KIRGISTAN

Program

KIRGISTAN – dežela kjer ne obstaja deja vu

Oddaljena skrivnostna dežela Kirgistan v srcu Azije bogata z obiljem neokrnjene narave in neverjetno ohranjeno tradicijo nomadskih plemen je kot ustvarjena za turiste, ki si želijo tako imenovane OFF – destinacije.

 

 

 

 

KIRGISTAN –    dežela kjer ne obstaja deja vu

 

Oddaljena  skrivnostna  dežela Kirgistan v srcu Azije bogata z obiljem neokrnjene narave in  ohranjeno tradicijo nomadskih plemen je kot ustvarjena  za turiste, ki si želijo tako imenovane OFF – destinacije.

V Kirgistanu ni mogoče srečati  žensk v visokih petah, Armanija ali Hugo Bossa in velikih nakupovalnih centrov z  znanimi blagovnimi znamkami. V tem odmaknjeni in skrivnostni deželi  dominira preprostost v načinu življenja s preprostimi zahtevami  in o kakem posebnem ugodju ali mondenosti  ne gre  niti pomisliti.
V kolikor pa želite biti v modnem sozvočju  z lokalnimi prebivalci si morate obvezno nabaviti klobuk iz filca, ki mu pravijo Kalpaks in je predvidoma namenjen samo za moške čeprav bi si ga v naši družbi večkrat zaslužile tudi ženske.

Opis Biškeka,glavnega mesta Kirgistana bi lahko strnili v naslednje misli: neosebna moderno načrtovana prestolnica s širokimi bulvarji , hladnimi in nezanimivimi pročelji ter visokimi  drevoredi .  Kombinacija tega arhitekturnega prestiža v obiskovalcih  ustvari zlovešči  pridih značilen za mesta in ljudi v deželah z močno centralno organiziranjo oblastjo. Kot , da bi se čas ustavil nad mestom še zmeraj dominirajo spomeniki v sovjetskem stilu ,enostavni a mogočni,po eden na vsakem trgu kot vztrajni  glasniki idej nekih dalnjih  časov.  Centralni kip  Lenina, ki je tako visok kot bližnje drevje z vzdignjeno roko opozarja ali  kaže v smeri parlamenta,  lokalni šaljivci pa pravijo, da izkazuje dobrodošlico študentom  ameriške univerze, ki se nahaja  v zgradbi tesno stisnjeni ob stavbi parlamenta.  Glavni trg v mestu  Ala Too na katerem se odvijajo vsi glavni dogodki od demonstracij do festivalov in ostalih javnih prireditev krasi  kip Erkindik, ki mu pravijo tudi Svoboda . Panfilov park, ki še zmeraj diši po sovjetski hladnosti in statičnosti ima na eni strani kip Lenina na drugi pa popisan  in razguncan ringlšpil, ki  z upočasnjenim tempom in  muko  obrača svoje navdušene obiskovalce.  V centru parka stoji tudi katedrala Zenkov iz začetka 20.st., ki je za  obiskovalce  še posebej zanimiva saj je  v veliki meri zgrajena iz lesa. Da bi sejem bil živ se diagonalno od parka  lahko ustavite pri lokalnem fotografu, oblečete  plašč in  nataknete znameniti klobuk Kalpaks ter pozirate za spominsko fotografijo v tradicionalni narodni noši.  Skoraj neverjetno pa je, da tako spominsko slikanje  privabi  več  domačinov  kot tujcev.
Da bi bolje spoznali zgodovino dežele v kateri se nahajate pa je dobrodošel med parlamentom in trgom Ala Too  stoječi  Nacionalni zgodovinski muzej.
Življenje mesta običajno merimo s prometom in za  Biškek so značilni  majhni avtobusi Marshrutkas katerih posebnost je , da nimajo postaj, potrebno je le obvladovanje stavka  AH-STAH-NAH-VEE – THEY ( stop) in avtobus se bo ustavil kjerkoli. Table z napisom  MED VOŽNJO NE MOTITE VOZNIKA  tukaj ne obstajajo. Druga zanimivost in sredstvo prevoza so trolejbusi v katere se izstopa samo pri zadnjih in izstopa pri sprednjih vratih. Ker v Kirgiziji ne mrgoli  luksuznih avtomobilov je izposoja le teh izredno donosen posel saj si tu poroke brez luksuzne limuzine sploh ne predstavljajo. Poroka brez prestižnega avtomobila  bi bi bila kot poroka brez torte. 

