INDIJA-SEVERNA INDIJA IN RAJASTHAN, 15 dni

Pošljite povpraševanje

Program

Zemlja Kraljev ali Rajasthan je ena najslikovitejših držav današnje Indije. To je bil dom Rajputskih vitezov, skupin vojskujočih se klanov, ki so na tem delu sveta gospodovali po načelih viteštva in časti skoraj 1000 let. Slikovita puščavska pokrajina prežeta z mistiko preteklih časov, ki je stala kot branik pred vdori osvajalcev iz severozahoda, še danes blešči v vsej svoji lepoti in ponosu. Nešteto slikovitih in včasih prav dih jemajočih trdnjav in palač, majhnih jezer in v temo zavitih hramov, starih, skorajda nedotaknjenih mest, se vsakemu potniku, ki kdaj vstopi v to Magično Deželo Kraljev, neizbrisno vtisne v spomin.

1.dan: LJUBLJANA - ISTANBUL – DELHI (obroki na letalu) 
Polet ob 09.35 uri proti Istanbulu. Prihod v Istanbul ob 13.40 uri in nadaljevanje poleta ob 20.55 uri proti Delhiju.

2. dan: DELHI (obroki na letalu, večerja)
Prihod v Delhi ob 05.15 uri. Transfer do hotela. Nato ogled mesta. Ogledali si bomo kompleks Qutub Minar, spomenik iz časov muslimanske oblasti v Indiji iz 1193 leta, Indijska vrata - slavolok zmage posvečen 90.000 padlim indijskim vojakom v prvi svetovni vojni, Lakshmi Narayan - moderen hindujski tempelj zgrajen leta 1938  posvečen bogu Višnuju in njegovi spremljevalki boginji blaginje in izobilja Laxmi, Ray Ghat - trg in mesto kjer so bili  kremirani Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru in Indira Ghandi, Jami Masjid - najlepšo mošejo v starem Delhiju, ki je obenem največja v Indiji, nato vožnja ob Rdeči trdnjavi z 18 kilometrov dolgim obzidjem, ki na nekaterih predelih dosega višino 33 metrov in je bila zgrajena med letoma 1638 in 1648. Večerja in nočitev. (HOLIDAY INN MAYUR VIHAR HOTEL****)

3. dan: DELHI – VARANASI – SARNATH – VARANASI (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku transfer na letališče in polet v Varanasi/Benares ob 11.10 uri. Prihod v Varanasi ob 12.30 uri in namestitev v hotelu. Popoldne obisk 10KM oddaljenega mesta Sarnath, pomembnega budističnega centra, kjer je Buda imel svoje prvo predavanje vernikom o poti v razsvetljenstvo. Ogled budističnega templja, stupe, šole in ostankov mesta. Povratek v Varanasi. Večerja in nočitev. (HOTEL THE AMAYA****)

4. dan: VARANASI – DELHI - AGRA (zajtrk, večerja)
Zgodnje jutranje bujenje in nato jutranja vožnja s čolnom po reki Ganges. Varanasi,ali Sveto mesto je eno najpomembnejših romarskih krajev v Indiji. Nameščeno na obalah svete reke Ganges, je že dva tisočletja center sanskrtskega učenja in civilizacije. Jutranja vožnja z ladjo po reki Ganges,  velja za eno največjih doživetij na potovanjih skozi Indijo. Opazovanje vernikov pri umivanju v reki in molitvi na več kot 100 Ghatih ali stopniščih, ki se spuščajo iz obale v reko. Vožnja mimo  prostorov za kremiranje trupel in opazovanje ostalih vsakdanjih dogajanjih ob sveti reki.
Varanasi je bil v času ustanovitve Rima že starodavno mesto, v času prve Budine pridige, pa je je Varanasi bil živahno trgovsko mesto. Dopoldne ogled templja Bharat Mata v katerem je veliki marmornati relief Indije, mošeje mogulskega khana Aurangazeba, ki je mošejo zgradil na temeljih hindujskega templja, hindujske univerze in drugih zanimivosti. Vrnitev v hotel.
Zajtrk. Nato transfer na letališče in polet letala ob 15.20 uri v Delhi. Prihod v Delhi ob 16.55 uri in ttransfer do hotela v Agri. Večerja. Nočitev. (RADISSON HOTEL****)

