KITAJSKA- PO SVILENI POTI, 18 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

 


/ K POTOVANJU SPADA POTRPEZLJIVOST, POGUM,
HUMOR .......IN DA SI NE DOVOLIMO SLABE
VOLJE OB MAJHNIH NEPRIJETNOSTIH /
Freiherr von Knigge


OD KAŠGARJA DO PEKINGA
 

KAŠGAR – YARKAND – HOTAN – PUŠČAVA TAKLAMAKAN – KUQA – RDEČI KANJON – TURPAN – JIAJUGUAN – VELIKI KITAJSKI ZID – BUDISTIČNE JAME MOGAO – XI‘AN – PING YAO – PEKING

Odhod: VSAK DAN

1.dan: ODHOD  (obroki na letalu) 
Polet v Kashgar.

2.dan: ISTANBUL - KAŠGAR (obroki na letalu)
Prihod v Kashgar, zadnjo postajo na Svileni poti na Kitajskem v popoldanskih urah. Transfer do hotela in prvo spoznavanjem s krajem, ki je bilo eno najpomembnejših križišč Svilene poti. Tukaj so se karavane po dolgi, nevarni in naporni poti skozi puščavo Taklamakan spočile, preden so nadaljevale svojo pot v gore proti Taškentu in Samarkandu na zahod ali na jug proti Indiji. Namestitev. Večerja. Nočitev.
 
3.dan: KAŠGAR  (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Kashgar, starodavno puščavsko mesto, stoji za obzidjem narejenim iz adobeja iz katerega so narejene tudi vasi in mesta v puščavi Taklamakan. Kašgar je na eni strani obdan z več kot 6.000 metrov visokimi gorami Pamirja na drugi strani je skoraj neprehodna puščava Taklamakan. V starem mestnem jedru se boste privajali na kraj, ki je bil v času 18. in 19. stoletja najbolj osamljena vohunska postaja Britanskega imperija. Iz Kašgarja so Britanci poskušali nadzirati dogajanje v osrednji Aziji. Vpijali boste rokodelsko srednjeveško sceno in zvoke, ki jih ustvarjajo rokodelci in obrtnike, ki lokalno prebivastvo oskrbujejo z vsakodnevnimi stvarmi. Ker bomo v mestu v nedeljo boste lahko uživali v slavni nedeljski tržnici, ki jo obišče na tisoče ujgurskih kmetov, pastirjev in trgovcev, ki v mesto pridejo iz bližnje ali daljne okolice. Nedeljska tržnica je prašna in barvita. Na njej se prodaja vse od sadja in zelenjave do živali in drugih vsakodnevnih predmetov. Vse skupaj izgleda kaotično, a vseeno urejeno. Ulice so polne vozičkov na katerih prodajajo vsakovrstno hrano. V poletnih mesecih pa se najbolj priležejo okusne melone. Pogledali si bomo še mošejo Id Kah in grobnico Abakh Hoje. Večerja. Nočitev.       

4.dan: KAŠGAR  - YARKAND (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato se bomo odpravili po južnem kraku Svilene poti. Ta dan nas čaka okrog 9 ur vožnje po dobri cesti. Po prihodu v zanimivo oazo Yarkand si bomo pogledali grobnico kralja Yarkanda, stari bazaar, mošejo in pogledali delo tkalk po katerih je mesto znano. V času največjega razcveta Svilene poti je bil Yarkand večji od Kašgarja. Vsa trgovina z Indijo se je namreč odvijala skozi to oazo. Namestitev. Večerja. Nočitev.

5.dan: YARKAND - HOTAN (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku nadaljevanje poti proti Hotanu, ki je poznan po svojem žadu, preprogah, vezeninah in svili. Prav izdelke iz svile, ki so jih naredile šivilje v Hotanu lahko vidite v številnih muzejih Xinjianga. Starodavno kraljevstvo Hotan ima dolgo in zanimivo zgodovino. Ko je budizem prihajal na Kitajsko je bil Hotan eden najpomembnejših središč mahajanskega budizma. V poznem 19. stoletju sta raziskovalca Sven Hedin in Sir Aurel Stein začela z iskopavanjem nekdanjih budističnih mest. Namestitev. Večerja. Nočitev.

