SEVERNA INDIJA - RAJASTAN

Pošljite povpraševanje

Program

DELHI – VARANASI – SARNAT – KHAJURAHO – AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR – AMBER – DELHI

1.DAN: ZAGREB – DOHA – DELHI (obroki na letalu) 
Polet ob 09.45 uri proti Dohi. Prihod v Doho ob 16.15 uri in nadaljevanje poleta ob 20.00 uri proti Delhiju.

2.DAN: DELHI  (zajtrk, večerja)
Prihod v Delhi ob 02.00 uri in transfer do hotela. Nočitev. Zajtrk. Nato ogled mesta. Ogledali si bomo kompleks Qutub Minar, spomenik iz časov muslimanske oblasti v Indiji iz 1193 leta, Indijska vrata - slavolok zmage posvečen 90.000 padlim indijskim vojakom v prvi svetovni vojni, Lakshmi Narayan - moderen hindujski tempelj zgrajen leta 1938  posvečen bogu Višnuju in njegovi spremljevalki boginji blaginje in izobilja Laxmi, Ray Ghat - trg in mesto kjer so bili  kremirani Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru in Indira Ghandi, Jami Masjid - najlepšo mošejo v starem Delhiju, ki je obenem največja v Indiji, nato vožnja ob Rdeči trdnjavi z 18 kilometrov dolgim obzidjem, ki na nekaterih predelih dosega višino 33 metrov in je bila zgrajena med letoma 1638 in 1648. Večerja in nočitev.

3.DAN: DELHI – VARANASI – SARNATH – VARANASI (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku transfer na letališče in polet v Varanasi/Benares ob 10.15 uri. Prihod v Varanasi ob 11.35 uri in namestitev v hotelu. Popoldne obisk 10KM oddaljenega mesta Sarnath, pomembnega budističnega centra, kjer je Buda imel svoje prvo predavanje vernikom o poti v razsvetljenstvo. Ogled budističnega templja, stupe, šole in ostankov mesta. Povratek v Varanasi. Večerja in nočitev.

4.DAN: VARANASI - KHAJURAHO (zajtrk, večerja)
Zgodnje jutranje bujenje in nato jutranja vožnja s čolnom po reki Ganges. Varanasi,ali Sveto mesto je eno najpomembnejših romarskih krajev v Indiji. Nameščeno na obalah svete reke Ganges, je že dva tisočletja center sanskrtskega učenja in civilizacije. Jutranja vožnja z ladjo po reki Ganges,  velja za eno največjih doživetij na potovanjih skozi Indijo. Opazovanje vernikov pri umivanju v reki in molitvi na več kot 100 Ghatih ali stopniščih, ki se spuščajo iz obale v reko. Vožnja mimo  prostorov za kremiranje trupel in opazovanje ostalih vsakdanjih dogajanjih ob sveti reki.

Varanasi je bil v času ustanovitve Rima že starodavno mesto, v času prve Budine pridige, pa je je Varanasi bil živahno trgovsko mesto. Dopoldne ogled templja Bharat Mata v katerem je veliki marmornati relief Indije, mošeje mogulskega khana Aurangazeba, ki je mošejo zgradil na temeljih hindujskega templja, hindujske univerze in drugih zanimivosti. Vrnitev v hotel.

Zajtrk. Nato transfer na letališče in polet letala ob 12.40 uri v Khajuraho. Prehod iz Dantejeve realnosti v zeleno oazo Kamasutre ob 13.20 uri. Nato ogled Khajuraha, ki je ena izmed glavnih atrakcij Indije. Mesto templjev, ki so zgrajeni v času Chandella dinastije med leti 950 in 1050 slovi še bolj kot po številu in velikosti templjev   po skulpturah, ki jih krasijo  in iz katerih še danes lahko razberemo  način  življenja v Indiji pred 1000 leti. Bogovi in boginje, vojščaki in muzikantje, resnične in mitološke živali se znova in znova pojavljajo v najrazličnejših oblikah in podobah povsod okoli nas. Med vsemi, pa je lahko razločiti dva poglavitna motiva, ki se pojavljajo na način  in v stilu kot nikjer drugje na svetu- Ljubezen in spolnost. Kamnite figure Apsar - Nebeških plesalk, ljubezenski položaji izdelani v vseh malenkosith, ki zajemajo celotno Kama Sutro, nekateri s pravo atletsko sposobnostjo, nekateri pač, da jim je lepo. Skoraj  intrigantsko se zastavlja vprašanje zakaj in kako, so vsi ti templji narejeni ravno tukaj. Dolge so poti, ki vodijo v to mesto, ki ni bilo in ni veliki center še manj pa zanimiva lokacija, s podnebjem, ki je v suhih mesecih skoraj nevzdržno. Neglede na vse to, smo jim, da so svoje sanje pretvorili v kamnite spomenike, hvaležni še danes. Po končanem ogledu transfer do hotela. Večerja. Nočitev. (RADISSSON JASS*****)

5.DAN: KHAJURAHO – JHANSI – AGRA (zajtrk, kosilo, večerja)
Zajtrk. Vožnja do Jhansija s postankom za ogled Orche. Po prihodu v Jhansi vožnja z vlakom 1 razred ob 18.05 uri proti Agri. Prihod v Agro ob 20.30 uri in transfer do hotela. Večerja. Nočitev.

