GVATEMALA - MEHIKA, 15 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

PO POTEH MAJEV, 15 DNI

GVATEMALA - MEHIKA, 15 DNI

ODHOD: VSAK DAN

1.dan: LJUBLJANA/BENETKE – GUATEMALA CITY – ANTIGUA (večerja)
Polet proti Guatemala Citiyu. Prihod v Guatemala City. Po opravljenih obmejnih formalnostih transfer do hotela v Antigui Guatemali. Namestitev. Večerja.  Nočitev.

2.dan: ANTIGUA GUATEMALA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled nekdanjega glavnega mesta Gvatemale. Ustanovljena 1542 leta je Anigua preživela že 16 rušilnih potresov. Sprehod po starem kolonijalnem mestu in ogled: Cerkev Sv. Frančiška, Kapucinski samostan, Merced, Univerzo Sv. Carla Borromera in ostale zanimivosti. Popoldne prosto za samostojne sprehode po tem biseru kolonijalne arhitekture. Večerja. Nočitev.

3.dan: ANTIGUA GUATEMAlA – CHICHICASTENANGO – PANAJACHEL (zajtrk, kosilo, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Chitchicastenangu, majhnemu mestecu med gorami /2030 m/ obkroženega z dolinami   iz katerih ob četrtkih in nedeljah prihajajo množice tam živečih Indijancev, da bi na "Nedeljskem trgu" prodali, kupili ali zamenjali svoje najrazličnejše blago. Že v zgodnjih jutranjih urah mestece spremeni svoj izgled. Na mestu, kjer ste se še včeraj mirno sprehajali sedaj stoji nepregledna truma stojnic , na katerih okolišnji prebivalci  prodajajo in trgujejo z blagom in izdelki, ki jih vsako nedeljo znova prinesejo v ta namen. Tukaj si lahko kupite pravo indijansko obleko v najživopisnejših barvah, lesene maske okrajnih božanstev, nakit najrazličnejših oblik, sadje - zelenjavo in pečene slaščice, makarone, začimbe, igračke in seveda milo. Sejem traja ves dan in priporočamo vam, da najugodnejše kupčije sklepate tik pred koncem. Ogled cerkve St. Thomas in prisostvovanje prireditvam, ki se na semanji dan dogajajo v njeni okolici. Kosilo. Popoldne vožnja do Panajachela, ki stoji ob jezeru Atitlan. Pred spustom do Panajacela boste lahko opazovali čudovito panoramo jezera, ki ga obdajajo trije vulkani.  Namestitev. Večerja. Nočitev.

4.dan: PANAJACHEL – JEZERO ATITLAN – PANAJACHEL (zajtrk, kosilo, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja s čolnom po jezeru Atitlan in obisk mesteca Santiago Atitlan, ki je ena od 12 indijanskih vasi, ki leži ob bregu jezera. Santiago Atitlan je znan po svojih prebivalcih - Tzutuhil Maje - in po nespremenjenemu načinu življenja, ki se je ohranil iz preteklih časov. Ženske tega mesteca še zmeraj nosijo oblačila okrašena z raznobarvnim ptičjim perjem prepletenim z rožami. Ogled mesteca. Kosilo in vrnitev v Panajacel. Večerja. Nočitev.

5.dan: PANAJACHEL – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato vožnja proti mehiški meji. Prečkanje meje in nadaljevanje vožnje do San Cristobal de las Casasa. Prihod v San Cristobal. Večerja. Nočitev.

6.dan: SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS – CHAMULA – ZINACANTAN (zajtrk, večerja)
Zajtrk. In nato vožnja do mesteca San Cristobal de las Casas, izhodišča za ogled indijanskih vasi v njegovi bližini. Mesto se nahaja na nadmorski višini preko 2000 m. Po prihodu v San Cristobal ogled indijanskih vasi v okolici San Cristobala, med katerimi je zagotovo najbolj zanimiva vasica San Juan Chamula. Tradicija neposrednih naslednikov Majev je pri njih še vedno živa in v katoliških cerkvah se odvijajo rituali, ki so bližji poganstvu. Po ogledu San Juan Chamule še ogled druge indijanske vasi Zinacantana in njihove tipične hiše. Vrnitev v San Cristobal. Popoldne prosto za samostojne sprehode in oglede San Cristobala. Večerja. Nočitev.