6.dan: HOTAN – PUŠČAVA TAKLAMAKAN - NIYA (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Dopoldne bomo porabili za obisk okoliških vasi v katerih si boste lahko pogledali kako obrtniki izdelujejo tradicionalne preproge, svilene izdelke. Pogledali si bomo še lokalno tržnico nato pa se bomo po kosilu zapeljali v nekoč strašno puščavo Taklamakan, drugo največjo puščavo na svetu. Beseda Taklamakan dobesedno pomeni „vstopi in ne boš se vrnil“. Na Svileni poti je bila to ob visokih hribovjih Pamirja, Tai Shana in Karakoruma, največja naravna ovira. Vožnja do oaze Niya traja 5 ur. Prihod v Niyo. Namestitev. Večerja. Nočitev.

7.dan: NIYA - KUQA  (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Ta dan nas čaka najdaljša vožnja na celi poti. Za okrog 700 km bomo potrebovali 11 ur. Cesta nas bo vodila skozi srce Taklamakana do mesta Kuqa, ki je bilo ob koncu 19. stoletja arheološka meka za lovce na zaklade, ki so veliko dragocenosti odnesli v zahodni svet. Med njimi so najbolj znani Sir Hamilton Bower, Sir Aurel Stein, Paul Pelliot in Alexander von Le Coq. Namestitev. Večerja. Nočitev.

8.dan: QUQA – RDEČI KANJON – QUQA – TURPAN (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato celodnevni izlet za obisk budističnih jam Kizil. V jamah, ki so oddaljene 2 uri vožnje iz Quqe, so nekoč bili najlepši primerki budistične umetnosti v osrednji Aziji. Prelepe freske in slike so upodabljale budistične scene, takratno življenje in pomembne ljudi. Jame so upostošile arheološke odprave. Že prej omenjeni Alexander von Le Coq je številne freske odnesel v Nemčijo in danes jih lahko vidite v berlinskem muzeju. Kljub temu je še nekaj ostalo in dobili boste lahko vtis o veličastnosti fresk. Nato slikovita vožnja do Rdečega kanjona v predgorju Tianshana. Po ogledu vrnite v Quqo. Večerja. Transfer na železniško postajo in nočni vlak proti Turpanu. Nočitev na vlaku (spalnik 1. razred). 

9.dan: TURPAN (kosilo, večerja)
Prihod v Turpan okrog 13.00 ure. Kosilo. Turpan je zelena oaza, ki mu vodo dostavljajo visoko “Nebeško gorovje”. Čeprav se mesto nahaja pod morsko gladino in je eno najbolj vročih točk na zemlji, je turpanška depresija polna melon in odličnega grozdja, ki ga uporabljajo za pridelavo vina. Razlog za bogate letine in preživetje nasploh, je izjemen namakalni sistem “KAREZA”. Ogledali si bomo enega od vodnjakov namakalnega sistema in mestno trdnjavo Jiao He, ki stoji na strateški poziciji med dvema rodovitnima dolinama. Trdnjavo so v času mongolske vladavine uničili lokalci. Namestitev. Večerja. Nočitev.
 
10.dan: TURPAN – GAOCHANG – JIAHOE – TURPAN – JIAYUGUAN (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Ker imamo na razpolago ves dan se bomo najprej odpravili do ostankov starodavnega mesta Gaochanga in stare ujgurske vasi Tuyuk. V eni od ujgurskih hiš boste deležni tradicionalnega ujgurskega kosila in se spoznali z njihovim življenjem. Popoldne pred vrnitvijo v Turpan še ogled rdečih kraških sten “Goreče gore” in manjših budističnih jam Bezeklik. Večerja. Transfer na železniško postajo in odhod vlaka proti Jiayuguanu. Nočitev na vlaku (spalnik 1. razred).

