Program

TEHERAN - SHIRAZ - PERSEPOLIS - PASARGADE - YAZD - NAIN - ISFAHAN - ABYANEH - KASHAN - TEHERAN

IRAN, 13 DNI
- nič ni resnično, vse je dovoljeno - ALAMUT

ODHOD: VSAK DAN

1.dan: LJUBLJANA – TEHERAN (obroki na letalu)
Polet iz Ljubljane proti Teheranu. Obroki na letalu.

2.dan:TEHERAN (večerja)
Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Namestitev. Preostanek dneva prosto za počitek ali individualno raziskovanje mesta. Večerja. Nočitev. 

3.dan: TEHERAN (zajtrk)
Zajtrk. Po zajtrku sledi ogled mesta, ki je tipično velemesto. Zmes železa, betona, prometa in vseh ostalih neprivlačnih lastnosti. V vsem tem pa se skrivajo prelepi muzeji. Arheološki muzej z najdbami iz velikih staroperzijskih prestolnic Suse in Persepolisa, Muzej draguljev kjer se lahko načudimo pravljičnemu bogastvu iranskih šahov ter muzej slovitih perzijskih preprog, ki si jih bomo ogledali. Nočitev.

4.dan: TEHERAN - SHIRAZ (zajtrk)
Zajtrk. Po zajtrk še ogled zadnjih znamenitosti v mestu. Odhod na letališče in polet proti Shirazu. Popoldne orientacijski sprehod v lastni režiji. Nočitev.

5.dan: SHIRAZ - PERSEPOLIS - SHIRAZ (zajtrk)
Zajtrk. Dan bomo začeli z vožnjo do svetovno znanega Persepolisa, kraljevskega mesta, ki so ga takratni graditelji ustvarjali več stoletij. Rezultat njihovega dela je bilo veličastno za takratne čase dih jemajoče mesto s palačami, spomeniki, stopnišči, stavbami , reliefi in ostalim okrasjem. Za imena umetnikov in obrtnikov, ki so ga gradili, ne bomo izvedeli nikoli, za vojskovodjo, ki ga je v nekaj dneh porušil, pa je slišal ves svet. Ostanki mesta so veličastni, in mogoče bi Aleksander Makedonski povzročil manjše razdejanje, če bi takratni arhitekti namesto lesenih stebrov iz libanonske cedre in indijskega tika po grškem vzoru postavljali kamnite stebre in nadgradnjo. Ogledali si bomo veličastne ostanke in si v domišljiji poskusili predstavljati razsežnost in veličino takratne prestolnice Dareja I./ v pomoč nam bo še pred odhodom ogled filma Aleksander Veliki. Povratek v Shiraz. Nočitev. 

6.dan: SHIRAZ (zajtrk)
Zajtrk. Eno najlepših mest v Iranu bomo začeli spoznavati s sprehodom po tržnici, ki velja za najtradicionalnejši bazar v deželi. Trgovinice pod pokritimi ulicami so polne preprog, nakita in začimb. Sledil bo ogled mavzoleja Shah-e-Charagh, enega najsvetejših krajev v državi z razkošno notranjščino. Ena najelegantnejših mošej Nasir-ol-Molk, pritegne pozornost zaradi dekoracije iz glazirane keramike. Shiraz je kulturna prestolnica države, o čemer pričata tudi mavzoleja pesnikov Saadia in Hafeza, ki stojita sredi očarljivih vrtov. Nočitev.

7.dan: SHIRAZ - PASARGADE - YAZD (zajtrk)
Zajtrk. Vožnja proti Yazdu z vmesnim postankom ob znameniti grobnici kralja Kira Velikega in arheološkem kompleksu na mestu stare perzijske prestolnice Pasargad v kateri je vladal. V času njegovega kraljevanja Perzijci zavzamejo večino bližnjega vzhoda in svoje kraljestvo razširijo celo do Evrope in Kavkaza. Naziv, ki ga je nosil Kir Veliki nam pove največ o njegovi moči. Kralj Perzije, kralj Anshana, kralj Babilona, kralj Sumerije,in Akkada, kralj štirih vogalov sveta. Po ogledu grobnice Kira in ostankov palač Kira in Kambisesa se bomo odpeljali proti znamenitemu mestu Yazd, ki velja za eno najstarejših mest v svetu. Nočitev.

8.dan: YAZD (zajtrk)
Zajtrk. Mesto se nahaja v oazi sredi kamnite puščave več kot 1000 metrov nad morjem. V mestu že od leta 470 neprekinjeno gori plamen v templju Večnega ognja, katerega častijo pripadniki zoroastrizma, vere ki je bila nekoč uradna vera Sasanidske Perzije. Vera temelji na borbi med dobrim in zlom, bistvene okvire pa ji je postavil verski reformator Zaratustra cca. 600 let p.n.š. Odlično ohranjeno staro mesto v puščavi, ki je zaradi svoje oddaljenosti od vsakodnevnih poti bilo izvzeto iz velikih zgodovinskih bitk in uničevanj naj bi bilo eno najstarejših na svetu. Strehe hiš, zgrajenih iz opeke in blata, krasijo tipični zračniki, ki prinašajo vsak vetrič, ki pihlja nad njimi v notranjost hiš ter jih tako hladijo pred hudo puščavsko vročino. Mesto je od nekdaj bilo zbirališče trgovcev in popotnikov iz celega sveta in skozi njega je leta 1272 potoval tudi Marco Polo ter ga omenil kot važno trgovsko središče na Poti svile. Mi si bomo ogledali še znameniti Stolp tišine in mošejo Jameh. Nočitev.