5. dan: AGRA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta. Ogled Rdeče Trdnjave, katero je začel graditi leta 1565 veliki Mogulski vojskovodja Akbar in ki jo je dokončal njegov vnuk Shah Jahan. Po ogledu trdnjave, ogled grobnice Itimad - ud - Daulah, ki jo je zgradila princesa Nur Jahan / luč sveta / v spomin na svojega očeta. Popoldne ogled Taj Mahala, ki ga je med 1631 in 1653 letom postavil Shah Jahan v spomin na svojo ženo Mumtaz Mahal, ki mu je po 17. letih skupnega življenja  umrla pri porodu njunega 14. otroka.TAJ MAHAL je ena najčudovitejših stavb postavljenih v znak ljubezni. Dokler ga ne vidite v živo, ne pomaga nobena fotografija niti video posnetek. Občutje ko stojite ob tej svileno krhki stavbi narejeni iz belega marmorja je nenavadno. Kakšna ljubezen ali norost lahko naredi tako umetnino… V strahu da ne bi oče zgradil še enega Taj Mahala na drugem bregu reke ter porabil ves denar iz državne blagajne, ga je previdni sin dal zapreti v trdnjavo in mu onemogočil obisk Taj Mahala do konca življenja. Denar je nato porabil v veliko bolj koristne namene, za nepotrebne in nekoristne vojne, katere je vse vrsti izgubil…. Stroški za postavitev Taj Mahala pa so se je do zdaj z vstopninami že nekolikokrat povrnil nazaj. Večerja in nočitev.

6. dan: AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Jaipurju. Vmesni postanek v Fatehpur Sikriju, glavnemu mestu Mogulskega imperija med letoma 1570 in 1586. Mesto je bilo nenavadno hitro zgrajeno in prav tako hitro tudi zapuščeno. Veliki Akbar, je mesto zapustil ker so v mestu ravno ko so ga dokončali presahnili izviri vode. Ko se je preselil in za svojo novo prestolnico postavil novo mesto, se je v prejšnjem mestu spet pojavila voda …./vreme bo../ Ogled petnadstropne palače Panch Mahal namenjene za prebivanje ženskega dvora, mošeje Jami Masjid - ki naj bi bila kopija mošeje v Meki v kateri je grobnica šeika Salim Chistija, ter ostalih znamenitih stavb. Po ogledu Fatehpur Sikrija vožnja proti  Jaipurju, ki je  bila v času mogulske oblasti v 16. in 17.st prestolnica Indije.  Po prihodu v Jaipur namestitev v hotelu. Prosto za individualne sprehode. Večerja in nočitev. (HILTON HOTEL****)

