INDIJA-VELIKA INDIJSKA TURA, 16 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

 

DELHI – VARANASI – SARNAT – KHAJURAHO – AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR – AMBER – DELHI – MADURAI – TRICHY – TANJORE – PONDICHERY – MAHABALIPURAM – KANCIPURAM - MADRAS

 

1.DAN: LJUBLJANA / BENETKE - NEW DELHI
Polet proti Delhiju. 

2.DAN: NEW DELHI  (zajtrk na letalu, večerja)
Prihod v Delhi  in transfer do hotela. Dopoldne prosto za počitek. Nato ogled starega dela mesta. Ray Ghat - trg in mesto kjer so bili  kremirani Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru in Indira Ghandi, Jami Masjid - najlepšo mošejo v starem Delhiju, ki je obenem največja v Indiji, nato vožnja ob Rdeči trdnjavi z 18 kilometrov dolgim obzidjem, ki na nekaterih predelih dosega višino 33 metrov in je bila zgrajena med letoma 1638 in 1648, vožnja po osrednji ulici starega Delhija Chandi Chowku…. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev. (HOTEL PARK*****)

3.DAN: DELHI (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Dopoldne nadaljevanje ogleda mesta: kompleks Qutub Minar, spomenik iz časov muslimanske oblasti v Indiji iz 1193 leta, Indijska vrata - slavolok zmage posvečen 90.000 padlim indijskim vojakom v prvi svetovni vojni, Lakshmi Narayan - moderen hindujski tempelj zgrajen leta 1938, posvečen bogu Višnuju in njegovi spremljevalki boginji blaginje in izobilja Laxmi. Popoldne prosto za samostojne oglede in drugo. Večerja.

4.DAN: DELHI – VARANASI – SARNATH – VARANASI (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku transfer na letališče in polet v Varanasi/Benares ob 10.45 uri. Prihod v Varanasi ob 12.00 uri in namestitev v hotelu. Popoldne obisk 10 km oddaljenega mesta Sarnath, pomembnega budističnega centra, kjer je Buda imel svoje prvo predavanje vernikom o poti v razsvetljenstvo. Ogled budističnega templja, stupe, šole in ostankov mesta. Povratek v Varanasi. Večerja in nočitev. (HOTEL RADISSON*****)

5.DAN: VARANASI - KHAJURAHO (zajtrk, večerja)
Zgodnje jutranje bujenje in nato jutranja vožnja s čolnom po reki Ganges. Varanasi,ali Sveto mesto je eno najpomembnejših romarskih krajev v Indiji. Nameščeno na obalah svete reke Ganges, je že dva tisočletja center sanskrtskega učenja in civilizacije. Jutranja vožnja z ladjo po reki Ganges, velja za eno največjih doživetij na potovanjih skozi Indijo. Opazovanje vernikov pri umivanju v reki in molitvi na več kot 100 Ghatih ali stopniščih, ki se spuščajo iz obale v reko. Vožnja mimo  prostorov za kremiranje trupel in opazovanje ostalih vsakdanjih dogajanjih ob sveti reki.
Varanasi je bil v času ustanovitve Rima že starodavno mesto, v času prve Budine pridige, pa je je Varanasi bil živahno trgovsko mesto. Dopoldne ogled templja Bharat Mata v katerem je veliki marmornati relief Indije, mošeje mogulskega khana Aurangazeba, ki je mošejo zgradil na temeljih hindujskega templja, hindujske univerze in drugih zanimivosti. Vrnitev v hotel.
Zajtrk. Nato transfer na letališče in polet letala ob 12.30 uri v Khajuraho. Prehod iz Dantejeve realnosti v zeleno oazo Kamasutre ob 13.15 uri. Nato ogled Khajuraha, ki je ena izmed glavnih atrakcij Indije. Mesto templjev, ki so zgrajeni v času Chandella dinastije med leti 950 in 1050 slovi še bolj kot po številu in velikosti templjev  po skulpturah, ki jih krasijo, in iz katerih še danes lahko razberemo  način  življenja v Indiji pred 1000 leti. Bogovi in boginje, vojščaki in muzikantje, resnične in mitološke živali se znova in znova pojavljajo v najrazličnejših oblikah in podobah povsod okoli nas. Med vsemi, pa je lahko razločiti dva poglavitna motiva, ki se pojavljajo na način  in v stilu kot nikjer drugje na svetu- Ljubezen in spolnost. Kamnite figure Apsar - Nebeških plesalk, ljubezenski položaji izdelani v vseh malenkosith, ki zajemajo celotno Kama Sutro, nekateri s pravo atletsko sposobnostjo, nekateri pač, da jim je lepo. Skoraj  intrigantsko se zastavlja vprašanje zakaj in kako, so vsi ti templji narejeni ravno tukaj. Dolge so poti, ki vodijo v to mesto, ki ni bilo in ni veliki center še manj pa zanimiva lokacija, s podnebjem, ki je v suhih mesecih skoraj nevzdržno. Neglede na vse to, smo jim, da so svoje sanje pretvorili v kamnite spomenike, hvaležni še danes. Po končanem ogledu transfer do hotela. Večerja. Nočitev. (HOTEL RADISSON KHAJURAHO*****)

