FRANCIJA - PROVANSA 8 DNI

Pošljite povpraševanje

Program

Provansa je topla, mehka, dišeča, vijoličasta, slikarska, sirasta, bikasta - tolk lepa, da je že prav malo kičasta ...

1. DAN: Prihod v Marseille

Polet iz Ljubljane ali bližnjega letališča do Marseille-a. Prevzem vozila in vožnja do hotela, nato ogled znamenitosti mesta Marseille. 

2. DAN: Avignon
Po zajtrku vožnja do nekdanje prebivališče papežev v Avignonu, ki se dviga na levem bregu Rone. Obiščite naslednje mestne znamenitosti: Katedralo Notre-Dame des Doms, ki je bila zgrajena v stilu romanike s kasnejšimi gotskimi dodatki in freskami sienske šole iz 14. stoletja; Papeško palačo, ki je sklop poslopij iz časa papeškega izgnanstva v Avignonu, zgrajena v gotskem stilu in Avignonski most čez reko Rono Pont Saint-Bénezet, zgrajen v letih 1171–1185.

3. DAN: Ogled Camargues
Po zajtrku sledi vožnja do ravnice Camargues, kjer si lahko ogledate naravni rezervat, ki je dom jate flamingov, divjih konjev in čred bikov. Camargue je ozemlje v jugovzhodni francoski pokrajini Provansi, obdano z dvema rokavoma delte Rone, vzhodno Veliko in zahodno Malo Rono, ter Sredozemskim morjem. Upravno leži znotraj departmaja Bouches-du-Rhȏne.

4. DAN: Arles–Pont du Gard
Dopoldne obiščite lokacijo izven centra mesta Arles, rimsko nekropolo Les Alyscamps s srednjeveško romansko cerkvijo sv. Honorata. Les Alyscamps (ali "L'Allée des Alyscamps) predstavlja tudi par slik nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha, ki jih je naslikal leta 1888 v Arles-u, kjer je upodobil jesenske prizore v Alyscamps, starega rimskega grobišča v Arlesu, ki je podložen s topoli in kamniti sarkofagi. Nato se odpeljite do Point du Gard, kjer lahko občudujete mojstrske inženirske dosežke Rimljanov, 49 m visok in 75 m dolg rimski akvadukt, ki prečka reko Gardon.

5. DAN: Orange–Châteauneuf-du-Pape
Malo stran od Arles-a obiščite rimski amfiteater za gladiatorske boje in slavolok zmage v Orange-u. Sodobni raziskovalci datirajo slavolok zmage v čas cesarja Avgusta; zgrajen je bil na nekdanji rimski cesti via Agrippa v slavo veteranom galskih vojn in Legije II. Auguste, kasneje pod Tiberjiem preoblikovano v spomin na Germanikove zmage nad germanskimi plemeni v Porenju. Slavolok vsebuje napis posvečen cesarju Tiberiju. Okrašen je z različnimi reliefi na vojaško temo, vključno s pomorskimi bitkami in boji Rimljanov z Germani in Galci. Potem obiščite še najbolj znane vinograde Châteauneuf -du- Pape v Avignonu, vinarno papežev. Grozdje v tamkajšnji vinogradih velja za izredno kakovostno zaradi prodnatih kamnitih tal.

6. DAN: Vaucluse
Po zajtrku sprva odidite do slikovitega gorskega mesta Gordes (Vaucluse), od koder lahko opazujete čudovit razgled na dolino Imergue. Odidite še v Sénanque (Vaucluse), ki je obdan z dišečimi polji sivke in oljčnih nasadov, ki so jo ustanovili cistercijanski menihi leta 1148. Potem pojdite na Roussillon, ki je znan kot naselje z oker kamnolomom. Ochres so pigmenti, ki segajo od rumene in oranžne do rdeče. Ob koncu dneva obiščite še muzej sivke v Coustellet.

7. DAN: Aix-en-Provence–Calanques
Za poznavalce Provanse ni boljšega mesta od Aix-en-Provence, ki leži v Provansi ob reki Arc, 32 km severno od središča departmaja Marseilla. Sprehodite se po cesti Cours Mirabeau, ob kateri je posajena dvojna vrsta platan, obdana s finimi hišami in okrašena z vodnjaki. Cesta sledi liniji starega mestnega zidu in deli samo mesto na dva dela. Novi del je južno in zahodno, stari del s širokimi ulicami in palačami iz 16., 17. in 18. stoletja pa na severu. Nato pojdite v majhno ribiško vasico Cassis in se odpravite na izlet z ladjico do Calanques, kjer lahko občudujete apnenčaste klife.

8. DAN: Povratek v Slovenijo
Oddaja vozila na letališču in polet proti Ljubljani.


CENA: od 750 eur na osebo 

Termini: 
julij, avgust, september 2020

Cena vključuje: 
- letalsko vozovnico iz Ljubljane
- najem vozila z zavarovanjem 
- hotele*** z zajtrkom