6.DAN: AGRA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta. Ogled Rdeče Trdnjave, katero je začel graditi leta 1565 veliki Mogulski vojskovodja Akbar in ki jo je dokončal njegov vnuk Shah Jahan. Po ogledu trdnjave, ogled grobnice Itimad - ud - Daulah, ki jo je zgradila princesa Nur Jahan / luč sveta / v spomin na svojega očeta. Popoldne ogled Taj Mahala, ki ga je med 1631 in 1653 letom postavil Shah Jahan v spomin na svojo ženo Mumtaz Mahal, ki mu je po 17. letih skupnega življenja  umrla pri porodu njunega 14. otroka.TAJ MAHAL je ena najčudovitejših stavb postavljenih v znak ljubezni. Dokler ga ne vidite v živo, ne pomaga nobena fotografija niti video posnetek. Občutje ko stojite ob tej svileno krhki stavbi narejeni iz belega marmorja je nenavadno. Kakšna ljubezen ali norost lahko naredi tako umetnino… V strahu da ne bi oče zgradil še enega Taj Mahala na drugem bregu reke ter porabil ves denar iz državne blagajne, ga je previdni sin dal zapreti v trdnjavo in mu onemogočil obisk Taj Mahala do konca življenja. Denar je nato porabil v veliko bolj koristne namene, za nepotrebne in nekoristne vojne, katere je vse vrsti izgubil…. Stroški za postavitev Taj Mahala pa so se je do zdaj z vstopninami že nekolikokrat povrnil nazaj. Večerja in nočitev.

7.DAN: AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Jaipurju. Vmesni postanek v Fatehpur Sikriju, glavnemu mestu Mogulskega imperija med letoma 1570 in 1586. Mesto je bilo nenavadno hitro zgrajeno in prav tako hitro tudi zapuščeno. Veliki Akbar, je mesto zapustil ker so v mestu ravno ko so ga dokončali presahnili izviri vode. Ko se je preselil in za svojo novo prestolnico postavil novo mesto, se je v prejšnjem mestu spet pojavila voda …./vreme bo../ Ogled petnadstropne palače Panch Mahal namenjene za prebivanje ženskega dvora, mošeje Jami Masjid - ki naj bi bila kopija mošeje v Meki v kateri je grobnica šeika Salim Chistija, ter ostalih znamenitih stavb. Po ogledu Fatehpur Sikrija vožnja proti  Jaipurju, ki je  bila v času mogulske oblasti v 16. in 17.st prestolnica Indije.  Po prihodu v Jaipur namestitev v hotelu. Prosto za individualne sprehode. Večerja in nočitev. (HILTON JAIPUR*****)

8.DAN: JAIPUR - AMBER – JAIPUR (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Po zajtrku izlet v Amber, staro prestolnico dežele Jaipur ( do leta 1728) oddaljeno samo 11 KM od Jaipurja. Začetki gradnje trdnjave - palače Amber, segajo tja v leto 1592, v čase Raya Man Singha, poveljnika Akbarjeve armade v Rajputu. Trdnjava - palača je nameščena na vrhu hriba iz katerega se širi prekrasen pogled na okolišnje jezero in terase.  Nepozaben vzpon na slonih do palače. Veličastno stopnišče palače vodi do Diwan - i - Am - dvorane za avdienco,   Jagmandir - dvorane zmage,  Sukh Niwas - dvorane užitkov, Templja Boginje Kali in drugih zanimivosti. Po ogledu palače,  povratek v Jaipur in ogled mesta: Mestna palača v središču starega mesta, znana po svoji velikosti in mnoštvu znamenitosti, ki se nahajajo v njej in v kateri še živi prejšnji Maharadža , prav znanstveno fantastični observatorij Jantar Mantar, postavljen leta 1728, največji in najbolje opremljen izmed petih, ki jih je postavil Jai Singh. Vožnja mimo Hawa Mahal, Palače Vetrov najbolj znane stavbe in nekakšnega zaščitnega znaka Jaipurja. Ta petnadstropna palača rožnate barve zgrajena 1799 leta, ki gleda na glavno ulico starega mesta, je bila postavljena, da bi  vladarjevim spremljevalkam omogočila pogled na vsakdanje življenje in procesije, ki so se dogajale v mestu. Z zagotovostjo vemo da so pogledi leteli tudi v nasprotni smeri in sicer iz ceste na palačo. Ob povratku v hotel, vožnja skozi rezidenčno poslovni predel mesta. Večerja in nočitev.

9.dan: JAIPUR – DELHI (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Dopoldne prosto. Popoldne cca. 4 urna vožnja v Delhi. Prihod v Delhi. Namestitev Večerja in nočitev.

10.dan: DELHI – DOHA – ZAGREB (obroki na letalu)
Zgodaj zjutraj transfer na letališče in polet ob 03.45 uri proti Dohi. Prihod v Doho ob 05.35 uri in nadaljevanje poleta proti Zagrebu ob 07.30 uri. Prihod v Zagreb ob 11.30 uri. Konec potovanja.

CENA POTOVANJA: OD 1.650 EUR PO OSEBI

Cena je izračunana na osnovi 2 prijavljenih potnikov. 

Cena vključuje: letalski prevoz v ekonomskem razredu na relaciji: Zagreb - Doha – Delhi – Varanasi – Khajuraho/Delhi - Doha - Benetke, vse letališke takse, vse stopnine, prevoze in transferje na privatni osnovi, namestitev v hotelih 4* po programu v dvoposteljni sobi na osnovi zajtrka in večerje, angleško govoreči lokalni vodiči na ogledih, angleško govoreči šoferji  in organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje: stroškov za pridobitev indijskega vizuma /cca 50 EUR,stroškov po osebnih naročilih, napitnine za lokalne vodiče in šoferje,  ter vsega, kar ni izrecno navedeno v programu.

Vizum: Za vstop v Indijo potrebujete vizum. Za pridobitev vizuma potrebujete sken potnega lista v PDF OBLIKI,  sken fotografije na belem ozadju v JPG OBLIKI, izpolnjen formular na internetu in 50 EUR po osebi.

CEPLJENJE: ni potrebno.