6.DAN: KHAJURAHO – JHANSI – AGRA (zajtrk, kosilo, večerja)
Zajtrk. Vožnja do Jhansija s postankom za ogled Orche. Orcha je bila prestolnice vladarjev dinastije Bundela, ki so zgradili impozantne palače in templje. Po ogledu Orche krajša vožnja do Jhansija. Po prihodu v Jhansi vožnja z vlakom 1 razred aircondition ob 18.05 uri proti Agri. Prihod v Agro ob 20.30 uri in transfer do hotela. Večerja. Nočitev. (HOTEL TRIDENT HILTON*****)

7.DAN: AGRA (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta. Ogled Rdeče Trdnjave, katero je začel graditi leta 1565 veliki Mogulski vojskovodja Akbar in ki jo je dokončal njegov vnuk Shah Jahan. Po ogledu trdnjave, ogled grobnice Itimad - ud - Daulah, ki jo je zgradila princesa Nur Jahan / luč sveta / v spomin na svojega očeta. Popoldne ogled Taj Mahala, ki ga je med 1631 in 1653 letom postavil Shah Jahan v spomin na svojo ženo Mumtaz Mahal, ki mu je po 17. letih skupnega življenja  umrla pri porodu njunega 14. otroka.TAJ MAHAL je ena najčudovitejših stavb postavljenih v znak ljubezni. Dokler ga ne vidite v živo, ne pomaga nobena fotografija niti video posnetek. Občutje ko stojite ob tej svileno krhki stavbi narejeni iz belega marmorja je nenavadno. Kakšna ljubezen ali norost lahko naredi tako umetnino… V strahu da ne bi oče zgradil še enega Taj Mahala na drugem bregu reke ter porabil ves denar iz državne blagajne, ga je previdni sin dal zapreti v trdnjavo in mu onemogočil obisk Taj Mahala do konca življenja. Denar je nato porabil v veliko bolj koristne namene, za nepotrebne in nekoristne vojne, katere je vse vrsti izgubil…. Stroški za postavitev Taj Mahala pa so se je do zdaj z vstopninami že nekolikokrat povrnil nazaj. Večerja in nočitev.

8.DAN: AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja proti Jaipurju. Vmesni postanek v Fatehpur Sikriju, glavnemu mestu Mogulskega imperija med letoma 1570 in 1586. Mesto je bilo nenavadno hitro zgrajeno in prav tako hitro tudi zapuščeno. Veliki Akbar, je mesto zapustil ker so v mestu ravno ko so ga dokončali presahnili izviri vode. Ko se je preselil in za svojo novo prestolnico postavil novo mesto, se je v prejšnjem mestu spet pojavila voda …./vreme bo../ Ogled petnadstropne palače Panch Mahal namenjene za prebivanje ženskega dvora, mošeje Jami Masjid - ki naj bi bila kopija mošeje v Meki v kateri je grobnica šeika Salim Chistija, ter ostalih znamenitih stavb. Po ogledu Fatehpur Sikrija vožnja proti  Jaipurju, ki je  bila v času mogulske oblasti v 16. in 17.st prestolnica Indije.  Po prihodu v Jaipur namestitev v hotelu. Prosto za individualne sprehode. Večerja in nočitev. (HOTEL COUNTRY INN AND SUITES*****)

