Program

Ni ga mesta v Evropi, ki bi se pogosteje pojavljalo v medijih kot je Bruselj. Vendar prestolnica Belgije ni znana samo zaradi Evropske unije. Je tudi prikupno in očarljivo mesto polno znamenitosti in zanimivosti.

Bruselj - več kot le evropska prestolnica

Mesto je razdeljeno na dva dela, novi, Evropski in Stari del. Evropski del mesta je precej brez življenja,v njem sta najbolj znameniti dve stavbi, Stavba Evropskega parlamenta ter stavba Evropske komisije. V turističnih vodičih ogleda evropskega dela mesta ne priporočajo preveč, ker zna biti precej dolgočasen, tamkajšni ljudje večino dneva preživijo v svojih pisarnah, zvečer pa se utrujeni odpravijo naravnost domov.

Za središče mesta velja Grand Place (Veliki trg), ki velja za enega najlepših srednjeveških trgov na svetu, prve stavbe pa so postavili v 13. stoletju. Najbolj veličastna je mestna hiša z 91 metrov visokim stolpom, na vrhu katerega stojih kip nadangela Mihaela, ki velja za zavetnika mesta. Zanimivost mestne hiše je, da vhod v mestno hiše ni na sredi stolpa. Ko je arhitekt spoznal svojo napako, je bil tako razočaran, da se je vrgel z vrha stolpa. Okoli trga so cehi in mestna uprava postavili svoje razkošne hiše, ki so pričale o  blaginji v mestu. Bruselj in njegov trg sta postala v visokem srednjem veku eno najpomembnejših trgovskih in finančnih središč v Evropi. Vse do leta 1695 je bil Grand Place živahno prizorišče za trgovino in pretovarjanje nakar so mu francoski topovi z tridnevnim bombardiranjem prekinili zgodovinsko izročilo. Danes pa je trg spet centralna točka v mestu in center zbiranja ter živahnega dogajanja..

Klub vsem arhitekturnim presežkom v mestu pa za večino obiskovalcev ostaja simbol mesta fantek, ki lula, Manneken Pis, v ulici Rue de Etuve. Ta nesramežljivi fantek je postal ena največjih turističnih privlačnosti v mestu. Velikokrat ga ob raznoraznih obletnicah ali rojstnih dnevih zvezdnikov ustrezno preoblečejo. V znak enakopravnosti  so na koncu slepe ulice de la Fidélité postavili kipec punčke Janneken Pis, ki lula sede. 

V mestu si lahko ogledate še futuristični, 102 metra visok Atomium, ki so ga postavili ob Svetovni razstavi leta 1958. Atomium je 165 milijardna povečava molekule železnega kristala in so ga slavili kot arhitektonsko mojstrovino, ki naj bi konkurirala slavnemu Aifelovemu stolpu  v Parizu. Notranjost Atomiuma vsebuej razstavo o atomski tehniki, astronavtiki, astronomiji in meteorologiji. V krogli na vrhu je restavracija, od koder je pri lepem vremenu odličen razgled na celotno mesto.

V mestu je še veliko zanimivosti in priložnosti, ki jih ne smete zamuditi. V kolikor pa vas zanima kako je potekala bitka pri Waterlooju v kateri je Napoleon dokončno bil premagan in izgnan na otok Sv.Heleno se lahko s taksijem ali turističnim avtobusom odpravite na prizorišče bitke v okolici Bruslja.

CENA: od 340 EUR na osebo

Cena vključuje:
- letalsko vozovnico z ročno prtljago
- 3x nočitev v hotelu 4* z zajtrkom
- organizacijo potovanja

Cena ne vključuje turistične takse, transferja, izletov in vstopnin.