IRSKA, 10 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Dublin–Trinity–Kildare– Kilkenny–Killarney–Cliffs of Moher–Connemara–Kylemore Abbey–Sligo–Ulster American Folk Park–Derry–Belfast–Dublin

1. DAN: Prihod v Dublin
Polet iz Ljubljane ali bližnjega letališča do Dublina. Priporočamo obisk narodne galerije, ki zajema preko 12. 000 umetnin ali narodnega muzeja. 1 nočitev v Dublinu.

2. DAN: Dublin–Trinity College–Kildare–Kilkenny
Dopoldne panoramski ogled glavnih znamenitosti mesta in sprehod po gruzijski četrti razkošne mestne arhitekture. Obisk ene najstarejših irskih univerzitet Trinity College, ki sta jo obiskovala znana pisatelja Jonathan Swift in Oscar Wilde. V pritličju najdete osupljivo knjižnico, v kateri se hrani knjiga »The Book of Kells« iz 9. stoletja. Nadaljujte vožnjo do grofije Kildare na zahodu Irske in obiščite nacionalno kobilarno, kjer poteka vzreja priznanih čistokrvnih dirkalnih konjev. Poleg kobilarne leži čudovit japonski vrt. Noč preživite v srednjeveškem mestu Kilkenny.

3. DAN: Kilkenny–Killarney (obisk muzeja Gaol)
Sprva odidete na sprehod v središče zgodovinskega mesta Kilkenny, obdanega z reko Noro, kjer obiščete zanimiv dvorec Kilkenny iz 13. stoletja. Normanska utrdba leži nad Noro in se ponaša s čudovitim cvetličnim parkom. Obiščite še slavne ruševine na apnenčastem skalovju gradu Rock of Cashel, pogosto imenovana »Irska akropola«. Nadaljujte z vožnjo do kraja Killarney, zgrajenega v 6. stoletju poleg reke Lee. Posebej priporočamo ogled nekdanje ječe Gaol (spremenjena v muzej), kjer so bili zaprti in usmrčeni irski revolucionarji. Preživite 2 noči v Killarney-ju.

4. DAN: Nacionalni park Killarney
Dan posvetite veličastnemu nacionalnemu parku Killarney, kjer si ogledate fantastično okolico Muckross House, viktorijansko vilo 19. stoletja, kjer na vas pustijo vtis čudovite podobe življenja podeželskega plemstva in lepo urejen vrt. Tam obiščite še muzej na prostem tradicionalnih kmetij Muckross poljedelske regije Kerry, ki vas popelje v preteklost irskega kmetijstva, pri delu opazujete kmete in pašo živine. Nato se zapeljite po panoramski cesti Ring of Kerry, ki ponuja ogled veličastnih gora, obale in mogočnega Atlantika ter nepozabnega rastlinstva in živalstva.

5. DAN: Lepote zahodne obale Irske (Cliffs of Moher)
Pojdite preko Taubert-a do Cliffs of  Moher. Klifi se raztezajo ob Atlantskem oceanu v dolžini 8 km in v višino vzpenjajo od 120 m pri rtu Hag’s Head do 214 pri stolpu O’Brien’ s Tower. Letno klife obišče skoraj milijon ljudi. So tudi priljubljeno prizorišče snemanja filmov, kot so: Harry Potter in Princ mešane krvi, Poslušaj mojo pesem, Princesa nevesta ... Potem se ustavite še ob zalivu Galway, kjer lahko tudi prenočite.

6. DAN: Connemara–Kylemore Abbey
Potujte naprej do nacionalnega parka Connemare, dih jemajoča pokrajina prozornega morja, temnega barja in pogorja Twelve Bens in se približajte prečudoviti obali Kylemore Abbey, kjer si lahko ogledate dekliški internat iz 19. stoletja ter eleganten viktorijanski vrt. Noč preživite v Sligu, glavnem mestu Yeats County.

7. DAN: County Yeats–Ulster American Folk Park–Derry
Slavni pisec 20. stoletja William Butler Yeats, rojen v Dublinu, je v okrožju Sligo preživljal počitnice kot otrok na materinem posestvu in je večkrat zahajal v bližnje gore. Obiščite še mestno hišo in šestnadstropen zvonik. Sledi postanek za ogled muzeja na prostem Ulster American Folk Park, ki učinkovito ponazori zgodovino tisočerih imigrantov, ki so se izselili iz Ulsterja v Ameriko v 18. in 19. stoletju. Vožnjo nadaljujte v mesto Derry, severnoirsko politično mesto, kjer obiščite muzej Tower (The Broighter Hoard  zbirko zlatih stvari iz časov železne dobe, spoznajte podrobnosti zgodbe brodoloma Armade itd.).

8. DAN: Sanjska obala severne Irske
Oglejte si najstarejšo še delujočo destilarno Old Bushmills, kjer pridelujejo viski Bushmills. Zgodba o destilarni se začne leta 1608, ki je preživela zaradi izjemne kakovosti svojega izdelka, saj za izdelavo uporabljajo 100 % slad, ki je osnova za polnejši in mehkejši okus viskija. Kasneje se odpravite do Belfasta, na poti se ustavite v Giant' s Causeway, ki omogoča vpogled v Zemljino daljno preteklost. Iz tega razloga se je uvrstil na seznam svetovne dediščine UNESCO. Sestavljena iz več kot 40.000 zapornih bazaltnih stebrov, Giant' s Causeway je rezultat intenzivnih vulkanskih dejavnosti. Noč preživite v Belfastu.

9. DAN: Belfast
Irsko Béal Feirste je največje mesto Severne Irske. Po prebivalstvu je štirinajsto največje mesto v Združenem Kraljestvu in drugo največje na Irskem otoku. Je sedež državne vlade in parlamenta. Belfast je dobil mestne pravice leta 1888. Zgodovinsko je bilo mesto središče irske industrije izdelovanja lanenega platna, tobaka, vrvarstva in ladjedelništva. Največja ladjedelnica v mestu Harland and Wolff, ki je izdelala znamenito ladjo RMS (Royal Mail Ship) Titanic, je postavila Belfast na svetovni zemljevid kot največja ladjedelnica v začetku dvajsetega stoletja. Mesto je imelo ključno vlogo v industrijski revoluciji. Zaradi industrializacije in migracije je Belfast ob koncu dvajsetega stoletja za kratek čas postal  največje mesto na Irskem otoku. Po raziskovanju Belfasta si oglejte še Boyne Valley, še posebej pokrajini Newgrange in Knowth, kjer si lahko ogledate neolitsko pokopališče, staro cca. 5000 let. Po ogledu se vrnete v Dublin, kjer preživite zadnjo noč.

10. DAN: Dublin–Slovenija

Vrnitev v Slovenijo.

CENA: od 985 eur na osebo 

Termini: 
od aprila 2021 

Na Irsko lahko potujete celo leto. 

Cena vključuje: 
- letalsko vozovnico iz Ljubljane s 23 kg prtljage
- najem vozila z zavarovanji
- nastanitve z zajtrkom