9.DAN: JAIPUR - AMBER – JAIPUR (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Po zajtrku izlet v Amber, staro prestolnico dežele Jaipur (do leta 1728) oddaljeno samo 11 km od Jaipurja. Začetki gradnje trdnjave - palače Amber, segajo tja v leto 1592, v čase Raya Man Singha, poveljnika Akbarjeve armade v Rajputu. Trdnjava - palača je nameščena na vrhu hriba iz katerega se širi prekrasen pogled na okolišnje jezero in terase.  Nepozaben vzpon na slonih do palače. Veličastno stopnišče palače vodi do Diwan - i - Am - dvorane za avdienco,   Jagmandir - dvorane zmage,  Sukh Niwas - dvorane užitkov, Templja Boginje Kali in drugih zanimivosti. Po ogledu palače,  povratek v Jaipur in ogled mesta: Mestna palača v središču starega mesta, znana po svoji velikosti in mnoštvu znamenitosti, ki se nahajajo v njej in v kateri še živi prejšnji Maharadža , prav znanstveno fantastični observatorij Jantar Mantar, postavljen leta 1728, največji in najbolje opremljen izmed petih, ki jih je postavil Jai Singh. Vožnja mimo Hawa Mahal, Palače Vetrov najbolj znane stavbe in nekakšnega zaščitnega znaka Jaipurja. Ta petnadstropna palača rožnate barve zgrajena 1799 leta, ki gleda na glavno ulico starega mesta, je bila postavljena, da bi  vladarjevim spremljevalkam omogočila pogled na vsakdanje življenje in procesije, ki so se dogajale v mestu. Z zagotovostjo vemo da so pogledi leteli tudi v nasprotni smeri in sicer iz ceste na palačo. Ob povratku v hotel, vožnja skozi rezidenčno poslovni predel mesta. Večerja in nočitev.

10.DAN: JAIPUR – DELHI – MADRAS - MADURAI (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Nato vožnja na letališče v New Delhi in polet ob 14.45 uri proti Madrasu. Prihod v Madras ob 17.25 uri in nadaljevanje poleta proti Maduraju ob 18.00 uri. Prihod v Madurai ob 19.20 uri. Transfer do hotela. Namestitev. Večerja. Nočitev. (HOTEL TAJ GATEWAY*****)

11.DAN:  MADURAI (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Nato ogled mesta Madurai katerega dnevno obišče nad 10.000 obiskovalcev. Zgodovina mesta je dolga več kot 2000 let. Ogled templja Meenakshi, ki je bil zgrajen med vladavino Tirumalai-a Nayaka (1623-55). V svetišče se vsakodnevno zgrinja množica ljudi iz vse Indije. Svetišče se imenuje po hčerki kralja Pandyanga. Legenda pravi da se je nesrečnica rodila s tremi dojkami. Ob njenem rojstvu je kralj oznanil da bo odvečna dojka izginila čim se bo hči omožila. Sledi ogled palače Tirumalai Nayak, ki je zgrajena v prelepem indo-saracenskem stilu iz leta 1636. Sledi še ogled skalnega templja Tirupara Kundran v hribovju Alagar. Vrnitev v hotel. Večerja. Nočitev.

12.DAN: MADURAI - TRICHY (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku vožnja do Trichyja. Po prihodu ogled mesta v katerem se je v 18.stoletju zgodila znana karnatska  vojna med francozi in angleži. V mestu je še zmeraj hiša lorda Robert Clivsa in prav tako danska cerkev. Razpoznavni simbol mesta  pa je  znamenita trdnjava postavljena na 83 m visoki  skali  nad mestom. Dostop do trdnjav e in  templja je možen po strmo dvigajočiih se 437-ih stopnicah.... vklesanih v živo skalo. Namestitev. Večerja. Nočitev. (HOTEL SANGAM****)