11.dan: JIAYUGUAN – VELIKI KITAJSKI ZID – DUNHUANG (zajtrk, večerja)
Prihod v Jiayuguan, ki se nahaja v province Gansu v dopoldanskih urah. Zajtrk. Nato krajša vožnja do Velikega kitajskega zidu, natančneje do njegovega zahodnega konca ali začetka. Veliki kitajski zid se na zahodnem koncu začenja na prelazu Jiayuguan. Na tem prelazu so iz Kitajske “metali” nezaželene. Tu se je za Kitajce končala civilizacija in začel “divji zahod”.  Trdnjava in zid so odlično ohranjeni. Zid na tem prelazu so, tako kot v okolici Pekinga, zgradili za časa dinastije Ming (1368-1644). Sledi vožnja v Dunhuang – oaza v puščavi Gobi in stičišče treh svilenih cest je bilo nekoč glavno središče srednjeazijske kulture. Popoldne skok v pravo puščavo na kameljih hrbtih, na katerih boste dočakali sončni zahod. Večerja. Nočitev.

12.dan: DUNHUANG – BUDISTIČNE JAME MOGAO – XI’AN (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Dopoldne obiščemo največji muzej budistične umetnosti nasploh – jame Mogao. Skrite, skoraj nevidne, dokler nismo prav pred njimi. Prve jame so zgradili že v 4. stoletju našega stoletja bogati trgovci in pomembni uradniki za vse karavane, ki so šle tod mimo. Kar okoli 500 jam z več kot 45.000 freskami in 2000 štakurami se je ohranilo vse do danes. Po ogledu sledi še sprehod po slikoviti zeleni okolici, ki jo obkrožajo peščene sipine in puščava. Transfer na letališče in polet proti Xianu. Prihod v Xi’an začetek in konec Svilene poti, nekoč daleč največje in najbolj kozmopolitansko mesto na svetu. Več kot 1.000 let središče sveta. Transfer do hotela. Namestitev. Večerja. Nočitev.

13.dan: XIAN – TAIYUAN (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja v predmestje Xiana do Lintonga ogled grobnice prvega cesarja združene Kitajske, ki sodi med največja arheološka odkritja 20. stoletja, Qin Shihuanga, v kateri se nahaja 6000 glinenih kipov vojščakov,  konj, vpreg - celotne armade, ki stoji v položaju pripravljenosti na boj, da bi sledila svojemu cesarju v pot nesmrtnost. Kitajske Xianu. Vrnitev v Xi’an in popoldne ogled mesta ki je bilo več kot tisočletje središče Kitajske: zvonik, stolp bobnov, Velika gosja pagoda, mestno obzidje, muslimanska četrt in mošeja…. Večerja. Transfer na železniško postajo in odhod vlaka proti Taiyuanu. Nočitev na vlaku (spalnik 1.razred).

14.dan: TAIYUAN – PINGYAO (zajtrk, večerja)
Prihod v Taiyuan. Zajtrk. Po zajtrku vožnja do svetovno znanega srednjeveškega mesta Ping Yao. To je edino mesto v osrednjem delu Kitajske, ki je ohranilo takratni videz in je zaradi kulturne vrednosti pod zaščito Unesca. Po ogledu mesta še ogled  družinske hiše Qiaoa. Družina Qiao je v času cesarja Qianlonga (1735-1796) obogatela s trgovino in bančništvom. Bogastvo jim je omogočilo, da so zgradili 2.200 kvadratnih metrov veliko palačo v tipičnem kitajskem slogu iz 18. stoletja, ki jih danes na Kitajskem praktično ne moremo več videti. V palači je 313 sob, 6 dvorišč, tempelj posvečen prednikom... Po ogledu vrnitev v Pingyao. Namestitev. Večerja. Nočitev.

15.dan: PINGYAO - PEKING (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku prosto do transferja na železniško postajo in odhod s super hitrim vlakom, ki predstavlja novo Kitajsko proti Pekingu. Vlak doseže hitrosti 300 in več km na uro, tako da vožnja do Peking mine „kot bi mignil“. Prihod v Peking. Transfer do hotela. Namestitev. Večerja. Nočitev.