7. dan: JAIPUR - AMBER – JAIPUR (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Po zajtrku izlet v Amber, staro prestolnico dežele Jaipur ( do leta 1728) oddaljeno samo 11 KM od Jaipurja. Začetki gradnje trdnjave - palače Amber, segajo tja v leto 1592, v čase Raya Man Singha, poveljnika Akbarjeve armade v Rajputu. Trdnjava - palača je nameščena na vrhu hriba iz katerega se širi prekrasen pogled na okolišnje jezero in terase.  Nepozaben vzpon na slonih do palače. Veličastno stopnišče palače vodi do Diwan - i - Am - dvorane za avdienco,   Jagmandir - dvorane zmage,  Sukh Niwas - dvorane užitkov, Templja Boginje Kali in drugih zanimivosti. Po ogledu palače,  povratek v Jaipur in ogled mesta: Mestna palača v središču starega mesta, znana po svoji velikosti in mnoštvu znamenitosti, ki se nahajajo v njej in v kateri še živi prejšnji Maharadža , prav znanstveno fantastični observatorij Jantar Mantar, postavljen leta 1728, največji in najbolje opremljen izmed petih, ki jih je postavil Jai Singh. Vožnja mimo Hawa Mahal, Palače Vetrov najbolj znane stavbe in nekakšnega zaščitnega znaka Jaipurja. Ta petnadstropna palača rožnate barve zgrajena 1799 leta, ki gleda na glavno ulico starega mesta, je bila postavljena, da bi  vladarjevim spremljevalkam omogočila pogled na vsakdanje življenje in procesije, ki so se dogajale v mestu. Z zagotovostjo vemo da so pogledi leteli tudi v nasprotni smeri in sicer iz ceste na palačo. Ob povratku v hotel, vožnja skozi rezidenčno poslovni predel mesta. Večerja in nočitev.

8. dan: JAIPUR – BIKANER (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Nato vožnja proti Bikanerju v bližino pakistanske meje.. Prihod v Bikaner. Namestitev. Večerja. Nočitev. (LAL GARH PALACE HOTEL****)

9. dan:  BIKANER – JAISALMER (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta, katerega stari del obdaja mogočno obzidje. Ogled utrdbe iz 16. Stoletja, ki jo je zgradil Raja Rai Sing. Ogled templja Joramal in kraljeve kapelice Har Mandir, v kateri so nekoč bile kraljeve poroke. Nato vožnja skozi puščavo Thar proti Jaisalmerju. "Ni ga mesta," ki bi se lahko primerjalo z Jaisalmerjom. V Jodhpurju se nahaja ena izmed najspektakularnejših trdnjav - palač, Chittorgharh je simbol viteštva in ponosa, Agra navdušuje nad svojo  arhitekturno umetelnostjo , vendar je znano, da potnikom iz celega sveta ob prvem pogledu na Jaisalmer nehote zastane dih. To romantično  mesto sredi puščave, pretkano s tančico magije, ki vedno znova zablesti ob sončnih zahodih kot zlati spomenik in v katerem je lahko še zdaj začutiti sapo minulih časov, ni za seboj pustilo še nobenega ravnodušnega potnika. Prihod v Jaisalmer v večernih urah in namestitev. Večerja in nočitev. (HOTEL AJT BHAWAN PALACE****)

10. dan: JAISALMER (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku, ogled mesta - spomenika iz 12 - 15 st. Popoldne jahanje kamel in sončni zahod v puščavi v bližini Jaisalmerja. Večerja in nočitev.

11. dan: JAISALMER - JODHPUR (310 KM) (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja skozi puščavo Thar do Jodhopurja. Prihod v Jodhpur in ogled mesta, ki leži ob robu puščave Thar. Ustanovitelj mesta je bil Rao Jodha leta 1459, vodja Rajputškega klana, znanega tudi po imenu Rathores. Rathore kraljestvo je bilo znano kot Mahwar ali Zemlja Smrti. Ogled impresivne trdnjave Meherangharh, ki dominira nad mestom in iz katere se širi pogled na 10KM dolgo obzidje okoli starega dela mesta ter natančno mejo med starim in novim delom mesta. V trdnjavi ogled MotiMahal - Biserne palače, Sukh Mahal - Palače užitkov, Phool Mahal - Palače rož. V povratku iz trdnjave ogled Jaswant Thanda - marmornega spomenika posvečenega Maharadži Jaswant Singhu II. Večerja. Nočitev. (RADISSON HOTEL****)