13.DAN: TRICHY – TANJORE - PONDICHERY (zajtrk, večerja) 
Zajtrk. Vožnja proti Pondicheryju z vmesnim ogledom  mesta Tanjore,  glavne prestolnice kraljestva Chola. Kralj Raja Raja in njegov sin Rajendra I. so v letih od 985 do 1044  imeli v svojih rokah glavne trgovske poti po indijskem oceanu in celoten indijski polotok od Bombaya do Purija ter celo severni del Ceylona. Med njihovo vladavino je bilo zgrajeno večje število svetišč , med njimi najbolj atraktiven Brihadeshwara tempelj v Tanjoreyu, ki je obenem tudi višek Chola arhitekture. V notranjosti 63 m visoke kupole izklesane iz enega  kosa granita, ki tehta 81 ton stoji hindujski objekt  čaščenja - Shivin lingam. Za postavitev kupole so uporabili staroegipčanski način gradnje ter celoten 81 ton težak pokrov- kupolo, vlekli po 6 km dolgi narejeni rampi, da bi jo tako postavili na vrh templja. Po ogledu mesta vožnja do Pondicheryja. Prihod in namestitev. Večerja in nočitev. (HOTEL LE PROMENADE****)

14.DAN: PONDICHERY - MAHABALIPURAM (zajtrk, večerja)
Zajtrk. Po zajtrku ogled Pondicherija, ki je bil glavno mesto francoske indije do osamosvojitve. Ogled templja Ashram Sri Aurobindo, ki ga je leta 1926 zgradil Sri Aurobindo. Sri Aurobindo je bil eden najbolj priljubljenih in najbogatejših evropeiziranih Indijcev. Po njegovi smrti je njegovo delo prevzela ena njegovih privrženk, francozinja  ki so jo imenovali tudi Mati. Ogled spomenika Gandija, starega svetilnika… Nato vožnja do Mahabalipurama. Namestitev. Večerja. Nočitev. (HOTEL RADISSON RESORT*****)

15.DAN: MAHABALIPURAM – KANCHIPURAM – CHENNAI (zajtrk, večerja) 
Po zajtrku vožnja proti Kanchipurju, mestu neštetih templjev iz Pallava, Chola in Vijayanagar obdobja. Kanchi je znan tudi po proizvodnji ročno tkane svile še iz Pallava obdobja. Ogled templja Kailasanath posvečenega šivi iz poznega 7. st. in je edini tempelj v Kanchiju v katerem niso pomešani slogi kasnejših dinastij. Ogled svetišča Ekambareshwara, ki obsega devet hektarjev in ima 59 m visok gopuram. V notranjosti svetišča je pet ločenih prostorov katere podpira 1000 stebrov. V eni izmed soban raste zelo staro drevo manga, ki naj bi bil star 3500 let. Iz drevesa rastejo štiri veje, kar predstavlja štiri Vedase. Pravijo da vsaka veja obrodi sadež s svojevrstnem okusom, neprimerljiv z ostalimi. Nato vožnja v Chennai (Madras). Prihod v večernih urah. Namestitev v bližini letališča. Večerja. (HOTEL TRIDENT*****)

16.DAN: CHENNAI – LJUBLJANA/ BENETKE (obroki na letalu)
Transfer na letališče in polet proti Ljubljani/ Benetkam. Prihod v Ljubljano/Benetke. Konec potovanja.

CENA: NA VPRAŠANJE

Cena je odvisna od sezone in cene letalske vozovnice ter števila prijavljenih potnikov in je veliko nižja od skupinskega potovanja.

Cena vključuje: letalski prevoz v ekonomskem razredu na relaciji: Ljubljana/Benetke - Delhi – Varanasi – Khajuraho/Delhi – Chennai – Madurai/Chennai - Ljubljana/ Benetke, vse letališke takse, vse stopnine, prevoze in transferje,namestitev v hotelih po programu v dvoposteljni sobi na osnovi zajtrka in večerje: Delhi – The Park hotel*****, Varanasi – Radisson*****, Khajuraho – Radisson*****, Agra – Trident Hilton*****, Jaipur – Country Inn and Suites*****, Madurai – Taj Gateway hotel*****, Trichy – Sangam hotel****, Pondichery – Le Promenade****, Mahabalipuram – Radisson Temple Bay Resort*****, Chennai – Trident hotel*****, angleško govoreči lokalni vodiči  in organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje: stroškov za pridobitev indijskega vizuma /cca 50 EUR,stroškov po osebnih naročilih, napitnine za lokalne vodiče in šoferje,  ter vsega, kar ni izrecno navedeno v programu.

Vizum: Za vstop v Indijo potrebujete vizum. Za pridobitev vizuma potrebujete vsaj še 6 mesecev veljaven potni list po prihodu domov, 2 sliki na belem ozadju, izpolnjen formular (preko interneta).,

CEPLJENJE: ni potrebno.