7.dan: SAN CRISTOBAL – AGUA AZUL – MISOL HA – PALENQUE (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Nato nadaljevanje vožnje do kaskadnih slapov Agua Azul. Po prihodu na Agua Azul ogled slapov, ki sodijo med največje naravne znamenitosti Mehike. Po ogledu slapov vožnja do Misol Haja in možnost kopanja pod slapom v naravnem bazenu sredi smaragdne čiapaške džungle. Misol Ha je poznan kot prizorišče snemanja filma Arnolda Schwarzeneggerja Predator.  Nadaljevanje vožnje do  Palenque. Prihod v Palenque. Namestitev. Večerja. Nočitev.

8.dan: PALENQUE- UXMAL (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled ruševin mesta Majev obkroženega s smaragdnim pragozdom, ki vtisnejo vsakemu obiskovalcu nenavaden občutek. Figure kraljev in visokih svečenikov narejene v ometu na stenah templjev in palač so prav nenavadno lepe. Z uporabo posebnega načina izdelave ometa /mešanica izvlečkov dreves , kostnega in kožnega kleja/ so takratni graditelji dosegali prav čudesne rezultate. Še bolj neresnično pa se zdi, da je bilo vse to narejeno brez uporabe kovinskega  orodja. Ogled ruševin: Tempelj zapisov, Palača, Tempelj križa in druge znamenitosti. Po ogledu vožnja čez Yucatan do naslednjega velikega starodavnega mesta Majev Uxmala. Prihod v Uxmal.  Namestitev. Večerja in nočitev.

9.dan: UXMAL – MERIDA – CHITZEN ITZA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Uxmala. V mestu primerljivemu z velikimi mesti grške in rimske kulture, najdemo eno najzahtevnejših in najdovršenejših gradbenih del v konstrukcijah fasad templjev in palač. Kvaliteta in izdelava mask v ometu vzbujata pri obiskovalcih  spoštovanje do takratnih graditeljev. Ogled Piramide čarovnikov, Guvernerjeve palače, Velike piramide, Južnega templja in ostalih znamenitosti. Po končanem ogledu vožnja v Merido. Prosto za ogled in sprehod po središču enega najlepših kolonijalnih mest Mehike. Popoldne vožnja do Chitzen Itze  in namestitev v hotelu ob ruševinah. Večerja. Nočitev.

10.dan: CHICHEN ITZA – RIVIERA MAYA (zajtrk, all inclusive)
Zajtrk. Ogled ruševin - CHITZEN ITZE - najznamenitejšega in najbolje ohranjenega mesta Majev in kasneje mesta Toltecov  na polotoku Yucatan.  Prestolnica Majev med  5. in 10.st. n.š. in kasneje prestolnica Toltekov, ki so se sem preselili iz svoje prejšnje prestolnice Tule in eden najobsežnejših arheoloških kompleksov na polotoku. Ogled templja Kukulkan - piramide ki so jo  Maji uporabljali v posvetne namene in za preučevanje astronomije. Na vsaki strani piramide je 91 stopnic /4 x 91/ kar skupaj  z vrhnjo ploščadjo šteje 365 stopnic - dni, vsako izmed devetih nadstropij piramide je razdeljeno s stopnišči na 18 delov - 18 mesecev v sončnem letu Majev, na vsaki strani piramide se nahaja 52 plošč , ki ponazarjajo število let v enem ciklusu /v našem koledarju stoletje/ Najspektakularnejši dogodek pa se zgodi vsako leto 21 Marca in 23 Septembra ob spomladanskem in jesenskem enakonočju,  ko sence  kamnitih trikotnikov, ki se nahajajo na severnem stopnišču v določenem položaju sonca, oblikujejo valovito kačo, ki se spomladi vzdiguje / ko se dan prične daljšati/ in jeseni spušča /ko se dan prične krajšati/. Celoten prizor traja natančno 3 ure in 22 minut. Ogled še drugih znamenitih stavb , Templja bojevnikov, Skupino tisočih stebrov, Tržnico, Grobnico visokih svečenikov in ostale znamenitosti. Po ogledu vožnja proti največjemu mehiškemu letovišču Cancunu. Prihod v Cancun. Namestitev na osnovi all inclusive.

