PRAVLJIČNI IRAN 10 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Individualno potovanje po Iranu med katerim se boste počutili več kot dobrodošli in varni. Celoten servis na poti je namenjen samo vam od prihoda na letališče do odhoda iz Irana. V njem boste spoznali čudovito pravljično deželo šahov.

IRAN 10 DNI

Individualno. Privatni transferji, ogledi, vodenje.

 

1.dan: Ljubljana - Teheran

2. dan: Teheran
Po prihodu transfer do hotela. Počitek .  Po počitku v hotelu  obisk    kompleksa palač  Golestan, ki je bil sedež vlade kraljev Kajarijev.  Za kompleks je značilen neobaročni slog. Tu je bil kronan zadnji iranski kralj Reza in njegov sin Mohammadreza Pahlavi. Nato je na programu Nacionalni muzej Irana, čudovita zbirka prazgodovinskega Irana v zgradbi, katero   je zasnoval André Godard. Nato obisk zakladnice nacionalnih draguljev. Ta muzej vsebuje eno najpomembnejših zbirk draguljev na svetu. Tu so se nahaja tudi diamant iz nekdanje krone perzijskih kraljev  182-karatni Daria e Noor  (Morje svetlobe).   Če bo čas dovoljeval še muzej Qasr, ki je bil glavni politični zapor v času Pahlavija  in v katerem so imeli zaprtega tudi Ayatollah Homeinija ter Ali Khameneia. Nočitev.  

3. dan: Teheran do Isfahana
Vožnja  do Isfahana (450 km), s postankom v znani vasici Abyaneh (320 km). Jezik  prebivalcev Abyaneha je izvirni Partski Pahlavi,  vasica pa je ena najstarejših v Iranu in s svojo značilno rdečo barvo zidov in idilično lego na obronku hribovja privablja turiste iz Irana in celega sveta. Sprehod po vasici in spoznavanje arhitekture in antropologije regije. Po sprehodu in ogledu  vožnja do  Isfahana. Namestitev v hotelu , nočitev.  

4. dan: Isfahan
Obisk  trga Naqsh-e Jahan (eno najlepših mestnih središč na svetu) s štirimi poudarjenimi točkami okoli njega: mošejo Imam, mošejo Sheikh Lotfollah,  Ali Qapu (velika palača, zgrajena v arhitekturnem slogu Safavidov ) in tradicionalnim bazarjem. Potem ko  si boste privoščili kosilo na enem največjih svetovnih trgov, vožnja do Hasht Beheshta (dobesedni pomen je -  osem nebes) in palače Chehel Sotoun ( pavilijon  kralja Abbasa, ki je  je tam  sprejemal  svoje goste). Nočitev.

5. dan: Isfahan
Drugi dan v Isfahanu obiščemo  katedralo Vank, ki so jo postavili Armenci,  ki so jih prisilno preselili iz Armenije v času Otomanske vojne med Perzijo in Turki  med letoma  1603 – 1618.    Ogled  grobnice Menar Jonban   iz 14. stoletja. Njena značilnost sta tresoča minareta. Če se zatrese eden od minaretov se trese tudi drugi. Zaradi prevelikega interesa po tresenju minaretov so zdaj le to omejili tako, da obiskovalci le vsakih 20 minut lahko potresejo eden izmed minaretov in presrečni gledajo kako se trese še drugi.   Nato ogled dveh mostov  v mestu. Prvi most  Si o se Pol s 33 oboki  je največji izmed enajstih najstarejših mostov na reki Zajander.   Most Khaju velja za najlepši most na reki in služi kot mesto za srečanja in druženje. Na koncu  si ogledamo še znamenito Petkovo mošejo  Jame , ki velja za osupljivo ponazoritev razvoja mošejske arhitekture dvanajstega  stoletja v Iranu.

6. dan: Isfahan - Yazd
Vožnja proti Yazdu. (320 km). Med potjo najprej obiščemo zgodovinsko mošejo Naeen (nekateri menijo, da je bila klet mošeje prvotno uporabljena kot zoroastrski  tempelj) Nato  postanek in ogled mesta  Meibod.  Mesto je nastalo pred islamizacijo Irana in velja za eno pomembnih znamenitosti iz časa pred prihodom Islama. Najpomembnejša točka v mestu je opečnata utrdba – grad  Narin katerega začetek sega v čas Sasanidov. Na žalost so mnoge znamenitosti bile uničene zaradi nerazumevanja arheološke vrednosti ostankov. Dandanes pa Meibod dnevno obišče veliko število turistov iz celega sveta.  Nadaljevanje poti do zoroastrskega templja v vasici Chak Chak. Legenda pravi da je Nikbanou hčerka zadnjega sasanidskega kralja pred napadom Perzijcev cca 640 p.n.št. prosila na pomoč Ahura Mazda, ki je najvišje božanstvo Zoroastrov. Ta se je usmilil in v gori naredil luknjo v katero se je skrila. Tu je nato narejeno svetišče, ki ga pripadniki te vere med junijskim velikim romanjem obiskujejo še danes (tempelj v osrčju gore).  Prihod v  Yazd in namestitev v hotelu.  

