BASKIJA

Program

Potovanje v Baskijo je za vse, ki radi odkrivate specifične evropske regije z lastnimi značilnostmi, ki odražajo lokalno okolje. Program vas zapelje ob mogočni obali Atlantika do večjih in modernih ter manjših in tradicionalnih baskovskih središč do povsem ruralnega zaledja.

Na voljo so termini v juliju, avgustu, septembru in oktobru 2020.

1. DAN: BENETKE – BILBAO – SAN SEBASTIAN
Polet iz Dunaja v Bilbao. Vožnja do San Sebastiana (Donostia v jeziku Baskov), čudovitemu mestu na obali Biskajskega zaliva. Namestitev. Nočitev.

2. DAN: SAN SEBASTIAN
Po zajtrku se povzpnite na goro Urgull iz katere je izjemen pogled na San Sebastjan. Nato se spustite nazaj v staro mestno jedro, ki je polno restavracij, barov in trgovin. V starem delu mesta so značilne kamnite ulice. Vredni ogleda sta bazilika Santa Maria del Coro in cerkev San Vicente. Sprehodite se še po plaži Concha. Za leto 2016 je San Sebastjan razglašen za evropsko prestolnico kulture. 

3. DAN: SAN SEBASTIAN – PAMPLONA
Po zajtrku vožnja do Pamplone (Iruno po Baskijsko) v popoldanskih urah. Pamplona je znana po vsako letnem festivalu San Fermin, kjer se med 06.- 14. julijem odvija znamenita dirka pred biki. Nočitev.

4. DAN: PAMPLONA – VINSKO PODROČJE RIOJA – BURGOS
Zajtrk. Po zajtrku vožnja skozi vinsko pokrajino Rioja proti Pamploni. Pokrajina leži ob reki Rioji po kateri je najbrž dobila ime in južno od kantagrijskih gora. Grozdje, ki ga uporabljajo za pridelavo vina v Rioji ne prihaja samo iz Rioje, ampak tudi iz delov okoliških provinc Navarre in baskijske province Alava. Vino so na tem področju pridelovali že za časa Feničanov, najstarejši dokument, ki potrjuje pridelavo odličnega rdečega vina pa je izhaja leta 873 n. št. Letno pridelajo okrog 250 milijonov litrov vina od katerega je 85% rdečega, sledi rose in belo vino. Predlagamo postanek v eni ali več vinarn (BODEGAS) in pokušino vin. V mestu Haro imajo vsakoletni vinski festival na katerem se obiskovalci “obmetavajo” z vinom. Prihod v Burgos, ki je bilo zgodovinsko glavno mesto Kastilije. Po prihodu priporočamo ogled starega mestnega jedra in rimsko katoliške katedrale posvečene devici Mariji. Katedrala je znana po svoji velikosti in edinstveni arhitekturi. Graditi so jo pričeli 1221 leta in je bila 9 let v uporabi kot cerkev, dokončali pa so jo v francoskem gotskem slogu 1567 leta. Od 1984 leta sodi katedrala pod zaščito Unesca. Poglejte si tudi kraljevski samostan Las Huelgas Reales, ki stoji na obrobju starega dela mesta in je del Opatije Santa María la Real de Las Huelgas. Opatija je bila ustanovljena leta 1180, po nalogu kralja Alfonza VIII. Začela se je v pred-gotskem slogu, potem pa je bil dodan skoraj vsak slog. Samostani so bili opisani kot "tekmeci za lepoto tako v podrobnostih kot oblikovanju in morda neprekosljivi v čemerkoli v svoji starosti in slogu v katerem koli delu Evrope". En samostan ima polkrožne loke z občutljivimi in različnimi stebri; drug ima šiljast slog zgodnje gotike. Notranjost cerkve ima ogromne stebre, ki podpirajo veličastne oboke. Vhod je moderen. Ta samostan je imel v zgodovini izredne privilegije kraljev in papežev.Če bo čas si poglejte še arheološko najdišče Atapuerca. Burgos so leta 2013 razglasili za gastronomsko središče Španije. Nočitev. Namestitev.

5. DAN: BURGOS – LEON – OVIEDO
Zajtrk. Na poti do Ovieda postanek v Leonu. V centru si lahko ogledate baziliko de san Isidoro, Gaudijevo arhitekturo – Casa Botines, katedralo, hišo sv. Marka,… Nato vožnja do Ovieda glavnega mesta in ekonomskega središča province Asturije. Univerza privablje veliko število tujih študentov, zato je mesto zelo kozmopolitsko. V mestu predajajo tudi prestižno nagrado Princ of Asturia, ki sta jo med drugim dobila tudi Bob Dylan in ameriški podpredsednik Al Gore, leta 2012 pa je bila zanjo predlagana tudi Tina Maze. V Oviedu se je razvila romanska cerkvena arhitektura, ki je močno vplivala na cerkveno arhitekturo po celotnem Iberskem polotoku. Najlepši predstavniki romanike so cerkve Santa María del Naranco, San Miguel de Lillo, Santa Cristina de Lena, the Cámara Santa and San Julián de los Prados. Prav tako je nekaj posebnega La Foncalada, hidravlična struktura narejena še po rimskih načrtih. Nočitev.

6. DAN: OVIEDO – PICOS DE EUROPA - SANTANDER
Zajtrk. Vožnja v gorovje Picos de Europa. Gorovje se nahaja 20 km od obale. Ime izvira od pomorščakov, ki so iz ladij, ki so prihajale iz Amerike, že daleč od obale zagledali to hribovje. Hribovje je polno jezer, globokih, več kot 1000 metrov globokih kraških jam  Torca del Cero (1.508 metrov), Sima de la Cornisa (1.507 metrov), Torca los Rebecos (1255 metrov) in Pozo del Madejuno (1.252 metrov), sotesk. V njem živi tudi rjavi medved. Pridelujejo mlečne izdelke, saj pastirji iz nižine v poletnih mesecih pripeljejo krave, ovce in koze na pašo. Nato vožnja do Santanderja, glavnega mesta avtonomne province Cantabria. Mesto je danes poznano kot središče multinacionalke Banko Santander. Po prihodu ogled pristanišča, plaže Sardinero, kjer se je v 19. stoletju pričel turizem v Cantabriji , palače Magdalena, ki so jo zgradili Angleži v ekletktičnem, stilu in jo podarili španskemu kralju, lepe katedrale zgrajene leta 1200 v romanskem in gotskem stilu in  Paseo de Perede. Nočitev.

7. DAN: SANTANDER – BILBAO
Po zajtru vožnja do Bilbao. Predlagamo oglem Guggenheimovega muzeja. Popoldan sprehod skozi staro mestno jedro. Nočitev.

8. DAN: BILBAO – BENETKE
Zgodnji zajtrk. V hotelu se dogovorite za breakfast box – zajtrk za po poti. Oddaja vozila in polet proti Dunaju. Konec potovanja.

CENA: OD 1.150 EUR na osebo
CENA VKLJUČUJE:

- letalsko vozovnico
- letališke pristojbine
- 20kg čekirane prtljage
- 7x nočitev v namestitvah 3* z zajtrkom (možnost doplačila za nastanitve 4*)
- najem vozila, zavarovanje kasko s povratno odbitno franšizo

CENA NE VKLJUČUJE:
- turistične takse, plačilo na licu mesta