12. dan: JODHPUR - RANAKPUR - UDAIPUR  /230KM/ (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Udaipurju s postankom za ogled enega največjih in najpomembnejših kompleksov Džainističnih templjev v Indiji. V dolini ob vznožju gorovja Aravali leži nenavadno lepa skupina templjev, izmed katerih prav posebej slovi Tempelj Žtirih obrazov - Chaumukha. V tem velikem, čudovito izklesanem marmornem templju je 29 dvoran, katerih strop podpira 1444 izklesanih stebrov,  med katerimi si nista niti dva enaka. Ogled še ostalih templjev, Neminath, Parasnath in Sončnega templja. Nadaljevanje vožnje v Udaipur in prihod v popoldanskih urah. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev. (HOTEL FATEH NIVAS****)

13. dan: UDAIPUR – BOMBAJ (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta za katerega pravijo, da je najmirnejše in najbolj romantično mesto Rajasthana, imenovano tudi vzhodne Benetke. Ogled mesta, ki leži ob umetnem jezeru Pichola, na katerem je otok, na njem pa ena najlepših palač spremenjena v luksuzni hotel. Jezero in palačo na njem je napravil  Maharad|a Udaj Sink. Ogled Mestne Palače - največje palače v Rajasthanu in muzeja, ki se nahaja v njej. Ogled Jagdish templja ob palači, zgrajenega v 1651 letu.  Vožnja okoli jezera Fateh Sagar, ogled Saheliyon Ki Bari  vrta , muzeja  ljudske umetnosti - Bhartiya Lok Kala in drugih zanimivosti. Popoldne transfer na letališče in polet ob 15.25 uri proti Bombaju. Prihod v Bombaj ob 16.55 uri. Transfer do hotela. Namestitev. Večerja. Nočitev. (HOTEL THE LALIT SAHAR****) 

14. dan: BOMBAJ (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta, ki je pravi New York Indije. Najbolj živahno indijsko mesto, največje indijsko gospodarsko središče, mesto z najštevilčnejšimi bankami, z največjo koncentracijo kapitala, največjim svetovnih središčem tekstilne industrije. Bombaj ima največje središče najstarejše obrti na svetu, večje kot ga ima Tokio. Bombaj ni samo Mahatma Gandhijeva cesta in Marine Drive. Tu so tudi viseči vrtovi griča Malabar, tu je sloviti Stolp tišine, poslednje prebivališče Parsov, tu je gotovo največji akvarij tropskih rib na svetu, slovito kopališče Džuhu, Elefanta s svojo slavno trojico bogov, Brahmo, Višno in Šivo. Po ogledu vožnja do hotela. Popoldne prosto. Večerja. Nočitev.

15. dan: BOMBAJ – ISTANBUL - LJUBLJANA (obroki na letalu)
Transfer na letališče. Polet ob 06.55 uri proti Istanbulu. Prihod v Istanbul ob 11.30 uri in nadaljevanje poleta proti Ljubljani ob 18.40 uri. Prihod v Ljubljano ob 19.00 uri. Konec potovanja.

CENA: od 2.700 EUR po osebi.

Cena je izračunana na osnovi 2 prijavljenih potnikov.

Cena vključuje: letalski prevoz v ekonomskem razredu na relaciji: Ljubljana - Istanbul – Delhi – Varanasi – Delhi/Udaipur - Bombaj - Istanbul - Ljubljana, vse letališke takse, vse stopnine, prevoze in transferje na privatni osnovi, namestitev v hotelih po programu v dvoposteljni sobi na osnovi zajtrka in večerje, angleško govoreči lokalni vodiči na ogledih (razen v Ranakpurju, kjer si tempelj ogledate sami z angleškim vodičem na slušalkah – audio guide), angleško govoreči šoferji  in organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje: stroškov za pridobitev indijskega vizuma /cca 80 EUR,stroškov po osebnih naročilih, napitnine za lokalne vodiče in šoferje,  ter vsega, kar ni izrecno navedeno v programu.

Vizum: Za vstop v Indijo potrebujete vizum. Za pridobitev vizuma potrebujete sken potnega lista v pdf obliki, sken fotografije na belem ozadju v jpg obliki, izpolnjen formular na internetu in 80 EUR po osebi.

Cepljenje ni potrebno.