7. dan: Yazd
Odpravimo se na ogled  znamenitega Yazda, ki velja za eno najstarejših mest na svetu. Mesto se nahaja v oazi sredi kamnite puščave več kot 1000 metrov nad morjem. V mestu že od leta 470 p.n.š. neprekinjeno gori plamen v templju Večnega ognja, katerega častijo pripadniki Zoroastrizma, vere ki je bila nekoč uradna vera Sasanidske Perzije. Vera temelji na borbi med dobrim in zlom, bistvene okvire pa ji je postavil verski reformator Zaratustra cca 600 let p.n.š. Odlično ohranjeno staro mesto v puščavi, ki je zaradi svoje oddaljenosti od vsakodnevnih poti bilo izvzeto iz velikih zgodovinskih bitk in uničevanj naj bi bilo eno najstarejših na svetu. Strehe hiš zgrajenih iz opeke in blata krasijo tipični zračniki , ki prinašajo vsak vetrič, ki pihlja nad njimi v notranjost hiš ter jih tako hladijo pred hudo puščavsko vročino . Mesto je od nekdaj bilo zbirališče trgovcev in popotnikov iz celega sveta in skozi njega je leta 1272 potoval tudi Marco Polo ter ga omenil kot važno trgovsko središče na Poti svile. Mi si bomo ogledali še znameniti Stolp tišine in mošejo Jame  katere slika se nahaja tudi na iranskem denarju ( 200 Rialov ).  Obisk se zaključi z ogledom kompleksa Amir Chakhmaq. Mošeja  z osupljivo trinadstropno fasado, ki leži na istoimenem trgu je tudi karavanseraj (prenošišče za potnike) in terme. Nasproti mošeje se nahaja muzej vode. Nočitev v hotelu.

 8. dan: Yazd -  Shiraz
Vožnja proti Shirazu (440 km).  Na poti se bomo ustavili pri najstarejšem drevesu (cipresi), ki je staro preko 4.000 let.  Obiskali bomo še mesto  Abarkooh (155 km od Yazda), pa tudi Pasargadae z grobnico Kira Velikega  najbolj priljubljenega kralja starodavnega Irana.  Grobnica je pod zaščito UNESCA.  Arheološki kompleks  Pasargad  se nahaja na mestu stare perzijske prestolnice v kateri je vladal Kir Veliki  . V času njegovega kraljevanja Perzijci  zavzamejo večino bližnjega vzhoda in svoje kraljestvo razširijo celo do Evrope in Kavkaza. Naziv, ki ga je nosil Kir Veliki nam pove največ o njegovi moči. Kralj Perzije, kralj Anshana, kralj Babilona, kralj Sumerije,in Akkada, kralj štirih vogalov sveta. Po ogledu grobnice Kira in ostankov palač Kira in Kambisesa se bomo odpeljali do Shiraza. Že samo ime mesta nas napeljuje na nekaj umetniškega in eksotičnega. Zaradi  množice tu od nekdaj  živečih  umetnikov  in naklonjenosti umetnosti tukajšnjih  vladarjev  je  mesto postalo  kulturno umetniški center Irana in njegova prestolnica med leti 175o in 1781. /nasvet- preberite  knjigo Samarkand/. Zaradi umetniškega vzdušja je Shiraz  dobil naziv Mesto pesnikov, vina in cvetja. V Shirazu pa se nahajata tudi največja židovska in krščanska skupnost. 

9. dan: Shiraz
Zajtrk. Po zajtrku vožnja do svetovno znanega Persepolisa, kraljevskega mesta , ki so ga takratni Akamenidi v času Kira Velikega  in Dareja I. postavili postavili kot obredno središče. Ustvarjali  so ga več  stoletij. Rezultat njihovega dela je bilo veličastno za takratne čase dih jemajoče  mesto s palačami, spomeniki, stopnišči, stavbami , reliefi in ostalim okrasjem.  Za imena umetnikov in obrtnikov , ki so ga gradili ne bomo  izvedeli nikoli, za vojskovodjo,  ki ga je v nekaj dneh porušil pa je slišal ves svet. Ostanki mesta so veličastni, in mogoče bi Aleksander Makedonski povzročil manjše razdejanje, če bi takratni arhitekti  namesto lesenih  stebrov iz libanonske cedre in indijskega tika  po grškem vzoru  postavljali kamnite stebre in nadgradnjo. Ogledali si bomo veličastne ostanke in si v domišljiji poskusili predstavljati razsežnost  in veličino takratne prestolnice  Dareja I./ v pomoč nam bo še pred odhodom ogled filma Aleksander Veliki/.Nato si bomo ogledali še grobnice perzijskih kraljev v Naqushe Rostamu in bližnje reliefe ter se vrnili v Shiraz kjer bomo  v čudovitih vrtovih obiskali grobnice Hafeza in Sadija, najbolj znanih pesnikov stare Perzije.

 10. dan: Shiraz – Ljubljana
Zjutraj ogled džamije Shiraz Nasir Al-Molk, citadele Karimkhan in zgodovinskega kompleks Vakil s svojo kopeljo, bazarjem in mošejo. V kolikor bo dopuščal čas še obisk vrta  Narenjestan-e Qavam in transfer na letališče za polet proti Ljubljani z vmesnim prestopanjem.

Cena v primeru potovanja dveh potnikov: 1.890.-Eur po osebi
Cena v primeru potovanja štirih potnikov: 1.550:-Eur po osebi