16.dan: PEKING (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Pekinga: Tiananmen - trg Nebeškega Miru, katerega izgradnjo je zasnoval Maozedong. Tiananmen, je srce Pekinga. Na njem se nahajajo različni spomeniki in stavbe; Tiananmen vrata, zgodovinski muzej, muzej revolucije, velika ljudska dvorana,  Qiananmen vrata, mavzolej Maozedonga in spomenik neznanemu heroju. Tiananmen je znan tudi po tragičnih dogodkih iz zadnjih študentskih demonstracij. Sledi ogled Prepovedanega mesta - cesarska palača, domovanje cesarjev dinastije Ming in Quing. Mesto je bilo 500 let zaprto za vse, razen za cesarjevo družino in namesto simbolične vstopnine, ki jo danes odštevamo za vstop, so morali nekoč za tak prekršek plačati z glavo. Ogled mnoštva stavb, spomenikov, in drugih znamenitosti, ki slovijo kot eden najbolje ohranjenih kulturnozgodovinskih kompleksov na Kitajskem. Popoldne ogled Nebeškega templja - viška arhitekturne umetnosti dinastije Ming in današnjega simbola Pekinga. Tempelj, leži v parku velikem 267 hektarjev. Ogled Okroglega oltarja, Kamna trojnega odmeva, Zidu odmeva, Molitvene dvorane in drugih znamenitosti…. Večerja. Nočitev.

17.dan: PEKING – ODHOD (zajtrk, kosilo, obroki na letalu)
Zajtrk. Nato vožnja do Poletne palače. Ogled poletne palače. Področje, ki je bilo sprva uporabljano kot cesarski park, je začel v 18.st dograjevati in širiti cesar Quianlong. 100.000 glava armada delavcev, je poglobila in razširila jezero Kunming, da bi lahko na njem cesar vadil svojo cesarsko mornarico. Ko je, angleško-francoska vojska v letu 1860 dodobra izropala in uničila Poletno palačo, je za njeno obnovo poskrbela slovita cesarica-mati Cixi, ki je denar, namenjen za obnovo in ustanovitev močne cesarske mornarice, porabila za obnovo Poletne palače, od mogočne mornarice, pa je ostala samo negibna marmorna ladja za zmeraj vsidrana  v kotičku jezera Kunming. Kosilo.  Popoldne transfer na letališče in polet proti domu.

18.dan: POVRATEK
Povratek na odhodno letališče. 
 


CENA: NA VPRAŠANJE

Cena je odvisna od sezone, cene letalskih kart in števila prijavljenih potnikov.

V ceni je všteto: letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana - Istanbul – Kašgar – Dunhuang – Xian/Peking - Istanbul - Ljubljana, vse letališke takse, spalnik 1. Razred (4 osebe v kabini) Quqa – Turpan – Jiayuguan/Xian – Taiyuan, super hitri vlak 2. Razred, Pingyao – Peking, stroški namestitve v dvoposteljnih sobah na osnovi zajtrka v hotelih***, vsa kosila in večerje po programu v hotelih ali v lokalnih restavracijah, vsi ogledi, vstopnine in transferji po programu, angleško govoreče lokalne vodiče, organizacija potovanja.

V ceni ni všteto: vse kar ni izrecno navedeno v programu, stroški za pridobitev kitajskega vizuma 60 EUR, stroški po osebnih naročilih, napitnine za lokalne vodiče in šoferje.

Vizum: Za pridobitev kitajskega vizuma potrebujete: Fotokopijo potnega lista, eno fotografijo in 60 EUR Vse omenjeno je potrebno dostaviti tur.agenciji Interconti OB PRIJAVI NA POTOVANJE.

Cepljenja: Niso potrebna.

Prijava se lahko izvrši v turistični agenciji Interconti ali na pooblaščenih prodajnih mestih. Ob prijavi plačate varščino v višini 30% cene potovanja, preostali del pa najkasneje 10 dni pred odhodom. Plačilo varščine  zagotavlja rezervacijo potovanja. Skladno z zakonom o obligacijah /člen 876 in člen 878/ si pridržujemo pravico do zvišanja cene potovanja pri spremembah v menjalnem valutnem tečaju ali pri spremembah cen prevoznikov. Skladno z 878. členom istega zakona  si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja / če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja /. Splošni pogoji in navodila  turistične agencije Interconti so vam na voljo kot posebna tiskana priloga k programu v pisarni Interconti Ljubljana ter na vseh pooblaščenih prodajnih mestih.