Mesto je stalo na strateški karavanski poti iz severnega Tibeta v Sikhim in Butan. Mesto je veliko vojaško središče, znano pa je po veliki tržnici z volnenimi in drugimi ročnimi izdelki, ki pa na žalost počasi izumira. Po prihodu ogled mesta in 500 let stare trdnjave, ki dominira nad mestom. Namestitev, večerja in nočitev.
10. DAN: GYANTZE – SHIGATSE ( zajtrk, kosilo večerja )

Zajtrk. Nato vožnja do Shigatseja, drugega največjega tibetanskega mesta in središča pančenlam, ki so vodje sekte rumenih klobukov. Po prihodu ogled samostana Tashilumpo, sedeža pančenlam. Samostan je zgradil prvi Dalajlama v 15. Stoletju. Dolga leta je bil samostan središče lamaizma in je v času največjega razcveta štel več kot 4000 menihov. Po ogledu samostana še ogled prenočišča za romarje v katerem vsako noč prespi cca 300 romarjev, v času največjih praznikov pa tudi več kot 3000. Sledi še ogled trdnjave Samdup Tse Dzong. Večerja. Nočitev.
11. DAN: SHIGATSE – LASA ( zajtrk, kosilo, večerja )
Zajtrk. Po zajtrku vožnja nazaj v Laso, kosilo in prost popoldan. Namestitev, večerja, nočitev.
12. DAN: LASA – NAMTSO ( zajtrk, kosilo, večerja )
Potovanje v Tibet ne bi bilo popolno, če ne bi obiskali najlepšega tibetanskega jezera Namtso, ki leži ob severnem vznožju gorovja Nyaingentanlha na nadmorski višini 4718 m. Je drugo največje slano jezero Kitajske s površino 1855 km2. Od zahoda proti vzhodu meri več kot 70 km, od juga do severa pa več kot 30 km. Največja globina jezera je 125 m, več kot polovica jezera pa globlja od 90 m. Tukaj bomo tudi prenočili.
13. DAN: NAMTSO – LASA ( zajtrk, kosilo, večerja )
Na jezeru je 5 otokov, ki so nekoč služili romanju in duhovnosti. V bližini jezera bomo obiskali tudi geotermalne vrelce Yampachen. Z visoko vsebnostjo mineralov zdravijo številne bolezni. Si lahko želite še lepši zaključek potovanja po Tibetu? Povratek v Laso. Večerja. Nočitev.
14. DAN: LASA – PEKING ( zajtrk, kosilo, večerja )
Zajtrk in prevoz na letališče. Polet do Pekinga. Kosilo, prevoz do hotela. Namestitev, večerja ter nočitev.
15. DAN: PEKING – BENETKE ( zajtrk, obroki na letalu )
Po zajtrku prevoz na letališče ter polet proti Benetkam

CENA NA VPRAŠANJE
 

VKLJUČENO:
- letalski prevoz v ekonomskem razredu
- let. takse
- namestitve v dvoposteljnih sobah
- obroki po programu
- notranji leti
- prevoz z vlakom ( spalnik 1. Razred, 4 posteljni kupe )
- vsi transferji, ogledi, ture, vstopnine po programu
- vodenje / šofer v angleškem jeziku

DOPLAČILO:
- stroški kitajskega vizuma ( cca 60 EUR )
- napitnine za lokalne vodiče in šoferje
- stroške po osebnih naročilih
- vse kar ni omenjeno pod cena vključuje

 

VIZUM:
Za vstop na Kitajsko potrebujete vizum. Potrebujete vsaj 6 mesecev veljaven potni list, 1 sliko in izpolnjen formular. Cena vizuma znaša cca  60  EUR

 

CEPLJENJA:
Niso potrebna.