9.dan: YAZD - NAIN - ISFAHAN (zajtrk)
Zajtrk. Puščavo zapustimo v Nainu, kjer obiščemo izdelovalce izdelkov iz kamelje volne. Prihod v Isfahan, ki sodi med največje spomenike svetovne kulturne dediščine. Konec 16. stoletja je mesto zgradil safavidski šah Abas in ga razglasil za prestolnico cesarstva. Mesto je okrasil z najlepšimi primerki islamske arhitekture, pri tem so mu pomagali najboljši armenski obrtniki. Najprej obiščemo armensko četrt ter armensko katedralo Vank, v okviru katere se nahaja tudi muzej armenske kulturne dediščine. Vožnja do hotela in namestitev. Večerja. Večer preživimo v enkratnem vzdušju na sprehajališču ob reki Zajandeh, kjer nas čakajo osvetljeni mostovi. Nočitev.

10.dan: ISFAHAN (zajtrk)
Zajtrk. Ogled verske prestolnice Perzije bomo začeli z obiskom Imamovega trga. Nato si bomo pogledali Imamovo in še mošejo Sheikh Lotfollaha ter Ali Qapaovo palačo. Sledi sprehod po mestu in obisk bazarja. Popoldne si bomo ogledali še palačo Hasht Behesht in palačo Shehelstotun. Na koncu si bomo privoščili prijetno popoldne ob kavici ali čaju ter nakupih v lokalnih trgovinicah ali na bazarju. Slikovitost in barvitost mesta ni mogoče opisati z besedami in je tako bogata , da pogosto presega naša pričakovanja, in nas pusti v nekakšnem začaranem vzdušju. Nočitev.

11.dan: ISFAHAN (zajtrk)
Zajtrk. Nadaljevanje ogleda mesta z ogledom mošeje Jameh. Nato si bomo ogledali še izpeljanko tromostovja nad reko Zayandeh nato pa privoščili čudovit prost dan in se prepustili čarobnem vzdušju Isfahana. Priporočamo, da zavijete v kako izmed številčnih čajnic, kadilnic, trgovinic in se prepustite vzdušju, ki tukaj vlada že stoletja. Nočitev.

12.dan: ISFAHAN - ABYANEH - KASHAN - TEHERAN (zajtrk)
Zajtrk.Vožnja proti slikoviti vasici Abyaneh na robu puščave in sprehod skozi preteklost. Tu na podeželju daleč od sveta se ni nič spremenilo že več stoletij. Nato se odpeljemo do Kashana, Puščavskega mesta, ki slovi po svoji arhitekturi in vrtovih, med katerimi si bomo ogledali vrtove Fin in hišo znanega bogatega meščana Broujerdija, ki predstavlja nekakšen presežek v tedanji islamski arhitekturi in je stvaritev znanega arhitekta 1857 Ustad Ali Maryama iz leta 1857. Po ogleduše postanek in ogled grobnice velikega imama ter vožnja do Teherana. Prihod v Teheran. Namestitev. Nočitev.

13.dan: TEHERAN 
Odhod na letališče v zgodnjih jutranjih urah. Povratek na enega izmed bližnjih letališč. Konec potovanja.

 

CENA PO OSEBI: OD 1530 EUR

Cena vključuje:
- namestitev v dvoposteljnih sobah na osnovi zajtrka v hotelih ****
- vse oglede, transferje in vstopnine po programu
- angleško govoreče lokalne vodiče
- organizacijo potovanja
- notranji let Teheran - Shiraz

Cena ne vključuje: letalske karte Ljubljana - Teheran - Ljubljana (od 560 EUR dalje po osebi), stroške pridobitve iranskega vizuma, stroške po osebnih naročilih, napitnine za lokalne vodiče in šofere, vse kar ni omenjeno pod cena vključuje.

Vizum: Za vstop v Iran potrebujete vizum. Za pridobitev vizuma potrebujete vsaj 6 mesecev veljaven potni list, 2 sliki, izpolnjen formular. Cena vizuma 80 EUR.Vizum boste dobili po prihodu na teheransko letališče.

Cepljenja: Niso potrebna.

Prijava se lahko izvrši v turistični agenciji Interconti ali na pooblaščenih prodajnih mestih. Ob prijavi plačate varščino v višini 30% cene potovanja, preostali del pa najkasneje 10 dni pred odhodom. Plačilo varščine zagotavlja rezervacijo potovanja. Skladno z zakonom o obligacijah /člen 876 in člen 878/ si pridržujemo pravico do zvišanja cene potovanja pri spremembah v menjalnem valutnem tečaju ali pri spremembah cen prevoznikov. Skladno z 878. členom istega zakona si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja / če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja /. Splošni pogoji in navodila turistične agencije Interconti so vam na voljo kot posebna tiskana priloga k programu v pisarni Interconti Ljubljana ter na vseh pooblaščenih prodajnih mestih.