11.dan: RIVIERA MAYA (all inclusive)
Prosto za sončenje, kopanje in ostale aktivnosti. Nočitev.

12.dan: RIVIERA MAYA - CANCUN – MEXICO CITY (zajtrk)
Zajtrk. Prosto za sončenje, kopanje in ostale aktivnosti do transferja na letališče in poleta proti Mexico Citiyu. Prihod v Mexico City. Transfer do hotela. Namestitev. Nočitev.

13.dan: MEXICO CITY – TEOTIHUACAN – MEXICO CITY (zajtrk, kosilo)
Zajtrk. Po zajtrku ogled arheološkega muzeja. Po ogledu muzeja vožnja do bazilike Guadalupske matere božje, zaščitnice Mehike. V tem svetem romarskem kraju za Kristijane se vsako leto 12. decembra zbirajo procesije vernikov, v spomin na dan, ko se je prikazala devica Marija. Kosilo. Po kosilu obisk arheološkega kompleksa Teotihuacan - mesta bogov, ki ni samo arheološki kompleks in najpomembnejše mesto Srednje Amerike v preteklih časih, ampak tudi center in osrednja os, kjer se prepleta večina mitologij Mehike - stičišče bogov, nebes, zemlje in človeka. Po prihodu sprehod po Aveniji Mrtvih in ogled templja Quetzalcoatl, Citadele, Piramide sonca, Piramide lune, Trga lune in ostalih znamenitosti. Povratek v Mexico City. Nočitev

14.dan: MEXICO CITY – LJUBLJANA/BENETKE (zajtrk, obroki na letalu)
Zajtrk. Nato ogled mesta, ki so  začeli graditi leta 1325,  gradnja pa je trajala skoraj dve stoletji. Rezultat tega dela je bilo mesto z 200.000 prebivalci z urejenimi kanali in cestami, piramidami, ki so se zaradi načina izdelave ometa s katerim so bile obložene  sijale v sončni svetlobi. Na vrhovih piramid so vzvišeno stali templji posvečeni božanstvom takratne civilizacije. Danes je to največje mesto na svetu z več kot 25.milioni prebivalcev, ki leži na 2300 m nadmorske višine, z ugodno klimo preko celega leta., ki kljub nevzdržni rasti in urbanizaciji hrani v sebi čar nekdanjih dni. Najprej si bomo ogledali glavni trg Zocalo, katedralo, Nacionalno palačo s slovitimi freskami Diega Rivere. Po ogledu transfer na letališče in polet proti Ljubljani/Benetkam. Obroki na letalu

15.dan: LJUBLJANA/BENETKE
Prihod v Ljubljano/Benetke. Konec potovanja.

CENA: NA VPRAŠANJE

Cena je odvisna od sezone potovanja, cen letalskih kart in števila prijavljenih oseb.

V ceno je vključeno: letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana/Benetke - Guatemala City/Cancun - Mexico City – Ljubljana/Benetke, vse letališke takse,  namestitev v dvoposteljnih sobah na osnovi zajtrka v hotelih po vaši izbiri, vsa kosila in večerje po programu v hotelih ali lokalnih restavracijah, all inclusive na Rivieri Mayi, vsi transferji, vstopnine in ogledi po programu, angleško govoreči lokalni vodiči, organizacija potovanja.

V ceno ni vključeno: vse kar ni izrecno navedeno po programu, stroški po osebnih naročilih, napitnine in izhodna taksa iz Gvatemale.

Cepljenje: se ne zahteva.

Vizum: Za vstop v Gvatemalo in Mehiko vizum ni potreben.

Ob prijavi plačate zgoraj omenjeno varščino,  Plačilo varščine  zagotavlja rezervacijo potovanja. Skladno z zakonom o obligacijah /člen 876 in člen 878/ si pridržujemo pravico do zvišanja cene potovanja pri spremembah v menjalnem valutnem tečaju ali pri spremembah cen prevoznikov. Skladno z 878. členom istega zakona  si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja / če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja /. Splošni pogoji in navodila  turistične agencije Interconti so vam na voljo kot posebna tiskana priloga k programu v pisarni Interconti Ljubljana ter na vseh pooblaščenih prodajnih mestih.