APULIJA

Program

Puglia ali Apulija, je skrajno južna regija na vzhodu Italije. Imenujejo jo tudi Peta italijanskega čevlja. Njena obala je ena izmed najlepših v vsej Italiji. Srebrni oljčniki, ki se raztezajo iz notranjosti vse do dolgih peščenih plaž se dotikajo enega izmed najbolj jasnih in čistih morij v Mediteranu. Ta starodavna dežela nosi pečat različnih osvajalcev, ki so jo skozi vso zgodovino poskušali zasesti in obvladovati. Še zdaj lahko na skalnatih vrhovih nad morjem opazimo obrambne stolpe, ki so jih domačini zgradili za obrambo pred vsiljivci iz morja. Odročnost in zaprtost pa je rodila narečja, ki so edinstvena, saj je vsako narečje skoraj samostojen jezik, med seboj pa se le stežka sporazumejo tudi prebivalci sosednjih naselij. Tu najdemo tudi zaščiteno " Foresta Umbra ", ki nas navduši z redkimi rastlinami, drevesi, divjadjo in pticami, kot izjema v Evropi pa tu uspeva tudi več kot 50 vrst orhidej, ki rastejo v divjini .

1. DAN: BENETKE - BARI
Direktni let iz Benetk v Bari. Prihod v Bari in prevzem avta – vožnja do hotela v Bariju. Namestitev.

2. DAN:  BARI - TRANI -  CASTEL DEL MONTE – ANDRIA – FASANO
Po zajtrku vožnja do Tranija in ogled
- čudovita baročna katedrala
- Castello Normano Svevo
- marina z slikovitimi ladjicami
- dve sinagogi v centru
- vožnja v  Castel Del Monte in ogled - UNESCO
- vožnja v Andria in ogled
Vožnja do namestitve v bližini kraja Fasano.

3. DAN: FASANO – POLIGNANO A MARE - ALBEROBELLO
Po zajtrku vožnja do slikovitega obmorskega mesteca Polignano a Mare. Priporočamo obisk restavracije Grotta Palazzese. Nadaljevanje vožnje v prestolnico trulov, kjer te nenavadne hišice na gosto pokrivajo pobočje mestne četrti, na vrhu pa stoji cerkev sv. Antona v enaki obliki. Mestece je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Namestitev.

4. DAN: ALBEROBELLO – BRINDISI - MATERA - ALBEROBELLO
Po zajtrku vožnja do mesta Brindisi (Unesco), nadaljevanje proti Materi, ki leži na pobočju griča v osrčju sosednje dežele Bazilikate. Matera slovi po starem delu mesta z imenom "Sassi di Matera". Sassi so pradavna bivališča v naravnih jamah ali pa izklesana v skale, le redka so še naseljena. Po panoramski cesti "Strada dei Sassi" ogled najznačilnejših jamskih prebivališč in cerkva, ki jih lahko imenujemo urbanistični čudež davnine. Leta 1993 jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Povratek v Alberobello.

5. DAN: ALBEROBELLO - OSTUNI - CEGLIE MESSAPICA - MARTINA FRANCA -  LOCOROTONDO - LECCE
Po zajtrku vožnja v Ostuni in ogled katedrale.
Vožnja v Ceglie Mesapica - ogled
Vožnja v Martina Franca - ogled
Vožnja v Locorotondo – ogled
Vožnja v Lecce – spanje

6. DAN:  LECCE – OTRANTO - LECCE
Zajtrk. Glavno mesto Salentinskega polotoka si je zaradi obilice baročnih arhitekturnih spomenikov prislužilo ime "Baročne Firence" oz. "Južne Firence". Lokalni apnenec je bilo zelo lahko oblikovati, kar se kaže na bogatem in nadvse podrobnem okrasju sakralnih in profanih stavb, vodnjakov … Ogled glavnih znamenitosti prelepega mesta, predvsem Katedralnega trga, ki je s katedralo, zvonikom in škofijsko palačo odličen primer harmonično ubranega baročnega trga. Ogled še bazilike sv. Križa, vladne palače, rimskega amfiteatra … Nato vožnja v Otranto - leži pred Otrantskimi vrati, ki povezujejo Jadransko in Jonsko morje. Mesto, ki je bilo naseljeno že v antiki, so zaznamovali veliki zgodovinski dogodki. Na sprehodu po starem mestu ogled Aragonskega gradu, katedrale s prekrasnimi mozaiki iz 12. stol., ostankov obzidja z obrambnimi stolpi … Vrnitev v hotel.

7. DAN: LECCE - BARI
Zajtrk. Vožnja v Bari, prestolnico Apulije. Mesto je najbolj cvetelo v srednjem veku, saj so se od tod križarji z ladjami odpravljali v Sveto deželo, hkrati pa je k sv. Miklavžu vodila romarska pot. Srce starega mesta, ki se je razvilo na manjšem polotoku, predstavlja bazilika sv. Nikolaja oz. sv. Miklavža. Graditi so jo začeli konec 11. stol., da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih prinesli iz Mire v Mali Aziji. Bazilika sodi v sam vrh apulijske romanike. Na sprehodu po mestu ogled še romanske katedrale, štaufovskega gradu ….

8. DAN: BARI
 Oddaja vozila in polet v Benetke.

POTOVANJE JE MOŽNO PODALJŠATI Z ODDIHOM OB MORJU.

CENA NA OSEBO: OD  1.050 EUR

CENA VKLJUČUJE:
- letalski previz v enokomskem ratredu na relaciji Benetke - Bari - Benetke
- letališke pristojbine
- ročna prtljaga
- 7x nočitev z zajtrkom, dvoposteljna soba
- najem vozila manjše kategorije z zavarovanji