Glavno mesto Biškek je obkrožen s snegom  prekritimi gorami , ki presegajo 7000 metrov višine  med  njimi pa so se stisnila prelepa  jezera  med katerimi  po  svoji lepoti še posebej izstopa Issy Kull ali v prevodu  Toplo jezero, ki je za južnoameriško Titicaco drugo najvišje in drugo največje višavsko  jezero na svetu. Čeprav se nahaja nad 1500 m nadmorske višine ni še nikoli zamrznilo saj ga polnijo termalne vode, ki mu skozi vse leto dajejo prijetno toploto  . Zaradi naravne lepote je ta predel  leta 2001 UNESCO razglasil kot del svetovne naravne dediščine .  Nasploh več kot polovica dežele leži  na višini nad 3000 m  okoli 80% pa jo prekriva gorska veriga Tian Shan.  Nomadi  iz celotne Kirgizije  svojo živino poleti priženejo  v  gorske kraje  kjer si za prebivališča  postavijo šotorje imenovane Jurte.  Ogrodje šotorjev naredijo iz lesa pokrijejo pa ga z raznolikimi preprogami  in cunjami kar je za  potovanje  idealna rešitev  saj se taka  vrsta bivališča  lahko hitro razstavi in na novo postavi.  Razdeljenost bivališč je enostavna sa je prostor v desnem delu šotora   namenjen moškim levi pa  izključno ženskam, slednji  obenem oporabljajo  kot miniaturno primitivno kuhinjo. Po  tleh šotorja razmečejo različne blazine in vsemogoče blago, ki jih ponoči ščiti pred mrazom. V enostavnih kuhinjah ni pričakovati kulinaričnih presežkov zato je glavna sestavina jedi meso, ki mu dodajo še mlečne proizvode. Prava specialiteta je Besh Barmak ki v prevodu pomeni 5 prstov in se ga dobesedno tudi uživa s petimi prsti ali po domače  - z roko. Sestavine te  Kirgiške specialitete so odsev dežele . Izredno kompliciran recept je sestavljen tako , da v ogromne lonce zmečejo ovčje ali konjsko meso ga prekuhajo in pojedo.. V kolikor je kuha osnovna in enostavna pa se pri jedi izkaže vsa kompleksnost nomadske ureditve. Vsak prisotni član omizja  lahko zase dobi le tak kos mesa, ki pripada njegovemu družbenemu statusu.  Na nesrečo vseh častnih gostov med katerimi se lahko znajdete tudi vi  so njim   namenjene največje poslastice. Ovčja ali  konjska glava in pripadajoče oči. V tem izboru domačini  vidijo posebno znamenje saj oči pomenijo ponovno snidenje, seveda pa do zdaj ni statistično zabeleženo koliko  s  konjsko glavo ali očmi  počaščenih obiskovalcev  je  navdušeno ponovilo svoj obisk. Preostanek  mesa v loncu, ki mu dodajo še testenine in čebulo si naložijo v velike posode iz katerih se hrane  lotijo z golimi rokami ob obveznem cmokanju in oblizovanju. Vsakemu obiskovalcu Kirgistana  iskreno želimo biti častni gost obadrjen z omenjenimi dobrotami. V vašo tolažbo se ob obredu pije kot obvezen dodatek  tudi tradicionalni čaj.
Seveda lahko v urbanih centrih  skoraj na vsakem koraku kupite Gamburger, ki je nekakša kopija Hamburgerja in je sestavljen iz žemlje, mesa, solate iz  narezanega zelja , kumare in paradižnikove mezge. Da bi bilo vse skupaj še bolj podobno ameriški poslastici pa zraven dobite  še nekaj na lanskem olju ocvrtega krompirčka.   /cca 0,3.-Eur/
Po sovjetskem zatiranju religioznega življenja je Kirgizija postala versko liberalna tako, da ob današnji vsesplošni svobodi ni nikakršno presenečenje videti ortodoksne muslimanke v kratkem krilu ali zagretega kristjana, ki še nikoli ni prestopil vrat kake cerkve.

 

PROGRAM:

1.dan: LJUBLJANA – BISCHKEK
Polet proti Bischkeku z vmesnim prestopom.

2.dan: BISCHEK – ISSY KUL  / cca 200 km /
Prihod v jutranjih urah in po prihodu transfer do znamenitega jezera Issy Kul. Med potjo postanek za ogled  minareta Burana Turm, ki predstavlja eno najvišjih zgradb te vrste v Centralni Aziji. Ob prihodu na jezero Iss Kul boste lahko  v  Tscholpon Ati lahko pogledali prazgodovinske stenske  poslikave med katerimi je še prav izstopajoča  slika  snežnega leoparda v lovu na kozoroga. Na tem predelu se nahaja več kot 600 stenskih poslikav skratka dovolj razlogov za obisk. Transfer do hotela in namestitev . Večerja in nočitev.

3.dan: ISSY KUL
Zajtrk. Današnji dan bo namenjen izletu po neokrnjeni naravi v okolici jezera in uživanju v neverjetnih vedutah ki jih ustvarja narava. Obisk  ene izmed najbolj pitoresknih sotesk in v kolikor bo sreča naklonjena opazovanje lokalnih lovcev pri urjenju svojih sokolov. Popoldne prosto za individualne sprehode po naravi in uživanju ob pogledu na zasnežene vrhove 7000 tisočakov.

4.dan: ISSY KUL – KARAKOL / cca 150 km /
Zajtrk in na vožnja do glavnega mesta  ob jezeru.  Med potjo opazovanje romantične in neokrnjene narave, ki nas zmeraj znova in znova preseneti z nepojmljivimi razgledi. Prihod v Karakol, ki je oddaljen od kitajske meje le slabih 150 kilometrov in ogled zanimivosti mesta, med katere spada muzej Prschewalski, mošeja Dungan in ruska ortodoksna katedrala. Nočitev.

5.dan: KARAKOL – TAMGA /cca 120 km /
Zajtrk. Še pred potjo naprej ob jezeru proti  Tamgi se bomo zjutraj  ustavili na največji  tržnici  s konji v Centralni Aziji. Po ogledu in možnem nakupu se odpeljemo naprej proti Tamgi. Med našo potjo  2.200 metri nad morjem se bomo ustavili  ob bizarni rdečkasti skalni formaciji  Yeti Oguz kar bi v prevodu pomenilo sedem bikov. Naprej skozi neokrnjeno in romantično naravo do Tamge kjer se bomo namestili v idiličnem penzionu.  

6.dan: TAMGA – BISCHKEK
Zajtrk in počasen povratek v Bischkek  . Po prihodu namestitev v hotelu in ogled mesta. Popoldne pa  poslovilna večerja v eni izmed lokalnih restavracij.

7.dan: BISCHKEK - POVRATEK DOMOV
Zajtrk. Transfer na letališče in polet nazaj proti Ljubljani z vmesnim prestopanjem. Prihod v Ljubljano v popoldanskih urah.

OPOMBE: program lahko podaljšujemo s podaljšanim postankom ob jezeru po želji strank. tako si lahko vzamete več šasa za trekkinge po okolici.

 

CENA : cca  1.390.- Eur po osebi v dvoposteljni sobi